fbpx
Сегодня
Колонка 12:50 02 Сен 2021

Кольца на дороге: плюсы, минусы, решения

English version here

Загалом, кругові перехрестя — це добре, але є нюанси. Найбільше кілець у світі знаходиться у Великій Британії та Франції — країнах, де безпека дорожнього руху — одна з найвищих у світі, і кільця є одним із дієвих чинників цю безпеку підвищити. На відміну від технологічних рішень, таких як світлофори та камери — фізична інфраструктура запобігає порушенням, принаймні найбільш небезпечним. Кругові перехрестя, наприклад, виключають лобові та швидкісні бокові зіткнення.

Кільця на дорозі

"Голландське перехрестя" у Кембриджі, Велика Британія. Фото з сайту bbc.com

Розберемося, що ж таке "коло" і які вони бувають. Найбільш широкий термін англійською — це circular intersection, сюди потрапляє все, що включає кругову траєкторію руху. Але не всяке circular intersection є тим круговим перехрестям, яке справді підвищує безпеку руху. Прикладами кілець, які не є такими "рятівниками", є кільця у Києві та інших українських містах, спроектовані переважно у 80-х (Колібріс на Борщагівці, кола на Оболоні та інші). Радіуси цих кіл, а особливо заїзди на них, дозволяють "пролітати" ці розв'язки не лише з дозволеною у місті швидкістю 50 км/год, а й значно швидше. Тому деякі з них є справді аварійними. У Великій Британії, наприклад, такі розв'язки припинили будувати ще у 60-х. 

У чому ж різниця? 

Нас цікавить те, що в англомовній літературі зветься «roundabout». В Україні в нещодавно оновленому ГБН «Транспортні розв'язки в одному рівні» передбачено малі та міні-кільця, які загалом відповідають терміну «roundabout». Класичний "раундебаут" передбачає в'їзд на перехрестя з обов'язковою зміною траєкторії руху (в українських нормах написано — з поворотом близько 90 градусів) та пріоритетом руху по колу. Таким чином, водій мимоволі змушений скинути швидкість при потраплянні сюди.

Найбільш "колова наука" розвинена саме у Британії — навіть є громадська організація "Товариство Сприяння Кільцям". У цій країні кола бувають різних конфігурацій, включаючи кратні, де в межах одного більшого кільця влаштовано кілька менших.

Кільця на дорозі

"Кратне кільце" у Свіндоні, Велика Британія. Фото з сайту reddit.com

Отже, які плюси у кіл малого радіусу та міні-кілець:

  • Вони зменшують кількість ДТП (до 40%) за рахунок збільшення уваги водія на під'їзді і фізичного унеможливлення грубих порушень (таких як проїзд на червоне світло); існує навіть такий термін — «forgiving environment» ("середовище, що пробачає").
  • Зменшення кількості травм у ДТП (до 80%) за рахунок зменшення швидкості та виключення найбільш небезпечних зіткнень — лобових та швидкісних бокових. Від цих типів зіткнень, наприклад, світлофори не рятують — у них потрапляють ті, хто хоче встигнути проскочити, але не встигає — тобто свідомі порушники. На колі ця проблема вирішується автоматично, і навіть водії-порушники не становлять уже смертельної небезпеки.
  • У багатьох випадках зменшують час у дорозі: так, водій зменшує швидкість перед колом — але при цьому не стоїть довго на світлофорі, а часом може взагалі проїхати перехрестя без зупинки; особливо в непікові години, коли трафік не надто великий.
  • Вони дешевші в обслуговуванні (так, світлофори споживають енергію і часом потребують втручань).
  • Є й несподіваний наслідок для екології: клумба в центрі кільця покращує естетичне сприйняття вулиці, сприяє озелененню і допомагає вижити в місті рідкісним рослинам і комахам, оскільки це таке місце серед великого міста, де не буває людей і тварин.
Кільця на дорозі

"Кратне кільце" у Гемел Гемпстеді, Велика Британія. Фото з сайту reddit.com

А чи є недоліки?

Головним недоліком є небезпека для незахищених учасників руху — пішоходів та велосипедистів. Виявляється, «класичні» кільця концентрують увагу водія на інших автомобілях, а візуально менші учасники руху випадають з поля зору. Так, швидкості при цьому менші — тому шанси, що все минеться, високі, але зіткнення навіть на 30 км/год є небезпечним. Цю проблему можна вирішити у деяких випадках: наприклад, облаштуванням «голландських перехресть» для велосипедистів та пішоходів.

Іншою проблемою є рівнозначність вулиць, що входять на перехрестя — оскільки пріоритет мають водії, що вже знаходяться на колі, то всі в'їзди автоматично є другорядними. Це може призводити до нерівномірних заторів на в'їздах. Уявімо, що на одній вулиці в черзі перед кругом стоїть дві автівки, а на другій — двадцять. При цьому перше авто в кожній з черг має однаковий шанс потрапити на перехрестя, що зумовлює накопичення трафіку на більш жвавих дорогах перед «колами» у пікові періоди. Як наслідок — неможливо регулювати рух, наприклад встановивши нерівномірні проміжки для різних вулиць світлофором. Особливо це актуально для місцин, де підряд може бути кілька таких «кіл», і трафік у деяких випадках без жодного контролю накопичується лавиною, і зникає можливість щось із цим зробити. Рішенням може бути встановлення світлофорів на в'їзді на кола, але це значно ускладнює організацію руху.

Тобто боротися з цими недоліками можна, хоча все ж бувають ситуації, коли оптимального рішення немає. Тому кола — дуже корисний і доволі універсальний інструмент, але все ж таки також має межі застосування.

Кільця на дорозі

Класичне британське коло у Оксфорді, Велика Британія. Для водіїв, що звикли до такого типу організації руху, навіть таке рішення у фарбі з невеликим підвищенням є очевидним. Фото: Богдан Лепявко

Підіб'ємо підсумки. Не кожен рух по колу є безпечним круговим перехрестям. Це важливо розуміти і при плануванні, і при подальшій експлуатації, і при зборі та аналізі даних. Кола малого радіусу або міні-кільця — це перехрестя з обов'язковою зміною траєкторії на в'їзді і пріоритетом тих, хто рухається по колу. Це дуже добре рішення для швидкого зниження рівня смертності на дорогах, тому США та багато європейських країн переймають досвід Британії та Франції і зараз дуже активно їх будують (більше інформації про політики щодо кілець, англ.). 

На мою думку, Україна також має якнайшвидше переймати такий досвід. Щоб уникнути негативних ефектів і зекономити на переплануванні через десятиліття, слід одразу передбачати інфраструктуру для велосипедистів та пішоходів, включити острівці безпеки та відокремлену велоінфраструктуру, особливо на перехрестях зі значним трафіком. В Україні малі кола почали облаштовувати лише кілька років тому, і тому справді є велика потреба у напрацюванні таких практик. 

Принагідно пропонуємо вже зараз підтримати проєкт створення трьох «раундебаутів»-кіл малого радіусу в Києві в межах кампанії Громадського бюджету міста: https://gb.kyivcity.gov.ua/projects/18/1428

Це справді важлива компонента для безпеки руху, яка чомусь до цього року ігнорувалася у столиці.

2632

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: