fbpx
Сегодня
Колонка 12:47 26 Июл 2019

Молодежь и выборы: три проблемы, которые нужно решать

Сегодня, когда мы говорим о выборах, какие у нас появляются первые мысли? Гречка, обещания, бигборды, телевизионная реклама и пенсионеры. Вот последний фактор – наиболее интересный. Почему и из-за чего молодежь пренебрегает реализацией своего гражданского долга? Попробуем найти ответы на сложные вопросы (укр.).

Динаміка явки на виборах молоді являє собою величезну проблему для держави та її громадян. Тенденції низької явки зростають з кожними виборами, при чому молодь, яка завтра стане майбутнім нашої країни – не змінює своє ставлення до голосування протягом всього життя. Згідно зі статистикою в першому турі президентських виборів в Україні лише 40% молоді брало участь у виборах. Це величезні значення у відносних пропорціях, проте ми будемо рахувати у кількісних значеннях, ці цифри шокують ще більше. Отже, чому така негативна позиція молоді щодо виборів в Україні? Розгляньмо основні проблеми молоді в Україні загалом.

По-перше, трудова міграція. Скільки лише мільйонів нашої молоді, майбутнього нашої країни, виїхало закордон у Польщу, в Німеччину чи інші країни? Саме у них абсолютно відсутній мотив, щоб повернутися сюди заради виборів, які забирають 10 хвилин їх життя. Далеко не всі збираються повертатися на Батьківщину, багато хто вже знайшов своє місце за кордоном взагалі.

По-друге, це, звичайно, бюрократія зміни місця голосування. Молодь дуже динамічна. Якщо брати віковий проміжок 18-25 років, це переважно студенти, які поступають у вищий навчальний заклад за межами свого району чи навіть міста. Більшість з них залишаються із рідною пропискою, залишаючи свій голос за місцем реєстрації. Проте, зміна місця голосування – це величезна проблема, особливо для молоді, яка дуже цінує свій час. Шукати годину державний реєстр виборців, вистояти в черзі понад дві години і в кінці отримати направлення в інший кабінет, де ще більша черга – ось що молоде покоління ненавидить.

По-третє, звичайне небажання. Сюди ж входять така молодь, якій «далеко йти до дільниці», «мій голос нічого не вирішує», «вибач, мам, але дуже зайнятий», «у мене робота мені ніколи», «я у репетитора, я не встигаю». Такі виборці просто байдуже відносяться до політичного майбутнього своєї країни через відсутність взагалі інформативної політики держави в цій сфері. Вони нічого не знають, і їм все нецікаво.

Отже, якщо з причинами розібралися, то як діяти владі? Що потрібно зробити, щоб на сьогодні це виправити? Ніхто не заперечить, що вся сучасна молодь постійно проводить свій час в телефоні, комп'ютері чи планшеті. Молодь потрібно шукати там, де вона зосереджена. Тому, зараз, коли світ безмірно швидко діджиталізується, державі потрібно слідувати за потребами громадян.

Уявімо таку бізнес-модель, коли держава – це продавець, а молодь, відповідно, – клієнт. Вибори, як продукт, який продає держава, потрібно продати в якомога більшій кількості. Сьогодні, кожен підприємець знає, якщо його бізнесу немає в інтернеті – його немає взагалі. Відкрийте список найбагатших людей світу, перший та і більшість з них заробили свій капітал, завдячуючи інтернету. Такий механізм працює із виборами. Якщо в найближчому майбутньому виборів не буде в інтернеті, явка не лише молоді, а й всіх громадян з дня в день буде лише спадати.

Можливість проголосувати через смартфон – це не лише основний оптимізатор часу, а і можливість ліквідації принципу «де прописався – там і голосуй». Ми зможемо проголосувати у відрядженні, у відпустці чи просто на навчанні закордоном без бюрократичних формальностей зміни місця голосування. Для молоді, яка годинами свого часу проводить за своїми гаджетами, проголосувати в телефоні не тільки просто, а й зручно.

Політичні нігілісти почнуть коментувати, що вибори через інтернет спричинить загрозу національній безпеці; це можливість великомасштабної фальсифікації та інше. По-перше, вибори в інтернеті передбачають найвищий рівень безпеки. Цим принципам вже слідують такі держави як Естонія, Бельгія, Індія, США та інші. Глибоко переконаний, якщо інтернет-вибори передбачали хоча б мінімальні ризики, то така провідна країна, як США, навряд чи б використовувала такий механізм. По-друге, як ми довіряємо свої гроші в електронному вигляді? Сьогодні, в Україні майже 40% фінансових операцій здійснюються безготівковим шляхом, і ми не переживаємо, що гроші просто пропадуть з рахунків. Отже, сучасні технології мають повну можливість максимальної безпеки та захисту права голосу виборця.

Врешті, будемо сподіватися, що новообраний президент, який декларує «державу в смартфоні» прикладе максимально зусиль, щоб наступні вибори були доступні через інтернет.

2898

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: