fbpx
Сегодня
Колонка 19:16 07 Май 2020

Вероятно, пик эпидемии коронавируса в Украине мы уже пережили. Еще зимой

Отже 7 травня 2020 року, 57 день карантину. Яка стадія розвитку пандемії Covid-19 в нашій країні? Чи не пройдено «пік» захворюваності ще в січні-лютому 2020-го, на що недвозначно вказують нові статистичні дані?

Неформальний обмін думками з приводу: «А чи знаєш ти хворого на коронавірус?», найчастіше призводить до двох варіантів відповідей: 1) «Не знаю таких» або 2) «Дуже схожа хвороба, в тому числі із запаленням легенів, була у знайомих після Нового року».

Можливо, якби не ЗМІ, то наша країна взагалі б не помітила епідемії (пандемії)?

І в цьому немає нічого дивного: в Україні, за даними Державної служби статистики України, на початку 2020 року проживало 41,5 мільйона людей, з них Covid-19 станом на 6 травня лабораторно виявлений у 13 691 громадян – це всього лише 0,03 % населення.

І ці цифри непорівнянні з поширеністю «звичайних» сезонних вірусних інфекцій. Так, з 30 вересня 2019 по 12 квітня 2020 року, за даними Державної установи «Центр громадського здоров'я МОЗ України», на грип і ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції) перехворіло 12,3% населення України, з них госпіталізовано 153 566, – і ця величезна кількість людей не тільки «чхала і кашляла», а й потребувала спеціалізованої медичної допомоги.

І ось, нарешті, ми дочекалися публікації даних від Державних службі статистики України «Кількість померлих за окремими причинами смерті в січні-лютому 2020 року». Згідно з ними, за січень і лютий 2020-го пневмонія і грип забрали життя 1 326 українців (нагадаємо, тільки в січні 2020-го зафіксована 621 смерть з цих же причин). Отже, виходить, що епідемія грипу і ГРВІ продовжилася і в лютому. І частина цих смертей «на совісті» коронавирусу, адже Covid-19, умовно, теж можна віднести до ГРВІ.

На жаль, у нас поки немає даних за березень 2020-го. І знову-таки кидається в очі разюча невідповідність даних Державної служби статистики України та ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України». Останні приведені в таблиці:

Кількість летальних випадків внаслідок грипу, підтверджених лабораторним тестом (ПЛР):

пік коронавірусу в україні

Державна служби статистики України повідомляє про 705 випадках смерті від грипу і пневмонії в лютому 2020-го, а ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України» – про 34!

Від чого ж тоді насправді померла решта 671 громадян України в лютому 2020 року?

Відповідь на це питання може дати тільки лабораторне тестування методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції), але, як показали останні тижні пандемії в Україні, Кабінет Міністрів, Міністерство охорони здоров'я не збирається проводити широкомасштабне тестування населення.

Однак тільки одержавши релевантні дані, ми змогли б отримати об'єктивну відповідь і на друге дуже важливе питання: чи не час згортати (пом'якшувати) карантинні заходи в Україні?

P.S. За даними МОЗ, станом на ранок 7 травня коронавірус забрав життя 340 жителів України.

Андрій Роханський, лікар, кандидат медичних наук

4823

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: