fbpx
Сегодня
14:45 09 Апр 2019

Потребительский кредит — брать или не брать?

🔴 Колонка спікера Міжнародної конференції з управління закупівлями та ланцюгом постачання (5-6 червня, Київ). Опублікована в рамках медіа-партнерства. Все про подію — тут 🔴

Споживче кредитування увійшло до життя пересічної людини досить давно. Навіть за радянських часів існувала так звана «розстрочка», яка дозоляла продавати на умовах кредиту певні види споживчих товарів.

В наш час кредит можна взяти майже на що завгодно — від квартири і автівки, до побутової техніки, не кажучи вже про смартфони. Значна кількість кредитів, до речі, оформлюється за допомогою останніх.

Але ставлення до кредитування не є однозначним. Одні кажуть, що кредити це зло і є засобом загнати людину до боргової ями. Інші кажуть, що вони є можливістю користуватися благами, не чекаючи поки в вас збереться достатньо грошей.

Що ж таке кредити насправді? Чи варто користуватися ними пересічному громадянину? Чи несуть вони небезпеку? Давайте спробуємо розібратися.

Як сказав у Парацельс: «Все є отрутою і все є ліками…». Саме по собі кредитування не є добрим чи поганим. Це просто економічний інструмент. Але доречність і спосіб його використання мають велике значення.

Так, наприклад, придбання у кредит холодильника, який допомагає зберігати продукти і зменшує витрати на харчування, буде цілком доречим. Особливо, якщо щомісячні платежі складають незначну частку наявного доходу родини.

А от придбання автомобіля, утримання якого потребує додаткових витрат, навпаки може виявитися не найкращою ідеєю. Якщо ж здатність виплачувати щомісячні платежі знаходиться на межі фінансових можливостей, то вона буде ще гірше. Іншими словами, за платежем по кредиту може не вистачити грошей на паливо.

Звичайно ж слід згадати і про темну сторону. Якщо позика і відсотки не виплачуються вчасно, уникнути неприємних моментів буде важко. Будь-який кредитор намагатиметься повернути свої гроші і вдаватиметься до різних заходів щодо захисту своїх прав. В судовому позові або візиті колекторів приємного мало для обох сторін.

Для того щоб користуватися споживчими кредитами і уникати зайвих неприємностей існує декілька простих правил:

✅ Розумійте свої фінансові можливості

З математичної точки зору ведення сімейного бюджету справа не надто складна. Порахувати доходи й обов'язкові витрати не важко. Якщо ви оновлюватимете свій бюджет регулярно, скажімо раз на місяць, це дозволить тверезо оцінювати свої можливості незалежно від того, берете ви кредит чи ні.

✅ Зрозумійте мету кредитування

Будь-яке придбання має емоційну складову. Нова оселя, домівка, техніка тощо обов'язково мають приносити радість. Але одночасно кредит на них принесе у ваше життя і фінансові зобов'язання, виконувати які доведеться протягом тривалого часу. Саме тому вкрай важливо розуміти, навіщо ви їх берете на себе.

✅ Детально вивчіть умови кредитування

Як правило, видача кредиту супроводжується значною кількістю додаткових умов – різні комісії, вимоги щодо страхування і застави тощо. Всі ці умови слід вивчити до того, як ви оформите позику. Візьміть зразки угод, детально вивчіть все без винятку, що там написано. Порівняйте різні пропозиції, які існують на ринку. Не соромтеся ставити питання кредитним співробітникам. Час, який ви витрачаєте на вивчення умов заощаджує вам гроші.

✅ Порівнюйте альтернативи

Кредит чи розстрочка не єдиний спосіб отримання бажаного. Альтернативи для цього є, головне їх шукати. Як мінімум варто порівняти заощадження на депозитному рахунку, по якому відсотки платять вам, та позику, в якій відсотки платитимете ви, й зважити наскільки те, що ви бажаєте придбати вам потрібно саме зараз.

✅ Будьте готові до несподіванок

В нестабільний час все може змінитися несподівано і швидко. Варто продумати про те, що ви робитимете у випадку зменшення доходів у родині. Яким буде ваш план «Б» з урахуванням того, що кредит вам доведеться виплачувати в будь-якому разі.

Свідоме і відповідальне ставлення до власних грошей дозволить вам уникати неприємних ситуацій.

Спробуйте передбачити все те, що можна передбачити, і дійте.

3611

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: