fbpx
Сегодня
еРубрика 12:10 24 Авг 2019

Made in Ukraine как бренд. IT-успехи независимой Украины

Фото з Експоцентру IT-Forum 2018, Україна

«Україна – багата талантами земля з унікальною історією й тисячолітньою культурою». Якщо вас так само, як і мене, не надихають подібні кліше з підручників чи промов місцевих чиновників, давайте спробуємо сфокусуватися на чомусь більш сучасному та новому. Мобільні додатки, штучний інтелект, IT-індустрія, високотехнологічні процеси,  – це не тільки про Японію, Південну Корею чи Сполучені Штати. Україна теж уміє дивувати світ і змушувати всіх про себе говорити. Поступово відходячи від сумних асоціацій «Чорнобиль», «війна», «корупція» ми генеруємо блискучі ідеї та втілюємо їх в життя.

А чи знали ви, що Україна посідає 4 місце у світі за кількістю дипломованих фахівців IT-сектору, поступаючись тільки Сполученим Штатам, Індії та РФ? Якщо ж кількісні показники видаються не такими переконливими, то ось вам інша #перемога: у 2018 році за даними української ІТ-асоціації та Офісу ефективного регулювання частка інформаційно-технологічних продуктів у вітчизняному експорті зросла до 4.5% і тим самим піднялася на друге місце у списку товарів, які Україна продає за кордон.

Хороші новини на цьому не закінчуються. За рейтингом 2019 року міжнародної організації IAOP (International Association of Outsourcing Professionals) 17 українських компанії увійшли до 100 найкращих у сфері аутсорсингу у світі. Так, це на 1 менше, ніж минулого року, але на секундочку, майже 1/5 усього переліку! Згідно з даними асоціації послугами українських розробників та працівників у галузі задоволені близько 94% замовників, у багатьох іменитих компаніях цей показник становить, у середньому, 84%.

І насамкінець, згідно з рейтингом Global Innovation Index 2018  Україна посіла 43 місце зі 126 за рівнем розвитку технологій та інноваційних продуктів.

Окремо хочеться згадати вітчизняні стартапи, які отримали потужне інвестування та визнання за кордоном. Тут варто згадати і про TripMyDream сайт, де не лише можна вислідкувати квитки в обрану точку, а й просто визначити її відповідно до ваших фінансів, типу відпочинку, якому ви надаєте перевагу та пори року. Наприклад, хочете просто змінити обстановку, але не знаєте, куди поїхати – погляньте на запропонований маршрут до 100 євро. Цей сервіс дозволяє відкрити для себе чимало незвіданих куточків на нашій планеті, а ще – знайти гідів по ним та оптимальні варіанти перельотів.

Petcube став гаджетом, без якого не уявляють життя тисячі власників домашніх тварин у всьому світі. Справа в тому, що за допомогою розробленого українцями пристрою можна дистанційно наглядати а своїм улюбленцем і грати з ним. Із ним можна навіть спілкуватися у режимі реального часу. Найважливіше, що у власника більш не краятиметься серце від розглуки з пухнастим, а чотирилапі не сумуватимуть без нього в чотирьох стінах. І просити поглянути за тваринкою нікого не треба. Усе геніальне – просте. Але все ж геніальне.

А от український додаток Looksery дозволяє наставляти роги чоловікам. І ніт, це не те, про що ви подумали. Він лише дозволяє редагувати фотографії у режимі реального часу, додаючи різноманітні елементи (як-от ріжки, вушка, зірочки тощо), змінюючи колір очей або їх форму. Нагадує Snapchat? Цілком правильно тому, що це він і є. У 2015 стартап придбав гігант Snapchat Inc. І відтоді уявити цей застосунок без традиційних «масок» та миттєвої пластики обличчя неможливо.

І наостанок, про грамотне письмо. Зараз не про ЗНО з української мови, а про один із найпоширеніших сервісів із коригування та перевірки правильного написання англійською текстів, ділових листів, рефератів і творів. Grammarly стала справжнім проривом у секторі програм для навчання, а також рятівником усіх тих, хто любить, уміє та практикує дописати зайву літеру чи забути про кому. Повірте, дізнавшись про те, хто розробив Grammarly ви із без роздратування, але із задоволенням переглядатимете рекламу сервісу під час перегляду відео на Youtube.

Так от. Це тільки верхівка верхівки айсберга важливих, креативних та корисних ІТ-продуктів, які створюються нашими співвітчизниками як в межах України, так і поза нею. Отож, пишаймося та не забуваймо, що ми того варті. 

2032

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: