fbpx
Сегодня
Колонка 10:35 03 Дек 2020

Одежда, которая защищает от информационного мусора

Инновационное решение для развития критического мышления

English version here

Сьогодні, український інформаційний простір переповнений інформаційним сміттям та відвертими фейками. Попри великі зусилля фахівців з медіа грамотності та низку освітніх ініціатив, ця проблема і досі є актуальною. Відповідно до даних дослідження USAID-INTERNEWS майже 60% українців, віком від 18 до 65 років, не схильні до критичного мислення. Лише 11 % змогли розпізнати фейки. Очевидно, що вирішення даного питання передбачає наявність нових підходів, що будуть враховувати не тільки освітню складову, але і шукати нові підходи.

Команда Фонду Родини Богдана Гаврилишина долучилася до вирішення цього питання та створила інноваційний проєкт »Fashion VS Fakes", що поєднав медіа, освіту, моду та критичне мислення. На роботу з цією складною темою команду підштовхнула Декларація відповідальності людини, а саме її перший пункт — "Говори правду". Бажання підсилила статистика. Особливістю проєкту «Fashion VS Fakes» стала яскрава колаборація освіти та моди, навчальних та ігрових підходів. "Нам вдалося здійснити майже неможливе, — говорить координаторка проєкту-перформансу про медіаграмотність "Fashion VS Fakes", — Маріанна Єлейко. — За підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" була створена інноваційна крос-секторальна освітня подія. Ми наважилися на експеримент та успішно об'єднали на перший погляд непоєднувані речі: моду та перформативне мистецтво, щоб у нешаблонний спосіб нагадати суспільству про медіаграмотність".

Основний вектор  проєкту — розвиток критичного мислення серед молоді зі сфери креативних індустрій, зокрема з малих міст та містечок України, що формують культурне та ціннісне інформаційне поле в своїх спільнотах.

Фонду вдалося створити релевантний для молоді формат в період карантинних обмежень.

Fashion VS Fakes

"Я працюю з індустрією фешену, і коли вперше почула про тему, одразу зрозуміла, що це буде цікаво. Однак, коли мене запрошували, я навіть не уявляла, наскільки це буде масштабно та глобально! Фейки у медицині, інформації, моді, науці, дизайні — у мене суцільне захоплення від нашої сьогоднішньої дискусії і я думаю про те, як використати це далі у своїй роботі. Чудовий захід, від якого пробуджуються не тільки мізки, але й кожна клітиночка!", — поділилася враженнями Леся Зятковська, іміджмейкер-стиліст, засновниця fashion hub.

Результатами проєкту стала інформаційна кампанія, під час якої було створено соціальний відеоролик, який закликає "одягати" критичне мислення, проведено конкурси, розроблено прості алгоритми по боротьбі з фейками в щоденному житті. Кульмінацією кількамісячної роботи став  «Перфоманс про медіаграмотність «Fashion VS Fakes».

Fashion VS Fakes

Перфоманс розпочався з лекції Альони Романюк, знаної експертки у сфері медіа екології, авторки проєкту «По той бік новин». Альона Романюк представила історію гучних світових та українських фейків — від історії з Білом Гейтсом, та його "планом" зменшення кількості населення планети через вакцинацію до трагікомічних синичок та снігурів з російської пропаганди. Розбираючи фейки на молекулярному рівні, експертка продемонструвала технологію створення, вірусного поширення та парадоксальної довіри до фейків в масовій свідомості.

"Слова, вирвані з контексту — саме так створюються фейки та маніпуляції. Коли змішується частина правди з частиною брехні або зміщується акцент в новині, то відділити зерна від полови дуже складно. Кожен з нас живе у своїй інформаційній бульбашці, треба вміти з неї виходити", — Альона Романюк, ведуча перформансу "Fashion VS Fales", експертка у сфері медіа екології, авторка проєкту "По той бік новин".

Родзинкою події стало створення в прямому ефірі п'яти фешн-об'єктів — дощовиків. Дощовики — це метафора захисту від фейків та сторітелінг глобальних сенсів у світі постправди. Кожен з дощовиків має власний унікальний дизайн та історію, зображену на ньому. Дощовики були розроблені дизайнеркою Галиною Васеніною як спосіб поєднання моди та ціннісної інформації. 

Fashion VS Fakes

"Мене захоплює передавати важливі ідеї через гарні образи, транслювати зміст через матеріал та візуальний контент. Дощовики — це символ захисту від зливи неправдивої інформації, за кожним з них є історія глобального фейку, це образ на межі арту і сенсів, символ захисту", — Галина Васеніна, дизайнерка, переможниця конкурсу молодих дизайнерів.

Дощовики були доілюстровані засобами візуального сторітелінгу професійною скрайберкою Юлією Кнюпою прямо під час події. 

Fashion VS Fakes

"Скрайбінг — це передача смислів з допомогою візуальних метафор. Я ментально співпрацювала з дизайнером під час лекції, наша мета була створити дощовики, що "говорять" через ілюстрацію", — додає Юлія Кнюпа, скрайберка.

Cенсові та модні об'єкти гардеробу під час модного показу продемонстрували гості перфомансу — відомі медійники та митці: Роман Коляда — радіоведучий, музикант та поет, Наталка Сопіт — журналістка, ведуча, акторка, Світлана Кононенко — шеф-редакторка журналів Бурда стайл, Верена, Сабріна в Україні, Леся Зятковська — іміджмейкер-стилист, засновниця fashion hub та Ярослав Белінський — дизайнер, співзасновник та голова Асоціації Design4Ukraine. 

Тема фейків стосується не тільки інформаційної сфери, а є значно ширшою. Медицина, дизайн, наука, освіта, юриспрунденція, медіа — всі ці галузі потерпають від фейків. Організатори заходу запросили їхніх представників та спробували розглянути фейки в глобальному контексті. Роман Коляда — Оксана Максименюк — медіа-юристка, керівниця юридичного напряму ІРРП, Федір Лапій — голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики в Україні, Ярослав Белінський, Ірина Єгорченко — старша наукова співробітниця Інституту математики НАНУ, кандидатка фізико-математичних наук говорили про явище фейків та шукали способи протидії фейкам на системному рівні. А глядачі, молоді люди з різних куточків України отримали практичні знання з розвитку компетенції медіаграмотності. 

Fashion VS Fakes

"Не лінуйтеся перевіряти факти, не поширюйте сумніви, важливо відокремлювати факти від суджень та емоцій, шукайте першоджерело", — Наталка Сопіт, журналістка, ведуча, акторка. 

"Інфодемія — дезінформація та чутки — викликає емоції, наприклад, народжується страх. Страх — це зміна самопочуття, спусковий механізм для хибних рішень та дій", — Світлана Кононенко, шеф-редакторка журналів Бурда стайл, Верена, Сабріна в Україні. 

"Фейки будуються на простій інформації та апелюють до найбільш базових емоцій. На мою думку, для того щоб навчитися мислити критично, потрібно прийняти ідею, що бути складним і мислити складно — це норма", — Ярослав Белінський. 

В найближчих планах є переклад відеоролику на англійську мову, показ колекції дощовиків, популяризація теми медіаграмотності серед молоді та вихід з кейсом про проєкт на міжнародні освітні платформи. 

"Виклики, з якими ми зустрічаємося сьогодні, потребують нових підходів. Цінносно навчитися поєднувати власну креативну складову з соціально-важливими меседжами. Ми закликаємо молодь створювати проєкти, що крок-за-кроком, змінюватимуть світ на краще та прагнути до відповідальності, для якої є місце в кожному нашому дні,  в кожній комунікації, в кожному рішенні", — прокоментувала Маріанна Єлейко. 

Матеріал підготувала: Юлія Харченко 

2231

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: