fbpx
Сегодня
Колонка 19:35 19 Янв 2023

Япония должна сделать все для ядерной безопасности мира, защитив Украину

Для України надважливо, щоб під час головування Японії в G7 відбулася історична перемога України. І Японія має взяти на себе відповідальність для координації по зброї, по економічному тиску на агресора, по допомозі Україні.

Японії не чужа проблема війни. Японія була єдиною країною, проти цивільного населення якої застосували ядерну зброю. Весь світ знає про те, що трапилося в Хірошімі та Нагасакі. Тому японці висловлюють величезне співчуття, допомагають фінансово Україні, а підтримка України серед населення більше ніж 80%.

Для нашої країни, яка здала третій у світі ядерний потенціал важливо, щоб японці, маючи певне моральне право апелювали до світу, тому, що росія продовжує ядерний шантаж. А це не тільки про потенційні загрози застосування ядерної зброї. Це ще і про те, що відбувається на Запорізькій АЕС. Це і про нові загрози наступу з Білорусі. Україна для ядерного нерозповсюдження зробила дуже багато. І що натомість отримала? Вагання цивілізованого світу! Ми бачимо коли починається конкуренція. То наші друзі-поляки кажуть, що дадуть танки, то британці, то вже американці. Ми не це чекаємо. Ми чекаємо єдності. Чекаємо, коли нарешті вся зброя, яка нам необхідна для звільнення територій буде в Україні.

Якби Україна отримала вчасно достатню кількість зброї, то можна було б уникнути багатьох терористичних актів з боку росії, у тому числі і ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі.

Коли почалися масовані обстріли українська делегація якраз була в Хірошімському меморіальному «Музеї Миру». З нами спілкувалися представники найвпливовішого японського видання. Коли ми бачили кадри після першого застосування у світі атомної бомби проти Хірошіми, мене журналістка спитала, про те, які маю відчуття. Я сказала, що це мені нагадало Маріуполь. Тобто вщент знищено місто. Насправді нас не можна здивувати цими кадрами, тому що українці уже 11 місяць несуть на собі тягар геноциду і апелюють до всього світу з благаннями дати більше зброї. Вона нам потрібна для того, щоб ворог нарешті програв, а потім – поніс справедливе покарання.

Конституція Японії забороняє, щоб їх сили оборони Японії застосовували за межами країнами і обмежує військові можливості військово-технічної співпраці. Тому ми кажемо про лідерство Японії для ядерної безпеки світу, для протидії енергетичному шантажу. Я дуже сподіваюся, що будуть пришвидшені ті кроки, які є запізнілими уже в часі. Бо на 11 місяці геноциду, коли вже триває 10-й рік агресія ми далі говоримо про загрозу нового наступу замість того, щоб говорити, що росія уже задихається від санкцій. Тому тут теж розглядають посилення санкцій. Але ще одне важливе питання – конфіскації. Для цього треба визнати росію державою-спонсором тероризму. Тому що держави-терористи не мають суверенного імунітету, і з ними поводять себе відповідно.

Спільний досвід впливу ядерної технології, що їх отримали Японія та Україна (остання – у випадку Чорнобиля), може стати основою також для спільних дій на міжнародній арені. Ми з Японією маємо хороші відносини. Готується саміт. Сподіваюся, що президент України візьме у ньому участь і що буде до саміту візит прем'єра Японії в Україну.

Ми вдячні японцям за допомогу, яку вони надають. Японія вже надала Україні допомогу на суму $1,6 млрд. Це важливо для того, щоб ми могли фінансово, зважаючи на проблеми, які почалися із бізнесом всередині, забезпечити бюджет.

Я бачу українську перемогу не тільки як відновлення цілісності суверенітету й повернення Криму. Але й бачу Україну модерною, з надсучасними технологіями. І тут якраз в Японії про це говориться.

Очікується, що після завершення війни в Україну будуть вкладатися значні фінансові ресурси, а отже є змога використовувати їх на технологічну модернізацію, тим більше частину об'єктів доведеться будувати з нуля. І тут Японія відіграватиме ключову роль у формуванні Фонду відбудови України. Оскільки у них є досвід відбудови тієї самої Хірошіми і Нагасакі після атомної зброї. У них є досвід відновлення місць після землетрусів, а також цунамі. Тобто вони знають як працювати із завалами, як відбудовувати знищену інфраструктуру.

А ще ми говоримо про їхні технології, наприклад, про виробництво дронів. Тому що уже в Україні є багато виробників, які зважаючи на те, що усі дрони випробовувані у війні, можуть у перспективі обігнати навіть передові у цих технологіях країни. І вони це теж розуміють.

У нас була зустріч у міністерстві оборони Японії і ми проговорювали зокрема ряд питань на перспективу. Тому, що стосується військово-промислового комплексу, японці теж розуміють, що їм є чому повчитися в Україні.

Зважаючи на те, що в нас є критично важливі мінерали: літій, титан, важливо, щоб Україна не розглядалась як донор сировини, а щоб була частиною в новітніх індустріях, де є передові технології.

На жаль, війна в Україні ще далека від свого завершення, і десятки міст досі піддаються бомбардуванням та руйнації. Світ має дати конкретно по руках росії через ядерний шантаж. Саме тому Японія, яка пережила Хірошіму і Нагасакі, має моральне право апелювати і до МАГАТЕ, вимагаючи тиску на росію для того, щоб відбулося виведення російських військ із Запорізької АЕС. І щоб відбулося покарання там, де наші партнери вагаються. Ми тут якраз апелюємо: беріть відповідальність і лідерство, бо завтра інші ядерні держави такі як Північна Корея, Китай будуть використовувати той самий метод. Цього категорично не можна допустити. Ніколи.

2667

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: