fbpx
Сегодня
Колонка 13:05 16 Июл 2022

Обвинения со стороны Конгрессвумен Спартц против Ермака представляют риск двухпартийной поддержке США для Украины

English version here

У листопаді 2020 року українці святкували обрання Вікторії Спартц до Конгресу США, очікуючи, що політикиня українського походження зміцнить двосторонні відносини, серйозно зіпсовані першим імпічментом Трампа.

У липні 2022 року, за кілька місяців до першого проміжного терміну, конгресвумен Спартц надіслала листа президенту США Джо Байдену з проханням проінформувати законодавців США про процедури нагляду за допомогою Україні, через те, що глава Адміністрації президента України Зеленського, Андрій Єрмак нібито не працює на інтереси України. Вона стверджувала, що адміністрація Байдена не прискорила виділення допомоги Україні, і водночас попросила його надати інформацію Конгресу про головного радника Зеленського під час війни. Ці дві ідеї сприймаються в Україні як когнітивний дисонанс.

Війна путіна змусила понад 12 мільйонів людей залишити свої домівки та шукати притулок. Уявляю, як жителі мого рідного Миколаєва чи тимчасово окупованого Херсона бачать такі новини під звуки сирен і розуміють, наскільки вони «вчасні». Ленд-ліз ще не почався, а росія, яка щойно окупувала всю Луганську область на сході, так і не відступила в Херсоні на півдні, погрожуючи Україні ракетними запусками.

У цьому плані поява подібних звинувачень не тільки грає проти України, але й ставить під загрозу всю систему допомоги США Україні, як військової, так і фінансової. Це вигідно лише росії, а не народу України та Збройним Силам, яким потрібно йти у контрнаступ на сході та півдні, щоб стерти росіян з української землі.

Наразі українська влада справді розуміє, що якщо вона не забезпечить цільове використання виділеної допомоги, Захід просто не надішле новий пакет. Крім того, це питання не лише їхнього політичного, а й особистого виживання. Зеленський був очевидною мішенню номер один для росії, вся команда Зеленського була зобов'язана йому своїми посадами, не кажучи вже про те, що на кону було його життя не лише як президента, а і як політичного лідера, якому війна допомогла об'єднати народ України.

Проблема зі звинуваченнями конгресвумен Спартц полягає в тому, що вони були зроблені геть невчасно. В той час, коли втрати України становлять до 100 військових на добу, вона звернула увагу на ті проблеми, про які люди знають. Але війна ставить кожного в інше становище. Політика в Україні загалом стоїть на паузі, можливо, за невеликим винятком. Але багато голосувань у Верховній Раді України в умовах повномасштабної війни підтримують майже всі фракції в парламенті.

У той же час деякі звинувачення, як-от «погане керівництво невдалими мирними переговорами з росією перед війною», ставлять під сумнів питання про те, хто взагалі почав війну. Або «здача Херсона росіянам для інсценування трагедії батальйону «Азов» свідчить про те, що пані Спартц не зовсім розуміє, про що пише, адже «Азов» воював на сході України, зокрема в Маріуполі, а Херсон знаходиться на півдні.

Найнебезпечнішим є наступне. Вікторія Спартц не просто республіканка, вона єдиний нинішній член Палати, який народився в Україні. Її голос є важливим у справах України. Але дуже ймовірно, що її колеги можуть вирвати ці наративи з контексту. За відсутністю відповідної інформації, тобто без контексту, вони можуть використати  їх як виправдання не збільшувати допомогу, яка дуже скоро знадобиться Україні, оскільки війна обіцяє бути довготривалою. На щастя, це сталося після того, як Конгрес вже схвалив пакет безпрецедентного обсягу допомоги, але інші партнери України однозначно будуть брати США за приклад того, скільки та яких боєприпасів і зброї надати Україні.

Українці також дуже мудрі. Якби вони побачили, що Зеленський під час війни грає у політичні ігри, і це гальмує перемогу України, вони б пішли протестувати навіть під час повномасштабної війни. Українці неодноразово виходили на протести і зазвичай домагалися того, що вимагали. Українці не дозволять нікому спекулювати на відбудові, в тому числі і команді Президента.

Отже, конгресвумен Спартц, не хвилюйтеся, ваша батьківщина буде в безпеці. У той же час, нерозумно оприлюднювати такі звинувачення, а потім визнавати відсутність доказів під час інтерв'ю. Тим часом, Україна розраховує на підтримку обох партій, щоб перемогти у цій жорстокій путінській війні, яку росія розпочала проти України. Перемога України має бути на порядку денному США та України, і лише в такому випадку, не буде потреби американським законодавцям виділяти стільки допомоги, а українці врятують свої життя.

2240

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: