fbpx
Сегодня
Колонка 16:45 07 Окт 2022

Фантастические клиенты и где их искать: как фрилансеру найти новых заказчиков

Найбільш важливим етапом у роботі фрілансерів завжди був і лишається пошук нових клієнтів. Новачки не розуміють, який інструментарій для цього існує, а досвідчені фахівці не знають, на які канали залучення замовників можна ще масштабуватися. Команда фінансового застосунку для ФОПів Fairo зібрала практичні поради щодо пошуку клієнтів, дієві як для фріланс-новачків, так і для профі.    

Робота зі спеціалізованими вебплатформами 

Найбільша кількість замовлень для фрілансерів сконцентрована на фріланс-платформах. Серед їхніх основних переваг виділяють можливість працювати із клієнтами з усього світу і захищену систему оплати за проєкт. Зазвичай сума заморожується на рахунку замовника, а потім поступово або повністю переводиться на внутрішній рахунок фрілансера на майданчику. Далі її можна вивести на персональні електронні гаманці або на український рахунок. Так, наприклад, якщо виводити кошти на рахунок Fairo, то застосунок одразу порахує кількість податків до сплати із зароблених коштів та попередньо заповнить податкову звітність.

Серед найпопулярніших фріланс-бірж в іноземному сегменті виділяють Upwork, Fiverr і Freelancer. Є й інші вебінструменти пошуку клієнтів, як от агрегатори вакансій. Для фрілансерів особливо актуальним буде агрегатор Jooble. 

Пропонуємо розглянути тонкощі роботи з кожним з вебресурсів.

Фріланс-майданчики

✅ Upwork

Найвідоміший сайт з пропозиціями роботи для будь-яких фрілансерських професій: від вебдизайну до бухгалтерського обліку.

Переваги: 

  • легко знайти довгострокові контракти на пів року чи навіть на рік;
  • платформа позиціонує себе як сайт для пошуку замовлень "преміумкласу", тому оплата за них там вища, у порівнянні з іншими фріланс-майданчиками. 

Недоліки: 

  • доволі висока комісія: за $0-$500 заробітку доведеться заплатити 20% від суми, за $500,01-$10 000 — 10%, за $10 000,01 або більше — 5%;
  • рівень конкуренції на подібних платформах зашкалює, а на UpWork він особливо високий. Фрілансерам-початківцям важко отримати свої перші замовлення через відсутність відгуків та рейтингу, який на Upwork називається Job success. Замість нього платформа надає новачкам статус Rising Talent за умови правильно заповненого профілю. Однак довіра до цього показника у замовників далеко не така, як до Job Success. 
  • доведеться докласти значних зусиль, щоб клієнт обрав саме вас. На одне замовлення подеколи претендують до 50 фрілансерів, тому треба писати унікальні супровідні листи, які виділять вас із десятка інших фахівців.

✅ Fiverr

Теж мультифахова фрілансерська платформа, однак працює вона за трохи іншим принципом. Тут не потрібно змагатися за замовлення і писати оригінальні листи. Клієнт сам знаходить фрілансера у каталозі. Для цього спеціалісту необхідно створити так звані "gigs" — описи своїх послуг із цінами на них. Це щось на кшталт вітрини з вашими послугами.  

 Переваги: 

  • Платформа підходить для новачків. Тут нескладно знайти своє перше замовлення і досить багато проєктів є короткостроковими; 
  • Не треба постійно "битися" за замовлення з іншими фрілансерами. Ви окреслюєте умови, виставляєте ціну, а замовники самі приходять до вас.  

Недоліки:

  • Платформа має суворі правила, яких потрібно дотримуватися. Створити свій список з постійних клієнтів і контактувати з ними за межами Fiverr не вийде. За це фрілансерський майданчик може заблокувати ваш профіль; 
  • На початку доведеться продавати свої послуги дешево, щоб набрати рейтинг. Клієнти обирають послуги з каталогу, в якому окрім вас багато інших фахівців. Очевидно, що перевагу замовники надають фрілансерам або з вищим рейтингом, або з нижчою ціною за послугу. 

✅ Freelancer

Фрілансерська платформа схожа за форматом на UpWork. Акумулює замовлення для фахівців різних напрямків і працює за таким же принципом: аби отримати замовлення необхідно відправити заявку потенційному клієнту.  

Переваги:

  • Ідеальний варіант для новачків, оскільки служба підтримки доступна цілодобово. Написати можна в живий чат прямо на платформі.

Недоліки:

  • Після реєстрації фрілансер може відправити вісім безкоштовних заявок. Якщо захочеться продовжити роботу на платформі, доведеться придбати підписку, ціна якої варіюється від 4$ до 65$.

Агрегатор вакансій

Jooble

Jooble — це агрегатор, який збирає дані з понад 140 000 джерел по всьому світу: корпоративні вебсайти, онлайн-дошки вакансій, платформи для фрілансерів, соціальні мережі тощо.

Переваги:

  • Всі вакансії вже знаходяться в одному місці і не потрібно моніторити кожну платформу окремо; 
  • Шукати замовлення можна в пошуковій системі по ключових словах і для цього не потрібно створювати обліковий запис;  

Недоліки: 

  • Jooble є агрегатором, а тому подаватися на вакансію прямо на платформі не вийде. Для цього доведеться перейти на сайт джерела оголошення і розбиратися в особливостях подачі в кожному випадку окремо.    

Соціальні мережі

Ще одним каналом залучення клієнтів і одночасно інструментом роботи над особистим брендом є соціальні мережі. Якщо казати про перше, то на допомогу приходить таргетована реклама. Саме завдяки їй нові люди потрапляють на сторінку, дізнаються про вас як про експерта галузі та конвертуються у замовників. Як правило, Instagram підходить для всіх фрілансерів, бо там можна розкрити свою експертність і зручно налаштувати таргет. Як це працює:

  • Ви систематично наповнюєте свою сторінку корисним контентом: своїми кейсами, прикладами робіт, експертною думкою. Близько 9-12 постів та регулярних сторіз вистачить для того, щоб запускати таргет;
  • Чітко визначаєте свою цільову авдиторію та унікальну торгову пропозицію для неї, створюєте релевантний креатив;
  • Налаштовуєте таргетовану рекламу самостійно або за допомогою спеціаліста. 

Цей канал пошуку клієнтів потребує не тільки додаткових знань, але й бюджету на запуск таргету. Однак при грамотному підході він точно дасть хороші результати. 

Залучення нових клієнтів — це завжди складний процес. Він вимагає часових, емоційних і подеколи фінансових інвестицій. Однак той, хто постійно пробує, завжди знаходить. Який би шлях залучення клієнтів ви не обрали, команда Fairo бажає вам легкого пошуку і нових цікавих проєктів.

4011

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: