fbpx
Сегодня
Колонка 15:17 24 Фев 2021

Волна уголовных дел: может ли Трамп попасть в тюрьму после Овального кабинета?

English version here

Фото: socialnewsdaily.com

Посада президента давала Дональду Трампу імунітет від відповідальності за низкою вже відкритих кримінальних справ, чим він уміло користувався. Однак екс-президентові не доводиться відпочивати та святкувати перемогу в справі другої спроби імпічменту: наразі проти нього ведеться 7 проваджень, велика частина з яких пов'язана з його діями саме на посаді лідера вільного світу. Несприятливі рішення будь-якої з них можуть забезпечити Трампа ліжком у спецкамері замість крісла в Овальному кабінеті. Тож варто поглянути детальніше, про які розслідування та позови йдеться.

1. Фінансові махінації в Trump Organization

чи може Дональд Трамп потрапити до в'язниці

Фото: nytimes.com

Сайрус Венс-молодший, прокурор округу Мангеттен, у 2019 році ініціював розслідування щодо семи хабарів, які заплатив фонд Трампа з відома екс-президента під час кампанії 2016 року за нерозкриття «небажаної інформації», включно з хабарем Deutsche Bank (інші деталі справи є засекреченими). Того ж року почались слухання у цій справі, й один із колишніх юристів Дональда Трампа Майкл Коен уже встиг дати свідчення проти свого боса. Також було заявлено, що «прокурори розслідуватимуть, чи президент та його компанія здійснювали банківське, страхове, податкове шахрайство та фальсифікацію фінансових звітів». У січні 2021 року Венс отримав податкові декларації Дональда Трампа за 2011-2018, що стануть вагомим доказом у рамках цієї справи. Юристи вважають її найсерйознішою з-поміж усіх зараз наявних «кейсів Трампа», оскільки, якщо його визнають винним у її рамках, екс-президент США може справді потрапити до в'язниці. 

2. Активи Трампа

Генеральний прокурор штату Нью-Йорк 2020 року почав розслідування щодо правомірності використання активів 45 президента в рамках діяльності Trump Organization. Розслідування почали після вищезгаданих свідчень Майкла Коена в рамках іншого провадження. Зокрема, буде з'ясовано, чи цифри у звітах «перебільшені задля особистих інтересів Трампа, наприклад, для потрапляння до рейтингу найбагатших людей від Forbes, та занижені задля зменшення розміру податків на його власність». Крім того, прокуратура штату в жовтні 2020 року допитала Еріка Трампа під присягою на слуханнях у цій справі. Представники Trump Organization заявляють, що не здійснювали жодних правопорушень, однак слідство вже виявило певні неточності в офіційно поданих деклараціях, пов'язаних з  реальними витратами на утримання кількох земельних ділянок у штаті. 

3. Нехтування Конституцією 

washingtonpost.com

Фото: washingtonpost.com

Влада столичного округу Колумбія та штату Меріленд звинувачує Трампа в порушенні президентської присяги на Конституції США через безпосереднє збагачення від проживання офіційних делегацій іноземних держав у Trump International Hotel (президент під час своєї каденції не має права жодним чином отримувати прибуток, оскільки має передати власний бізнес іншим власникам). Крім того, у позові також є і звинувачення в завищенні цін за послуги надання місця для заходів, напої та їжу під час їх проведення. 

4. Позов Джин Керол

У 2017 році журналістка Джин Керол звинуватила Дональда Трампа у зґвалтуванні, що, за її словами, відбулось у 90-х роках у одному з торгових центрів Мангеттена, та подала позов до суду. У відповідь на це команда тоді ще президента подала позов проти жінки за статтею про наклеп. Однак суд не задовольнив вимоги Трампа, і в рамках цієї справи розглядається лише позов Керол. Утім, цю справу розслідуватиме Генеральна прокуратура країни за позовом Трампа. Крім того, на запитання про цей кейс екс-президент відповів, що Керол «не в його смаку». Також позивачка має намір отримати зразок ДНК Дональда Трампа, щоб його порівняли з ДНК на сукні, яку, за твердженнями Керол, вона вдягала у ніч зґвалтування. 

5. Позов Саммер Зервос

чи може Дональд Трамп потрапити до в'язниці

Фото: insider.com

Згідно з ним, Дональда Трампа обвинувачують у сексуальних домаганнях, що мали місце 2007 року. Відповідний позов подала Саммер Зервос, колишня учасниця реаліті-шоу The Apprentice («Учень»), ведучим якого був тоді ще лише бізнесмен Дональд Трамп. За її словами, він цілував та обмацував її без її згоди в Нью-Йорку у 2007 році. Команда 45-го президента намагалася зупинити судовий розгляд справи через наклеп, утім, суд відмовився це робити та відновив слухання, оскільки Трамп уже не є президентом. Зервос є однією з 26 жінок, що звинуватили екс-президента в сексуальних домаганнях у різний період. 

6. Позов Мері Трамп

У 2019 році племінниця Дональда Трампа та авторка присвяченого йому бестселера «Занадто й завжди недостатньо: як моя родина створила найнебезпечнішого чоловіка світу» (Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man), Мері Трамп подала позов проти екс-президента та його родичів з обвинуваченням у шахрайстві, пов'язаним із розподілом спадку батька очільника держави Фреда Трампа, називаючи це їхнім «способом життя». За словами жінки, ці махінації позбавили її «кількох десятків мільйонів доларів чи навіть більше». Крім того, у позові Мері Трамп звинувачує родину у наданні недостовірної інформації щодо статків та власності. 

7. Перевищення повноважень

Прокурор округу Фалтон штату Джорджія нещодавно відкрив кримінальне провадження та почав розслідування щодо того, чи є телефонний дзвінок губернатору штату Браянові Кемпу від Дональда Трампа з вимогою «знайти 11 тисяч голосів» порушенням законодавства. У вищезгаданому дзвінку тоді ще президент закликає губернатора перерахувати голоси, переконує його в справедливості своїх закидів про фальсифікацію та погрожує звільненням.

Якщо Дональдові Трампу буде винесено вирок у хоча б одному з цих кейсів, особливо в справах щодо фінансових махінацій, він може завершити свою політичну кар'єру в тюремній камері. Утім, враховуючи всі обставини, справи, пов'язані з сексуальними домаганнями, можуть завершитись компенсаціями та штрафами, а фінансове шахрайство ще, звичайно, потрібно довести. Тому залишається шанс, що Трамп уникне ув'язнення і зможе продовжити свій «хрестовий похід»-2024. Детальніше про можливі плани Дональда Трампа на повернення до Білого дому читайте у новому дослідженні Аналітичного центру ADASTRA. 

Автор: Артур Колдомасов, експерт із політики США Аналітичного центру ADASTRA

728

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: