fbpx
Сегодня
Куда поехать 12:34 24 Фев 2019

Прага – без переплат. Как сэкономить в чешской столице

Вид на Прагу з Празького Граду / Фото: Григорій Пирлік

Збираєтеся в Прагу? Марите Карловим мостом і подумки рахуєте сходи до Празького Граду? О, я вас розумію. За тиждень я вже встиг "розпробувати" чеську столицю і зрозуміти, наскільки вона гарна. Але треба бути уважним, щоб ваш настрій і враження від міста не зіпсував поліцейський чи контролер у громадському транспорті.

Обмінники

Пункти обміну валют у Празі — місце, де треба не розслаблятися. Тут працюють одразу кілька легалізованих схем обману.

Перша, з якою я стикнувся, називалася "комісія". В обміннику біля станції метро Muzeum працівник спочатку був привітний, спитав, звідки я приїахв. Попросив підписати квитанцію. Уся його привітність щезла, коли я звернув увагу на суму. Мені хотіли видати на третину менше, ніж я мав отримати за курсом. Коли я почав питати, працівник сказав: така комісія. Від сплати я відмовився і почав вимагати гроші назад. Чоловік за склом спочатку відмовляв у поверненні грошей, казав, що десь на екрані є попередження про комісію. Після фрази I`ll call to police почав лаятися, але гроші повернув. Ця перепалка в обміннику допомогла мені одразу відчути те, з чим ще доведеться зіткнутися: іноземців у Празі багато хто недолюблює. І при будь-якій конфліктній ситуації навіть працівники сфери обслуговування вкажуть на твоє походження. "Не розказуй, як мені жити в своїй країні", "Тут вам не Україна, тут Чехія", — ці вислови ми встигли почути від кількох людей.

Інша схема — різниця курсів. Курси покупки і продажу можуть значно відрізнятися. Недодивитися — втратите кілька сотень крон на рівному місці.

Місцеві рекомендують обмінники у наступних місцях:  

І всіляко застерігають від обміну в пунктах Western Union. Курси там значно гірші.

Транспорт

Якщо обмін валют в мій перший день у Празі зіпсував мені тільки настрій, то поїздка в метро день потому коштувала мені 800 крон, тобто близько тисячі гривень. Це штраф, який я був змушений сплатити контролеру за те, що обрав не той квиток.

Прибуття потягу метро у Празі

Прибуття потягу метро

Автомати на станціях продають квиток на 15 хвилин, який коштує 12 крон. Але насправді дійсний він тільки у приміських зонах. На самому автоматі написано "зовнішня зона" — що це таке, пояснюється часто на окремому щиті і не завжди одразу біля автомату з квитками. Тому раджу вивчити способи оплати за цим посиланням, але, якщо коротко, вартість проїзду для дорослих — наступна:

  • Квиток на 30 хвилин, дає право користування метро, автобусом, трамваєм – 24 крони;
  • квиток на 90 хвилин на всі три види транспорту – 32 крони;
  • квиток на 24 години – 110 крон;
  • квиток на 3 дні – 310 крон.

Якщо ви в Празі довший час, є два проїзних квитки:

  • Місячний проїзний без фото – його можна передавати іншій людині, але в момент контролю один квиток має бути у однієї людини – 670 крон;
  • Місячний проїзний з фото – його треба замовляти в конкретному місці, де саме, вам підкажуть на станціях; передавати його іншій людині не можна – 550 крон.

На наступний день після штрафу ми купили квитки за 670 крон. Їздити і розбиратися, де вклеїти фото, у короткотерміновій перспективі себе не виправдовує – в цей час теж треба купувати квитки і платити за проїзд.

Квитки перед заходом на станцію треба обов'язково пробити в валідаторі. І робити це треба тільки один раз, навіть якщо у вас квиток на день чи на три дні. Контролер має бачити дату першого використання і від неї рахувати термін дії. Проїзний квиток на місяць пробивати у валідаторі не треба.

У празькому метро можна їздити з собаками

У празькому метро можна їздити з собаками

Контролерів у метро я зустрічав і в неділю, і після 23 години в будній день. Тому краще не ризикуйте. І ще один важливий момент. Трамвай у Празі має пріоритет у русі і над пішоходами, і над автомобілями. Тому, якщо перехрестя не обладнане світлофором, краще пропустіть вагони. Життя дорожче.

Страховка

Медична страховка для поїздок у шенгенську зону за безвізовим чи звичайним паспортом обов'язкова. Не всі цього правила дотримуються — на кордоні про поліс питають нечасто. Але тоді бійтеся празьких поліцейських. У Празі іноземець має носити з собою паспорт та медичну страховку. На форумах пишуть, що потрібно мати оригінал полісу. У моєму випадку при перевірці було достатньо ксерокопії. Штраф за те, що не маєш з собою страховку — 500 крон.

Екскурсії

Наостанок – про приємне. Хочете дізнатися про Прагу більше? Вільно спілкуєтеся чи хоча б розумієте англійську, іспанську чи французьку? Запишіться на екскурсію за цим посиланням. Формат передбачає, що клієнт після закінчення туру платить чайові, якщо забажає. Або не платить – ніхто не примушує. Я приєднався до групи – і дві з половиною години екскурсоводка-місцева жителька водила нас старим містом і Празьким Градом. Екскурсії відбуваються щодня.

На сайті TripMyDream знайдете ще більше безкоштовних можливостей. Я ж поки випробував тільки одну. Раз на місяць можна потрапити у підземне укриття "Фоліманка" — бункер, який будували на випадок повітряних ударів в часи холодної війни. Тут можна ознайомитися з системою генерації енергії, побачити машину для подачі кисню, пройтися вузькими нахиленими коридорами і навіть подивитися кіно. Найближчий день відкритих дверей — 16 березня. Адреса — Pod Karlovem. 120 00 Praha 2 — Vinohrady. Деталі – за цим посиланням.

Вивчайте, насолоджуйтеся і будьте уважними. Щасливої вам Праги!

Усі фото: Григорій Пирлік 

1881

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: