fbpx
Сегодня
Колонка 16:49 12 Окт 2022

Табачная индустрия поддерживает евроинтеграцию Украины

У чому суть питання?

У грудні 2021 року Верховна Рада України ухвалила важливий євроінтеграційний Закон №1978-ІX "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну". Більшість положень закону набирають чинності у липні 2023 року. 

Прийняття закону є великою перемогою парламенту 9-го скликання, оскільки імплементує в українське законодавство положення Директиви 2014/40/ЄС "Про наближення законів, підзаконних нормативно-правових актів та адміністративних положень держав-членів щодо виробництва, представлення та продажу тютюнових виробів та супутніх продуктів та про скасування Директиви 2001/37/ЄС".

Ці нововведення стосуються передусім попередження вживання тютюну та електронних сигарет дітьми та молоддю. Зокрема, закон передбачає: 

  • збільшення медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів для куріння до 65% з графічними попередженнями про наслідки вживання тютюну з обох сторін пачки; 
  • заборону використання смако-ароматичних добавок (солодощі, фрукти, прянощі тощо) при виробництві тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет. Дебют куріння у дітей найчастіше трапляється саме з нікотиновмісними виробами, які містять такі добавки;
  • заборона будь-якої реклами пристроїв для нагрівання тютюну, електронних сигарет та рідин до них; 
  • заборона використання у публічних місцях пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння на рівні з звичайними сигаретами, електронними сигаретами та кальянами.   

Проте тютюнова індустрія вважає, що імплементація норм європейського права "не на часі" та може почекати кращих часів "після війни". 

Українська асоціація виробників тютюнових виробів "Укртютюн" що представляє інтереси найбільших виробників тютюнових виробів на ринку України, відомих споживачам як Philip Morris International, Japan Tobacco International, British American Tobacco, Imperial Brands, зверталась до парламентарів з пропозицією відтермінувати набрання чинності закону: замість 11 липня 2023 року пропонувалась дата "через 18 місяців з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного та/або надзвичайного стану в Україні". Простіше кажучи: тютюнова індустрія намагається відтягнути набрання чинності євроінтеграційних норм на максимально невизначений час. 

Саме про це йдеться у листі асоціації від 26 серпня 2022 року до Комітету ВРУ з питань фінансів та митної політики, отриманий як відповідь на запит про доступ до публічної інформації. Повний лист за цим посиланням.

Тютюнова індустрія підважує євроінтеграцію України

Чому для індустрії так важливо відстрочити набрання чинності закону? 

За їхніми словами, нові вимоги настільки складні, що потрібно переоснастити виробництво. А в умовах війни переоснащення неможливе, бо іноземні фахівці з безпекових міркувань не приїдуть в Україну під час війни. А навіть якщо таке переоснащення можливе, то вимагає часу: 18-24 місяці.

От тільки єдина вимога Закону 1978-ІХ, яка вимагає переоснащення виробництва, стосується впровадження нового дизайну упаковки (оновлені вимоги до упакування та збільшення розміру медичних попереджень). 

Заборона виробництва тютюнових виробів з смако-ароматичними добавками означає, що такі вироби просто потрібно припинити виробляти. 

Повна заборона реклами не лише тютюнових виробів, а й пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та електронних сигарет означає, що таку рекламу всього-на-всього потрібно не випускати / не замовляти. 

Попри всі закони формальної логіки, тютюнова індустрія пропонує відстрочити усі перелічені вище норми, а не лише оновлення упаковки.

Зрештою, чинна редакція закону встановлює, що нові вимоги щодо упаковки набирають чинності через 24 місяці з дня опублікування закону, а також передбачений запобіжник, згідно з яким виробники матимуть 12 місяців на нанесення комбінованих медичних попереджень після затвердження відповідного підзаконного акта. У підсумку: від 2 до 3 років на адаптацію до нових вимог. Часу достатньо, навіть з поправкою на агресію РФ, яка триває з 2014 року.

Водночас, відтермінування набрання чинності цього закону суттєво підважує євроінтеграцію України в ЄС. 

Членство в ЄС можливе лише за умови наближення українського законодавства до доробку спільноти (acquis communautaire). Більшість з нововведень, які намагається відтягнути тютюнова індустрія, були заплановані до реалізації ще на 2016 рік. 5 років індустрія усіма можливими способами блокувала прийняття відповідного законопроекту, а зараз, в 2022 році, намагається використати війну як індульгенцію на невиконання чинного закону.

1
1001

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: