fbpx
Сегодня
Колонка 15:35 19 Май 2021

Есть ли веганство после поста?

Фото Unsplash

З приходом Великодня закінчився Великий піст, а разом з тим — і рослинна дієта у більшості людей. Ми звикли святкувати Пасху з різноманіттям м'ясних продуктів, великою кількістю яєчних страв та шашликами на природі. Але представники кампанії UA Plant-Based переконані, що дотримуватись рослинного раціону потрібно не лише з релігійних переконань і не тільки 40 днів у році. Кілька причин на користь веганського раціону наведено нижче:

Чи є веганство після посту

  • Знищення лісів

Дослідження підтверджують, що промислове тваринництво — найбільший фактор втрати середовища існування та вирубки лісів по всьому світу.

У країнах Амазонії розведення великої рогатої худоби відповідає за 80% вирубаних лісів, як стверджує Єльська школа лісового господарства та екологічних досліджень.

Пасовиська та вирощування корму для корів — основна причина вирубки лісів також і в Австралії. Більше, ніж ⅔ посівних площ використовують, щоб виростити корм для тварин. 

За даними Міжурядової комісії зі зміни клімату, фермерські тварини споживають в 5 разів більше їжі, ніж усі люди на Землі. Дійсно, ООН підрахувала, що можна прогодувати ще 3,5 мільярда людей, вирощуючи їжу для людей на полях, на яких зараз росте корм для фермерських тварин. 

Вчені виявили, що якби всі почали їсти тільки рослинну їжу, глобальне використання сільськогосподарських угідь могло б зменшитися на 75%, що дорівнює площі США, Китаю, Австралії та ЄС разом узятих.

Також дослідники виявили, що виключення з раціону м'ясо-молочних продуктів може зменшити вуглецевий слід від нашої їжі на 73%.

У дослідженні оксфордських вчених, опублікованому у науковому журналі Science, пояснюється, чому рослинне харчування може бути найдієвішим способом зменшити вплив на навколишнє середовище.

повітря

  • Забруднення повітря

Окрім вуглекислого газу, що виділяється тваринництвом (вирощування кормів, утримання та перероблення тварин, транспортування та охолодження), під час вирощування тварин для їжі виробляється величезна кількість метану (який має у 20-86 разів сильнішу парникову дію, ніж CO2). 

Тваринництво відповідає за понад третину викидів метану, спричинених людиною.

За підрахунками, вирубка лісів (для пасовищ) відповідає приблизно за 20% викидів парникових газів, а щороку через вирубки тропічних лісів виділяється 1,5 мільярда тонн вуглецю.

Таким чином, мінімізація (а в ідеалі припинення) споживання продуктів тваринного походження — найкраща особиста дія для зменшення викидів метану, зокрема і парникових газів в цілому.

медицина

  • Вплив на здоров'я

У результаті дослідження показники 10 000 британців підтвердили загальне покращення стану здоров'я після відмови від м'яса та молочної продукції. Також у веганів, як виявилось, ризик захворіти на діабет набагато нижчий.

Опрацювавши дані, вчені, виявили у веганів:

  • нижчий рівень цукру у крові (менший ризик виникнення діабету 2-го типу);
  • нижчий рівень ЛПНЩ («поганого холестерину») та загального рівня холестерину у порівнянні з тими, хто їсть м'ясо (менший ризик виникнення серцевих захворювань та інсульту);
  • на близько 30% вищий рівень фолієвої кислоти у крові (фолієва кислота є одним з вітамінів групи B, необхідних для перетворення вуглеводів в енергію червоними та білими кров'яними тільцями);
  • у середньому на 30% здоровішу печінку.

рослини

  • Зниження біорізноманіття

Для виробництва їжі для великої рогатої худоби та інших фермерських тварин потрібна площа, яка в 7 разів перевищує Європейський союз.

Воно впливає на біорізноманіття та сприяє зникненню видів. У доповіді WWF (Всесвітнього фонду дикої природи) сказано, що 60% глобальних втрат біорізноманіття спричинені дієтами на основі м'яса. 

Між тим, «біорізноманіття» — це життя у всіх його проявах, це понад 8 мільйонів біологічних видів, які живуть зараз на Землі й з яких описано лише 1,6 млн. Це всі ми — від бактерій і лишаїв до альбатросів і слонів. І це лише 2 відсотки від усіх видів, які коли-небудь існували. Решта 98% видів уже вимерли. Масово вимирали земляни вже 5 разів. Всі ми точно чули про останнє, п'яте, коли вимерли динозаври й ще 70% видів. І от прямо зараз відбувається шосте вимирання. Якщо динозаврів знищив астероїд, то зараз його роль виконуємо ми, люди.За останні 50 років, тобто з 1970, кількість видів зменшилась вдвічі! Половина видів зникла за півстоліття. Ми пришвидшили темпи зникнення ссавців у тисячу разів, а земноводних — у 45 тисяч. 

екологія клімат

  • Зміни клімату

Розуміння того, що клімат змінюється через антропогенні фактори прийшло не одразу, але зараз 97% кліматологів у всьому світі погоджуються, що зміна клімату реальна і зумовлена людською діяльністю. У науковому світі називається це консенсус. А серед парникових газів, які найбільше впливають на зміну клімату метан продукт життєдіяльності домашньої худоби. 

Сільське господарство сприяє значній частці викидів парникових газів. Якщо говорити мовою цифр, 17% цих викидів безпосередньо через сільськогосподарську діяльність та додатково 7-14% через зміни у користуванні землею. І більша частина цих викидів — 58% — від тваринництва. 

Нове дослідження, опубліковане в журналі Nature, акцентує на тому, що за останні кілька десятиліть людство почало вживати значно більше м'яса, що має негативні наслідки як для здоров'я людей, так і для планети. 

Так, парниковий слід 1 граму протеїну з яловичини у 250 (!) разів більший, ніж рослинного протеїну з бобових. І навіть 20 порцій овочів мають менший парниковий слід, ніж яловичина. 

Чи є веганство після посту

  • Етичні аспекти

77 мільярдів сільськогосподарських тварин помирають в жахливих умовах на фермах через харчову індустрію щороку. Більшість з них перебувають в жахливих умовах, в неволі та змушені терпіти жорстоке поводження, не мають можливості розправити кінцівки, подихати свіжим повітрям, побачити сонце. 

Велика частина сільськогосподарських тварин постійно відчувають біль, хворіють та страждають від психічних розладів протягом усього свого життя.

Задля того, аби задовольнити свої харчові звички, люди забирають життя та свободу в одних тварин, а знищуючи та забруднюючи екосистеми відходами їх життєдіяльності, позбавляють природнього середовища інших та й навіть часто й самих людей.

Причина для дотримання рослинного раціону не лише в піст у кожного може бути своя. Проте, якою б не була ваша, вона буде однаково цінна для навколишнього середовища, вашого здоров'я та планети загалом. А про те, як максимально комфортно перейти на рослинну дієту можна дізнатись, зареєструвавшись на 10-ти денний безплатний  Plan-Based Challenge.

Фото Unsplash

989

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: