fbpx
Сегодня
Колонка 14:43 21 Окт 2020

Пессимистические киевские выборы

English version here

Уже зараз, за чотири дні до виборів, можна сказати, що наступний склад Київради буде погіршенням для розвитку міста та реалізації урбаністичних рішень. 

Треба розуміти, що є два типи партій у місцевих радах – партії, орієнтовані на владу міста, і «незалежні», які в нашому випадку не мають посад і впливу в КМДА. Зараз у Київраді третина депутатів була обрана від незалежних партій (Свобода та Самопоміч/Київська команда). Можна по різному оцінювати окремих депутатів чи ці партії, але саме через них в офіційну політику міста заходила більшість адекватних рішень від громадських та експертних середовищ. 

За прогнозами соціологів, у новій Київраді більшість складуть «УДАР», «Євросолідарність» та «Слуга народу». Усі вони є «партіями влади», тобто орієнтованими на захист КМДА від критики громадськості. Публічно вони, звичайно, будуть заперечувати свої зв'язки, але по факту всі вони матимуть посади в структурі КМДА.

Завданням цих партій зараз буде відбити гроші, витрачені на кампанію. А це можна зробити через роздачу землі під забудову, чорний нал від комунальних підприємств та роздачу тендерів «своїм». Зрозуміло, що всі ці речі є антиподами розвитку міста.

Активісти, які балотуються від цих команд або стануть партійними функціонерами, або будуть позбавлені мандатів. Це ми бачили вже не раз, тим паче зараз процедура позбавлення надзвичайно проста – достатньо рішення осередку партії.

Можуть також зайти «Батьківщина», «Перемога Пальчевського» та ОПЗЖ, які є класичними корупційними командами і які нічого хорошого реалізовувати не будуть. (Зауважу, у «Батьківщині» є пара адекватних кандидатів, але не факт, що мандати отримають саме вони).

Максимум, на що можуть розраховувати місцеві активісти, — це незалежна фракція «Голосу». Маленька (6 депутатів) або невелика (10-12 депутатів) залежно від результатів голосування і розпорошення голосів.

Таким чином, існує 3 сценарії майбутнього громадських ініціатив в Києві і всі вони песимістичні:

— Повна відсутність незалежних партій у Київраді, і як наслідок — неможливість просувати ініціативи громадськості взагалі.

— Маленька присутність незалежних партій і низька можливість просувати громадські ініціативи.

— Невелика присутність незалежних партії і зниження можливості просувати громадські ініціативи.

Тобто навіть за найкращого з цих сценаріїв ми отримаємо погіршення. А у випадку реалізації перших двох, в принципі можна починати шукати нове місто для еміграції. Навряд вам захочеться жити в тому, на що за 5 років перетворять Київ партії влади без контролю «опозиції».

1326

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: