fbpx
Сегодня
Колонка 13:55 24 Июн 2020

Удаленная работа: краш-тест для вашей корпоративной культуры

Фото unsplash.com

Офіційно карантин все не закінчується, і хоча компанії потроху повертаються до більш-менш звичного режиму, але тема віддаленої роботи все ще актуальна. Цей період змусив компанії перебудувати свою роботу в режимі "на вчора" та замислитися над тим, наскільки потрібен та ефективний офіс (спойлер  — потрібен).

І хоча гаряча фаза ремоуту зараз завершена (для більшості), проте розслаблятись не варто. Експерти стверджують, що нас чекає мінімум ще два спалахи вірусу, а до докарантинного темпу ми не повернемось ще рік точно. 

Мені  часто доводиться  консультувати  компанії  щодо управління віддаленими командами і, зазвичай, поради базуються на трьох наріжних каменях:  робота з мультикультною  командою, вибір способу спілкування та підтримка мотивації. 

В умовах пандемії до цього додалось чимало нових-старих рекомендацій.

І якщо поради "не працюйте в піжамі у ліжку" та "організуйте своє робоче місце", ми з вами вже точно засвоїли (правда ж?), то як зберегти рівень корпоративної культури та комунікації на потрібному рівні?

Карантин ≠ «смерть» корпоративної культури

Багато CEO великих компаній, у яких запитували секрет їхнього успіху, — відповідали, що це щоденна ритуалізація корпоративної культури. Якщо вам дійсно вдасться донести вашу місію і принципи до колег (а не просто перерахувати їх на стінці) — тоді відбувається магія, і компанія стає чимось більшим, ніж просто механічною сукупністю професіоналів. В результаті ваш продукт / сервіс стає  в рази кращим за зовсім ідентичних конкурентів. 

Як ж побудувати корпоративну культуру? Офіс тут незамінний (якщо звичайно ви не Amazon і Google) — це те місце, де по суті народжується ваша компанія. Інакше як довести, що вона існує? 

Наш мозок (факт!) не довіряє сайту і папірцям — щоб повірити і вкладатися в спочатку чужі речі (повірте, переваги командної роботи далеко не очевидні для більшості) — потрібно бачити і відчути реальність чогось і когось. 

"Відчути" лідерів, побачити інших колег, які вірять в ідею і загальні принципи на щоденній основі (наприклад, для нас в Alcor — це  прозорість, гумор, фокус). Багато прикладів, коли новачки, маючи різний попередній досвід, зі скептицизмом сприймали нашу культуру, але вже через декілька місяців вони з подивом виявляли, що вона працює.

Це фундамент — і я погано уявляю, чим можна замінити такий потужний «подразник» в домашніх умовах. І запалити ідеєю колектив на відстані дуже не просто, але підтримувати цей "вогник" ще складніше.

корпоративна культура

Перевірка на міцність

Карантин та криза, спричинена СOVID-19 безперечно стане лакмусовим папірцем не лише для  вимірювання ефективності  роботи компаній, але й для організаційної та корпоративної культури. Чи є ваша компанія достатньо сильною, щоб пережити кризу? Покаже час, але, щоб уникнути неприємних сюрпризів, ви можете не чекати її кінця, а вжити необхідних заходів вже сьогодні. Можливо ви стане навіть сильнішими.

  • Оцініть зміни, що відбулися. Вам подобається як "працює" корпоративна культура компанії в нетиповій ситуації? 

Подібно до того, як люди демонструють "істинне обличчя" у виборі, який вони роблять під тиском, криза оголить реальність культури вашої організації для всіх. І ви можете бути впевнені, що ваші працівники, клієнти, партнери та інвестори спостерігають за тим, як ви впораєтесь. 

Не бійтесь змінювати правила гри в процесі, і намагайтесь бути на крок попереду.

  •  Визначте пріоритети для вашої компанії

Ніхто точно не знає, як далі розвиватиметься ця криза, але в деяких сферах ви, як керівник, можете надати чітку інформацію щодо пріоритетів, на яких базується ваш бізнес. І не забудьте обговорити це з командою.  

  • Спільна мета: те, що об'єднає вашу команду

Щоб краще підтримати працівників у періоди змін та невизначеності, компанії повинні надати емоційний сигнал — щось справжнє та піднесене, що, на їхню думку, не зміниться. Це спільна мета, до якої рухається кожен з команди. 

Будувати стратегію в умовах кризи та невизначеності непросто, але як інакше зрозуміти, куди рухатися? Поставите працівникам конкретну ціль, за яку варто боротися. Це стабілізує і мотивує.

  • Культура довіри

Довіра завжди важлива, але в періоди посиленого стресу — тим більше. Не відмовляйтесь від своїх зобов'язань, підтримуйте контакти та хороші стосунки з партнерами та клієнтами. Піклуйтесь про своїх працівників та суспільство загалом. 

Довіра та безпека — базові цінності. 

  • Плануйте майбутнє

Як тільки ситуація стабілізується, вам потрібно буде зробити висновки та визначити свою стратегію бізнесу після COVID-19. І чудово, якщо ви зможете зробити це якомога швидше. Зміни точно будуть: і в економіці, і в корпоративній культурі, не проспіть цей момент.

робота вдома

Експеримент чи довгострокове рішення?

"Нова реальність" вже настала. Як же вплине наш соціальний експеримент з віддаленою роботою на "буденність"компаній? Моя відповідь — змішаних моделей роботи буде більше. Це актуальна вимога, що стане принципом нововведеного "соціального контракту".

Багато компаній по світу вже давно практикують 4/1 модель, при якій 4 дні колеги приходять в офіс, а день працюють з дому. Один з клієнтів Alcor — ThredUp і до кризи практикував 3/2 модель.

Ймовірно, можливі ще більш радикальні: з 1-2 днями в офісі на тиждень. В результаті дивним чином поєднуються переваги обох варіантів — і неформальне спілкування з колегами / культура, і відсутність надмірних офісних нарад,  можливість попрацювати в тиші над складним завданням, і економити 2-3 години на дорогу в день, а ще  гнучкість робочого графіку в контексті вирішення домашніх справ.

Чи ефективно працювати віддалено?

Відповідь точно буде різною: хтось мріє повернутись в офіс, а когось туди тепер не затягнеш. Скільки людей стільки думок — класика. Але Gallup (аналітичне агентство), провівши дослідження, стверджує, що сьогодні це не тільки популярно, але і доволі ефективно, а економія та прибуток реальні:  наприклад, у компанії на 500 людей, де працівники працюють віддалено три дні на тиждень, якби працівники компанії із середнім рівнем зайнятості покращили продуктивність праці на 5% (а це реально і доведено), працюючи віддалено, компанія заощадила б приблизно 3000 доларів на одного працівника. 

І це якнайкраще  свідчить на користь змішаних моделей.

Тому в умовах відсутності вакцини в 2020 році (та враховуючи нестабільність ситуації)  тактично офіс можливо доведеться "кинути", але стратегічно в 2021 році (принаймні в другій половині) вони знову будуть затребувані. 

Взагалі повністю віддалений бізнес — це про роботів. А поки (слава Богу) працюють люди, тому без офісів і людських ритуалів не обійтися. Робота — роботою, а поговорити? Якщо ця потреба не буде реалізована на поточному місці роботи — вона буде реалізована на іншому (з високою ймовірністю офісному 🙂

3332

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: