fbpx
Сегодня
Колонка 18:05 22 Апр 2019

Порция осторожного оптимизма из Донецкой области после выборов

Фото з facebook.com/pavlo.ostrovsky

На нас чекає ще багато відкриттів про нову суспільно-політичну реальність, яка склалася після 21 квітня. І про тих людей, які голосували за Зеленського і готові підтримати його партію.

Вчора проводив екзит-пол на виборчій дільниці в Дружківці. В анкеті були питання про вибір у другому турі, вибір на гіпотетичних парламентських виборах. Також було питання про те, як би виборці проголосували, якби сьогодні був референдум по вступу України в ЄС.

І для мене було дуже цікаво, як би на такому референдумі голосували виборці різних партій. Досить очікувано, що виборці партій «Наші» та «Опозиційна платформа «За життя» переважно проти вступу України до ЄС. Виборці БПП в Дружківці майже одностайно за. Було дуже цікаво, яких поглядів виборці партії Смешка «Сила і честь» — вони переважно проєвропейські.

Найбільшим відкриттям для мене були голоси дружківських виборців партії «Слуга народу» Зеленського — тобто, ядерного електорату самого кандидата. Серед них на уявному референдумі з питання вступу України в ЄС проголосували би:

  • За — 45%
  • Проти — 36%
  • Не брали би участі в такому референдумі — 19%

До екзит-полу у мене була думка, що виборці Зеленського в Дружківці переважно євроскептичні, але ця гіпотеза не підтвердилась.

Думаю, що з рухом на захід електорат Зеленського стає більш прозахідним. Тобто, якщо на Донеччині у структурі електорату партії Зе переважають прихильники євроінтеграції, то в інших регіонах цей показник має бути ще вищим.

Тож чекаємо на найближчу соціологію, а поки поділюсь вам скріншот з березневого опитування КМІСУ з питань ЄС і НАТО по макрорегіонах.

Донеччина екзит-пол

Мій прогноз: партія Зеленського (яка багато уваги приділяє дослідженню громадської думки) спробує зайняти центристську позицію і продовжить курс на ЄС і НАТО. Мусимо контролювати, щоб вони не відхилялись з цього курсу і проактивно реагувати, коли спроби розвороту стануть реалістичними.

P.S. Вчора в листуванні з другом озвучив думку, що ми ще будемо тішитись, коли на парламентських в округах півдня та сходу мажоритарники від «Слуги народу» будуть перемагати регіоналів різних мастей.

533

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: