fbpx
Сегодня
Колонка 17:15 01 Авг 2022

Наследие агрария и героя Украины Алексея Вадатурского. Вместо некролога

Мало в нас таких людей

В останній день липня через масований ракетний обстрілу Миколаєва загинув відомий бізнесмен Олексій Опанасович Вадатурський та його дружина. Ерефія поцілила в приватний будинок Героя України. Олексію Опанасовичу було 74 роки.

Він  був власником і генеральним директором широко відомої на національному рівні  зерно-торгівельної компанії "Нібулон". Назву складено з перших складів назв трьох міст: Миколаїв, Будапешт, Лондон. Це підприємство, без перебільшення, — власноруч збудована дитина Олексія Вадатурського. Тому найкраще про людину скажуть її справи та спадок. Він міг забезпечити собі все, але був у Миколаєві навіть у найскладніші часи.

Що таке "Нібулон" та в чому його унікальність? 

Це практично єдина суто українська компанія такого рівня. Інші компанії, що діють на цьому ринку, або значно менші, або мають іноземних власників. Фірма "Нібулон" — це не результат приватизації або оборутки. Компанія була створена скоріше всупереч діям чиновників.

Декілька важливих фактів про спадщину Олексія Вадатурського:

  1. Кожна дев'ята тонна експортованих зернових з України — це тонна "Нібулон".
  2. Також на відміну від багатьох зернових компаній "Нібулон" є одночасно і виробником сільгосппродукції, і  її експортером.
  3. Головний офіс компанії розташований в Миколаєві. А інфраструктура "Нібулона" — елеватори  та термінали — побудовані  в 11 областях України.
  4. "Нібулон" експортує зернові в 64 країни.
  5. Більше 6000 людей працюють у компанії і отримують достатньо високу зарплату як для регіону.
  6. У 2007 компанія і особисто Вадатурський без будь-якої державної допомоги запустили і реалізували амбітну програму відродження судноплавства на Дніпрі та Південному Бугу. Пізніше "Нібулон" придбав непрацюючий суднобудівний-судноремонтний завод, переобладнав його й став додатково ще й Суднобудівною компанію, яка сама будує торгівельні суда. Зараз на "Нібулоні" більше 80 суден.
  7. "Нібулон" користується високою довірою іноземних фінансових інститутів, європейських та українських банків. Підприємство отримало кредити від таких провідних міжнародних фінансових установ як Світовий банк, Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР), Європейський банк реконструкції і розвитку ЄБРР, Європейський інвестиційний банк та Міжнародна фінансова корпорація.

Я зустрічався з Олексієм Опанасовичем як з клієнтом, чув його промови на різних форумах та зібраннях, бачив його роботу зсередини. Він був дуже системним і дуже кваліфікованим  керівником. Він знав, чого хоче від своєї компанії, від себе, від партнерів та клієнтів. У разі несприятливого розвитку подій у нього були  заздалегідь  підготовлені певні варіанти реагування.

Він визначав проблеми просто і зрозуміло, міг передбачити наслідки на мікро- і макрорівнях. Нам дуже бракує таких досвідчених і системних діячів у бізнесі та державному управлінні. Він був людиною честі та слова, тому швидко повністю оновив відділення Миколаївської інфекційної лікарні у час сильної пандемії коронавірусу та трагічних результатів після неї в місті та області. 

Спочивайте з миром, Герою.

6880

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: