fbpx
Сегодня
Блог 15:14 06 Фев 2019

Ненаказанное зло растёт

Якщо в суспільстві здорової західної демократії чиновник у будь-який спосіб дискредитує державу — він іде у відставку.  Самостійно і без жодних зволікань. Будь-який політик за таких же обставин залишається без жодних шансів на успішне політичне майбутнє. Це називається інститут репутації. Він надзвичайно важливий для самого збереження західної демократії як такої. «Незрима рука» просто не зможе «тримати» без довіри до державних інституцій. Довіра до державних інституцій складається через довіру до людей, які цю інституцію представляють. Так це працює.

В Україні це працює не так.

В Україні принципові люди, які посилюють довіру суспільства до державних інституцій є виключенням і в потрібний момент таких людей позбавляються.

Так відбувається із Зурабом Аласанією та Уляною Супрун.

І тут не важливий спосіб усунення таких людей. Не важливо який це удар по репутації держави, наскільки це шкідливо взагалі. Це антилогіка або логіка деградації, яка не має нічого спільного з розвитком суспільства і держави.

В той же час, згідно цієї таки логіки деградації, негідники уникають будь-якої відповідальності і продовжують дискредитувати державні інститути.

Сотні активних громадян розгортають в центрі столиці банер з прізвищами співучасників страшного вбивства громадської активістки Каті Гандзюк і вимагають притягти їх до відповідальності; батько Каті Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної ради називає імена Владислава Мангера, Євгена Рищука, Андрія Гордєєва і вимагає притягти їх до відповідальності; Петро Порошенко доводиться подаватись на вибори президента через задній вхід до ЦВК (що взагалі, як на мене, дно) аби не давати чіткої і зрозумілої позиції щодо озвучених осіб, жодним чином їх не чіпати і дати їм можливість і надалі дискредитувати державні інститути.

У світі стільки зла, бригадире,
Як нам його перебороти?
Наші з тобою печалі та біди
— Тихі і непомітні (c) Жадан

Якщо держава в особі свого керівництва не здатна дбати про інститут репутації, суспільство має займатись цим ще інтенсивніше і виразніше артикулювати ці принципи.

#непокаране_зло_зростає

Текст опублікований з дозволу автора

Оригінал

1105

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: