fbpx
Сегодня
18:55 20 Дек 2019

#тыжюрист: почему Украине нужны ІТ-юристы и где учиться

39 тисяч. Саме стільки "новоспечених" випускників-юристів МОН нарахувало у 2018 році. Ба більше, на січень 2019 року ще понад 108 тисяч майбутніх правників навчається у понад 200-та університетах.

Така популярність юриспруденції вже давно не новина, однією з найзатребуваніших спеціальностей "Право" стало ще понад 10 років тому. Чому? 

На юрфак вступають з різних причин: універсальність освіти, престижність професії, висока платня. А які перспективи насправді?

Кажуть, попит породжує пропозицію, але не в цьому випадку. Результати аналізу даних державної служби зайнятості та огляду спеціалізованих ресурсів з пошуку роботи невтішні: кореляція між вакансіями та особами, що шукають роботу, становить приблизно 1 до 7.

Тож юридична освіта ще не означає престижну роботу та успіх. Проте чи все так погано?

 ІТ-юрист, знайдись!

У 2019 році ІТ-індустрія України налічувала понад 190 тисяч спеціалістів та стала фактично лідером з експорту. А за прогнозами IT Ukraine Association до 2025 року ІТ-спеціалістів в Україні стане близько 400 тисяч, і разом вони створюватимуть 10% ВВП країни.

До чого тут юристи? З розвитком та розширенням інноваційної галузі ІТ-компанії та навіть невеликі стартапи потребують якісної юридичної допомоги та підтримки.

Ось декілька напрямків з "робочих буднів" ІТ-юриста.

  • Структурування ІТ-компаній в Україні та закордоном: актуальні моделі роботи ІТ-бізнесу, податкове планування та оптимізація. 
  • Юридичний супровід договорів з клієнтами. Чи ви знали, що 95% українських ІТ-послуг та продуктів продаються за кордон?   Тому знання міжнародного права та стандартів — це вже не привілегія, а необхідність.
  • Захист інтелектуальної власності. У цілому питання інтелектуальної власності – один із найболючіших аспектів для ІТ, адже головний продукт, що створюється ІТ-індустрією (програмний код) — це обєкт інтелектуальної вланості.Не тільки в Україні, але і за кордоном захист авторських прав на програмне забезпечення є досить суперечливою практикою. Тому готуйтеся.
  • "Маски-шоу". В Україні вже не перший рік борються з "перевірками" бізнесу, зокрема й ІТ, але, на жаль, треба бути готовим до всього, навіть до зустрічі з силовими структурами.
  • Персональні дані. Після вступу в дію принципів Загального регламенту про захист даних (GDPR) усі чули про штрафи для компаній, які його порушать. З 1 січня 2020 року вступає в силу Каліфорнійський закон про захист споживачів (CCPA), що також має стати американською версією GDPR. Не думаю, що ви захочете випробувати суворість покарання на собі.

Велика функціональна затребуваність і попит на таких фахівців — це хороша новина. Але, як завжди, є ще і погана. Для того, щоб стати ІТ-юристом, потрібна не лише вища освіта, але і ґрунтовні знання та розуміння ІТ-бізнесу. 

ІТ-юрист

Де навчатись?

Де отримати необхідні знання, щоб стати висококласним ІТ-юристом? 

Знову до поганих новин: в українських університетах такої спеціальності нема.

Тому не розраховуйте, що ваш шлях до зірок буде простим. 

Звісно, ви можете поїхати навчатися за кордон, наприклад до Стендфорду чи Корнельського університету. Або оберете Единбурзьку школу права, Королівський коледж Лондона чи одну з найкращих шкіл ІТ-права в університеті Берклі

Але якщо ви прихильник вітчизняної освіти, або (що найбільш вірогідно) не володієте достатніми матеріальними ресурсами для цього, — не хвилюйтеся.

На допомогу приходить неформальна освіта. Кількість курсів та програм, що пропонують зробити з вас експерта в ІТ Law  росте з кожним роком. Проте, як виявилося онлайн-курси знайти непросто, а якщо вони і є, то доволі коштовні, як наприклад Information Technology Law від Единбурзької школи права. В Україні ви  можете покращити свої знання на безкоштовних курсах від від Legal IT Group, проте не забувайте, що необхідна неабияка самодисципліна, щоб дійсно успішно їх завершити. Окрім того спеціалізовані курси є у НЮУ імені Ярослава Мудрого чи УКУ.

Раджу звернути увагу на школу Information Technology Law: KMA & IT Ukraine, що організована флагманом юридичної освіти в Україні НаУКМА (згідно з думкою роботодавці) та найбільшою профільною Асоціацією "ІТ Ukraine". Сертифікатна програма, професійні експерти, а що найголовніше, контроль за вашим успішним проходженням курсу: сертифікати отримають лише ті, хто пройде всі навчальні випробування.

Тож якщо ви готові вчитися все життя, не боїтесь трундощів, а виклики вас мотивують (ну і ви любите юриспруденцію — пазл склався — з вас вийде непоганий ІТ-юрист (якщо постараєтесь). І не забувайте, Україні потрібні юристи майбутнього і, можливо, ви один з них, тому негайте часу! Давайте разом будувати українську інноваційну екосистему.

18317

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: