fbpx
Сегодня
Колонка 12:35 19 Дек 2022

Николай, который приходит в интернат: почему это не работает

У "Божественній комедії" Данте є вираз про благі наміри, які приводять до пекла. Напередодні свята Миколая ці слова набувають нового значення. Саме в цей час починаються численні збори на подарунки для дітей-сиріт, яких виховують в інтернатах. Та чому вони лише шкодять?

Бажання потішити дітей подарунками від святого Миколая хороше і благородне. Та кожна дія має свої наслідки, і у цьому випадку вони будуть не такими, як сподіваються благодійники.

Якщо ви хочете відвідати дитбудинок чи інтернат зі святковою програмою та подарунками, вам слід знати, що лише 8 % дітей, які там мешкають, є сиротами. 92 % мають бодай одного з опікунів. Чому ж тоді діти живуть в інтернатах? Відповідь могла б стати поштовхом до справді ефективної допомоги.

У попередньому матеріалі я вже розповідала, що інституційний заклад опіки не є сприятливим місцем для виховання дитини. Система інституційного догляду просочена недотриманням прав дитини. Як наслідок — випускники інтернатів не можуть дати собі ради у повсякденному житті. Чи будуть у такому разі ефективними в інтернатах подарунки на Миколая? Питання риторичне. Цим дітям потрібні не подарунки, їм потрібен дім.

Разовий візит не розв'язує проблеми дітей-сиріт. 19-го грудня та кілька днів напередодні біля інтернатів вишиковуються цілі черги благодійників. Але не всі подарунки та солодощі, адресовані дітям, дістаються саме їм. І це нормально! Не можна, щоб за три дні дитина з'їдала річну порцію цукерок. Під час новорічних свят у дітей в інтернатах через надмір солодкого навіть можуть формуватися харчові розлади.

Святий Миколай — чудова постать. Його легендарність та святість надихають допомагати та підтримувати ближніх. Але Миколай не робив добрі справи лише раз у році! Є ще 364 днів, коли можна і треба займатися благодійністю.

Якщо вам справді не байдужа доля дітей в інтернатах, маємо для вас кілька порад, як зробити допомогу дієвою:

  1. Станьте "добрим сусідом" — волонтером, який підтримує сім'ю на кризовому етапі. Ви можете пройти для цього відповідне навчання. Ваша підтримка та дружба будуть цінними й допоможуть родині вийти зі скрути. Отож, діти залишаться вдома та не потраплять під державну опіку.
  2. Станьте наставником для дитини в інтернаті. З таким запитом радимо звернутися до центру соціальних служб у вашому місті. Там нададуть детальну інформацію щодо наставництва.
  3. Діліться навичками. Діти в інтернатах мають потребу не лише у веселощах та розвагах, але й у практичних знаннях та навичках.. Це прості вміння, які ми здобуваємо, коли живемо в сім'ї, але їх дуже складно здобути випускнику закладу опіки. Йдеться про звичайні відвідини магазинів, вибір одягу, користування транспортом чи фінансову грамотність.

Для ґрунтовної підтримки дитини в інституції потрібні довірливі стосунки, які неможливо налагодити впродовж одного візиту за рік. Тому, якщо ви хочете допомагати дітям, на вас чекає тривала системна робота. Це потребуватиме більше часу й зусиль, але Святий Миколай, впевнена, пишатиметься вами!

413

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: