fbpx
Сегодня
Колонка 13:38 28 Фев 2021

Кожезаменитель – звучит гордо. Как инноваторы делают кожу из грибов, цветов и кактусов

Ні для кого не секрет, що виробництво шкіри та хутра — жорстокий та шкідливий процес, але ці матеріали настільки давно та глибоко вкорінились в наш побут, що обійтись без них здавалося неможливим. Шкіру використовують у різних областях виробництва, починаючи від одягу, взуття та аксесуарів, закінчуючи книжками, меблями та навіть шпалерами. З хутра шиють не лише шуби, але й шапки, рукавиці, взуття та навіть іграшки та сумки. І якщо шкіра сприймається соціумом як побічний продукт м'ясо-молочної промисловості (хоча для виготовлення шкіри преміального класу існують окремі ферми), то хутро — це завжди ціла окрема галузь, де тварин вирощують тільки заради їх шкур. Речовини та хімічні сполуки, що використовуються при обробленні шкур (сірчана кислота, сульфат хрому та амонію, поверхнево-активні та знежирювальні речовини) у сукупності лишають значний екологічний слід та мають негативний вплив на здоров'я працівників та людей, які живуть поряд з фермами. 

То ж як бути з цим? Як обійти криваві ринки стороною? Чи можна обійтись чи принаймні зменшити кількість таких речей у своєму побуті? Поки такі гіганти, як Adidas, підписують відмови від використання хутра у своїх колекціях, активістки кампанії Вільний від хутра ритейл шукають відповіді на ці питання та представляють добірку інноваційних (та не дуже) альтернатив, якими можна замінити такі, здавалось би, незамінні матеріали, як шкіра та хутро.

Міцніша і красивіша за замшу — алькантара

шкіру з грибів, квітів і кактусів

Ще в далеких 1970-х роках японський вчений Міесі Окамото (Miyoshi Okamoto), який працював в хімічній компанії Тора, розробив матеріал, який сьогодні називається алькантара, що зовні нагадує замшу. Алькантара — це насправді синтетичний текстиль, що виготовляють з ультрамікрофібри. Наразі цей матеріал належить італійській компанії Alcantara, що спеціалізується саме на цій тканині. Алькантара широко розповсюджена та доступна у наших реаліях. Вона знайшла своє місце у пошитті одягу, виготовленні взуття, ювелірній галузі, виробленні меблів, широко розповсюджена у декорі предметів розкоші, таких як яхти, катери, гелікоптери, оздоблення інтер'єрів дорогих готелів, ресторанів, казино. Алькантара також використовується в салонах гоночних автомобілів. На сидінні та кермі вона забезпечує краще зчеплення, ніж шкіра. Такий матеріал набагато витриваліший, ніж замша, його легко чистити, і він приємний на дотик, має коротший ворс, еластичніший за шкіру, краще тримає форму, не має запаху та пропускає повітря. Алькантара екологічно чиста, гіпоалергенна та стійка до багатьох хімікатів. Це прекрасний замінник замші, технологічний текстиль, що за багатьма показниками кращий за натуральну тканину.

Екологічний шкірзам Fiquetex

шкіру з грибів, квітів і кактусів

Задля зменшення страждань тварин та збереження екології у світі вигадують багато цікавих, місцями неочікуваних, рішень. Одним з таких є веганська шкіра Fiquetex.  Fique — це волокно, яке міститься у рослинах виду Furcraea. Співзасновник бренду — Габріель Морено, побачив дослідження, у якому науковці прогнозували, що до 2050 року океани міститимуть більше пластикових пакетів, ніж риби. Це і підштовхнуло його до створення такої альтернативи. Веганська шкіра Fiquetex розв'язує проблему використання значної земельної площі, яку використовують у тваринництві, та знижує забруднення атмосфери, оскільки утримання корів при цьому не потрібне. 

«Ми створюємо робочі місця у сільських районах Колумбії, де вирощується Fique. Таким чином фермери здобувають навички та ресурси, необхідні для сталого виробництва», — коментує Габріель. 

Також винахідник вважає, що Fiquetex створює чудову альтернативу незаконним культурам і виробництву наркотиків. За словами виробника, у створенні волокна Fique використовується на 10% менше енергії, ніж при виробництві пластикової шкіри, так званого «шкірзаму», зокрема поліуретану та вінілу. Трейдери прогнозують стрімке зростання виробництва веганської шкіри до 2025 року. 

«Зелена шкіра« з … кактусів

шкіру з грибів, квітів і кактусів

Адріан Лопес Веларде і Марті Касарес з Мексики запропонували свою екологічну заміну шкірі, її «зеленою» основою став кактус. Друзі працювали зі шкірою, Марті — у сфері моди, а Адріан — у меблевій та автомобільній індустрії. Вони зважили на те, як сильно виробництво класичної шкіри впливає на екологію, це і стало мотивом для створення інноваційного проєкту — Desserto.  На створення та розробку матеріалу чоловіки витратили 2 роки роботи, і в липні 2019 року нарешті отримали результат. У Мексиці кактуси досить розповсюджені та обходяться без пильного нагляду, оскільки не потребують багато води та стійкі до низьких температур. Другим аргументом на користь вибору матеріалу став той факт, що зовнішній шар цих теплолюбних рослин на дотик як натуральна шкіра, яка після правильної обробки може змінювати свою текстуру і властивості. Плантації багаторічні, з кактусів зрізають зріле листя, миють, подрібнюють та сушать на сонці. Отриманий матеріал не містить жодних токсичних хімікатів, для обробки використовується запатентована технологія. 

Ще одна величезна перевага шкіри кактуса у тому, що це 100% натуральний біорозкладаний матеріал. Він гнучкий та дихаючий, прослужить понад 10 років. Коли ви вирішите позбутися продукту, виготовленого з цієї екошкіри — просто залийте його водою і залиште на кілька тижнів. Він буквально розтане і перетвориться в натуральний компост, який можна використовувати як добриво. 

Fleather — матеріал, створений з квітів

В Індії був представлений інноваційний стартап Phool, що займається створенням веганської шкіри з квітів, залишених у храмах. Компанія з виробництва біоматеріалів була заснована Анкіта Агарвалом — інженером з автоматизації та Пратеком Кумаром в липні 2017 року і відразу запропонувала куди подіти 8 тонн квіткових відходів, які щодня скидалися в річку Ганг. Відходи, що не можна переробити, такі як пластик чи нитки, відокремлюються, після чого залишаються тільки квіти. Потім вони сортуються за видами — троянди, жасмин, квіти календули та інші. Після сортування, вручну відокремлюють пелюстки, які й використовують для виготовлення «шкіри». Матеріал під назвою Fleather вирощують на підкладці з зів'ялих рослин. На фабриці готується спеціальний екстракт — «поживний субстрат на основі квітів». Процес росту «шкіри» над цим субстратом займає приблизно три тижні. Шкіра виходить гарної якості, досить еластична та міцна. Її можна використовувати для будь-яких виробів. 

У 2019 Fleather отримала премію ООН за сталий розвиток і привернула увагу індустрії моди. Компанія вже має угоди з трьома італійськими брендами класу люкс. Всі вони розробляють лінійки міжнародного рівня. У 2020 році PETA в Індії також вручила Kanpur Flowercycling нагороду за кращу інновацію у світі моди. Крім того, що Kanpur Flowercycling доводить, що шкіра може бути виготовлена без шкоди для тварин та екології, ця компанія також надає робочі місця для місцевих жінок. 

Крім шкіри та ароматизаторів, стартап Phool також навчилися виробляти з квітів альтернативу пінопласту — Florafoam. Їм вже вдалося залучити $ 1.4 мільйона інвестицій на розвиток своїх проєктів з перероблювання квітів. Зараз компанія щодня переробляє 7600 кг квіткових відходів і 97 кг токсичних хімікатів.

Одяг та меблі з грибів

шкіру з грибів, квітів і кактусів

Ще однією цікавою альтернативою є шкіра з грибів. Ідею висували багато стартапів, була навіть шкіра з чайного гриба. Проте, речі, вироблені з нього, чутливі до температур та води. Ще у 2016 році художник Філ Росс — засновник Mycoworks зі своєю командою прославились тим, що вирощують «грибну шкіру» з міцелію. Маніпулюючи показниками вологості та температури, а згодом піддаючи матеріал дубленню, з'являються різні структури «шкіри». На виході маємо матеріал, що розкладається не так швидко, як класична шкіра. Пов'язано це з тим, що матеріал містить у своїй структурі хітин, що і робить його таким міцним. Ще одна особливість такої шкіри полягає у тому, що при вирощуванні в неї можна додавати різні елементи (блискавки, застібки, ґудзики, гачки), які зрештою вростають і можуть бути вставлені без клею і ниток. Крім того, на виставках «Mycoworks» представили й меблі з міцелію. 

«Технологія виготовлення меблів досить проста і схожа з тим, як архітектори працюють над проєктом. Спочатку ми вигадуємо і проєктуємо форму, яку потім заповнить живий організм. Оскільки гриб заповнює собою весь вільний простір, така форма повинна бути порожньою: всередині неї й зароджується його тіло. За допомогою фруктових залишків, за якими завжди слідує гриб, ми управляємо тим, в який бік він росте. А коли його форма вже близька до ідеалу, залишається лише висушити її, відполірувати та запекти. Форму, всередині якої ріс гриб, ми зберігаємо, щоб використовувати заново. До такого рішення ми прийшли за 15 років досліджень і експериментів», — розповідає Філ на архітектурному форумі у Каїрі. 

Проте, це не єдина команда, яка займається виготовленням веганської грибної шкіри. Видання The New York Times назвало «головним трендом осені» екологічний шкірозамінник на основі грибів: відразу кілька великих модних брендів розпочали співпрацю з компанією Bolt Threads, яка виробляє матеріал Mylo — шкіроподібний матеріал з грибного міцелію. 

Цьогоріч на Ukrainian Fashion Week українські дизайнери теж презентували одяг та аксесуари з біорозкладних тканин, зокрема і з грибів. Міко-матеріал, представлений дизайнерами Ukrainian Fashion Education Group, складається з двох компонентів — міцелію (кореневої системи гриба, яка знаходиться під землею) і стебел технічних конопель, біорозкладний та водночас довговічний. Він водовідштовхувальний та пожежобезпечний. Якщо виріб з міко-матеріалу потрібно утилізувати, достатньо надламати його й помістити в ґрунт — він розкладеться за 30-45 днів та удобрить землю.

Fake fur

Разом з тим, сучасні технічні та технологічні можливості дозволяють виготовляти матеріали, тканини та волокна високої якості, для того, щоб можна було успішно імітувати натуральне хутро. На модних показах часто представляють колекції, де з великою різноманітністю використовують саме штучне хутро. Воно складається з двох фактур, які нагадують будову натурального хутра. У нього є основа у вигляді полотна, як правило, з натуральних ниток з додаванням синтетики для міцності, і ворс, тобто тонкі волокна з вигляду нагадують структуру хутра. Насправді ці волокна отримані хімічним способом, і так само входять до складу комбінованих видів ниток і пряжі: нітрон (поліакрилонітрильне волокно), лавсан (поліестер) і капрон (поліамідне волокно). 

Сьогодні штучне хутро досить широко застосовують при виготовленні одягу, для утеплення верхнього одягу, для комірів або манжетів, для виготовлення устілок, обробки внутрішньої та зовнішньої поверхні взуття, дитячих іграшок та меблів. На відміну від виробів з натурального хутра, його аналоги досить легкі, теплопровідні та зносостійкі матеріали. Та й ціна їх набагато нижча і всі норки цілі. 

Шуби з конопель

шкіру з грибів, квітів і кактусів

Альтернативу і справжньому, й синтетичному штучному хутру пропонує українська дизайнерка. Оксана Дево створила для своєї компанії Devohome зимові пальта та головні убори з конопляного хутра. Тканина трохи схожа на шерсть свіжопострижених овець і, правда, мало нагадує хутряний комір парки. Але, конопляне хутро є хорошою альтернативою модним пальто з флокаті та штучного хутра.

Веганське, гіпоалергенне та біологічно розкладне конопляне волокно вже давно є широко використовуваним природним волокном у Європі. Конопля корисна для ґрунту, рослина позитивно впливає на згодом вирощені культури й універсальна.

 «Конопля  — це швидкозростаючий матеріал, який є міцний і стабільний»,  — каже Оксана Дево.

До 19 століття конопля була однією з найважливіших сировинних матеріалів для текстилю одягу, мотузок, сіток та полотен в Європі. Але протягом останнього століття, коноплі замінили бавовняними чи синтетичними волокнами майже у всіх районах світу. Конопляна шерсть, яку дизайнерка розробила завдяки численним експериментам, складається з 50% коноплі та 50% віскози — альтернативи штучному хутру без хімічних речовин. Такий матеріал має багато переваг: конопля надзвичайно міцна і, таким чином, сприяє зносостійкості речей. А волокно відмінно підходить для утеплення, що робить його ідеальним матеріалом для зимового одягу. 

Хутро не потрібне, коли куртка розумна: технології smart clothes

Розвиток науково-дослідної діяльності дозволяє створити матеріали, які за деякими спеціальними властивостями перевершують натуральні. Доволі розповсюджений та доступний в Україні бренд Columbia є тому гарним прикладом. Компанія володіє багатьма технологіями, які запроваджує у виробництві одягу та взуття. Наприклад, метод ізоляції тепла Omhi-heat застосовується за допомогою синтетичного утеплювача, який зберігає тепло і мінімізує його втрати. Крім того, цей утеплювач на 50% складається з переробленої сировини, допомагаючи зберігати навколишнє середовище. 

Thermarator — ще одна технологія, що дозволяє утримувати тепло навіть при намоканні тканини. Вона також імітує зовнішній вигляд пуху завдяки еластичності та щільному синтетичному утеплювачу, не обтяжуючи вагу виробу. 

Є й інші технологій схожого типу, що утримують тепло завдяки терморегуляції. Особлива лінійка бренду Omhi-heat 3D створена з виробів зі срібними відбивачами з розширеним покриттям і капсулами з м'яких волокон, що створюють повітряний шлюз між тілом і тканиною, відмінно утримуючи тепло і забезпечуючи комфорт. 

Основою для створення всього розумного одягу (smart clothes) є тканина, що має інноваційні властивості, а також особливі за своїми характеристиками матеріали. Тканина з наночастинками срібла може використовуватися як бактерицидний і протимікробного засобу захисту, до того ж поверхневий шар срібла, нанесений шляхом друку може виконувати роль гнучких мікросхем. Наночастинки паладію, наприклад, нейтралізують шкідливі складники смогу, а одяг з вуглецевими наночастинками має здатність навіть зберегти життя людини від вибухів та електромагнітних випромінювань. 

За інноваціями майбутнє!

Усі ці інноваційні ідеї та сміливе їх втілення ще раз доводять, що настав час змін! У період розвитку технологій більше не обов'язково експлуатувати тварин задля виживання, адже нам уже не потрібна їх шкіра та хутро. А питання охорони навколишнього середовища досі лишається надзвичайно актуальним і, дякуючи таким сміливим проєктам, його можна вирішити. Важливо пам'ятати, що ключовим є підтримка споживачів, адже саме ваш щоденний вибір має значення!

Наприкінці хочеться додати, що на офіційному сайті Президента України зареєстровано електронну петицію про заборону виробництва хутра в Україні. Залишити хутро в минулому можна, підписавши петицію за посиланням.

Авторка статті: Яна Білоус, представниця кампанії «Вільний від хутра ритейл» від ГО «Відкриті клітки Україна»

2703

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: