fbpx
Сегодня
Колонка 16:27 24 Фев 2023

ТОП 5 фактов, которые вы не знали о помощи в гуманитарной сфере

Широкомасштабне вторгнення російської армії не лише поставило під питання існування української держави як такої, а й спровокувало гуманітарну кризу величезних масштабів. Через бойові дії сотні тисяч громадян втратили свої домівки, мільйони були вимушені виїхати за кордон чи в інші області. Цілі обласні центри почали жити в умовах регулярної відсутності таких базових потреб, як водопостачання, тепло та електрика. 

Але ситуація могла б бути значною гіршою, якби не громадські організації, які замортизували своєю діяльністю загрозу гуманітарної катастрофи. Тисячі ініціатив, які раніше не працювали у сфері допомоги внутрішньопереміщеним особам, евакуації населення та гуманітарної допомоги, були вимушені змінити профіль своєї роботи, щоб підтримати людей. 

Перший рік повномасштабної війни показав, що ми сильні й можемо розв'язувати проблеми завдяки згуртованості та мобілізації внутрішніх ресурсів. Проте для багатьох уже приходять втома та виснаження, оскільки працювати на ресурсі емоційного підйому можна лише певний час, а далі необхідно переходити до роботи за правилами та процедурами. І, власне, тут ми стикаємось із проблемою, що дуже багато громадських ініціатив не в курсі міжнародних стандартів гуманітарної діяльності. Це нормальна ситуація, адже поки не було загрози гуманітарної катастрофи, ми ніколи не думали про те, що ці знання нам можуть бути потрібні. Тож хотілось би сказати про ті речі, які є базою для міжнародних інституцій, проте можуть бути новими й незрозумілими для українських громадських ініціатив. 

1. Існують мінімальні стандарти управління центрами прихистку

Це посібник, у якому прописані основні принципи та правила, яких повинні дотримуватись під час створення центру, де проживатимуть внутрішньо переміщені особи та/або отримуватимуть послуги. Без перебільшення, це книжка, яку має прочитати кожен, хто безпосередньо працює в центрах або опікується ними в процесі діяльності. 

Також існує безоплатне навчання для громадських діячів з України щодо мінімальних стандартів, яке проводить громадська організація RedRUK. На сайті організації можна прочитати більше про те, які модулі входять в навчальну програму, і графік, коли можна відвідати вебінари. 

ТОП 5 речей, які ви не знали про допомогу в гуманітарній сфері

2. Під час допомоги важлива "підзвітність постраждалому населенню"

Це один із базових принципів надання допомоги постраждалому населенню, який передбачає, що люди мають право голосу під час ухвалення рішень, які стосуються їхнього життя. Ця ідея є абсолютною істиною для всіх міжнародних організацій. Дотримання цього принципу, хоч і додає роботи на початку, дозволяє в підсумку зробити ефективнішу та безпечнішу систему надання допомоги.

ТОП 5 речей, які ви не знали про допомогу в гуманітарній сфері

Більше про реалізацію принципів підзвітності постраждалому населенню, можна прочитати в мінімальних стандартах, у розділі "Участь та представництво". 

Також можна знайти вебінари по цій тематиці на сайті RedRUK.

3. Сексуальна експлуатація та насильство — жахлива буденна реальність в умовах гуманітарної кризи

Про це не заведено говорити в нашому суспільстві, проте непоодинокими є випадки  зловживання владою і використання її для експлуатації постраждалих та насильства над ними.

Кожна організація, яка працює в галузі гуманітарної допомоги має пройти навчання щодо протидії сексуальній експлуатації та насильства, щоб збудувати у своїй роботі ефективну систему протидії цим жахливим явищам та перенаправлення до послуг допомоги. 

4. Вмінню бути ефективним треба вчитись

Річ не в тім, що хтось сумнівається у ваших навичках та вмінні досягати результату. Гуманітарна діяльність в умовах військових дій є складною, емоційно виснажливою та може підірвати ефективність навіть найкращих спеціалістів. 

Тому потрібно вчитись тому, як довготривало зберігати ефективність та організовувати безпечне середовище й шукати внутрішні ресурси для відновлення психічного здоров'я. 

Такі навчання є звичними для міжнародних організацій, проте їх поки з певним скептицизмом сприймають в Україні. Навіть якщо ви вважаєте, що вам вони не потрібні, спробуйте витратити 2 години свого часу, щоб усе ж пройти вебінари — можливо, ваша думка зміниться. 

5. Потрібна координація

Ефективна відповідь на тривалу гуманітарну кризу це не історія про супергероїв-одинаків, які самотужки розв'язують проблеми. Це оповідь про мережування та координацію зусиль, десятків і сотень організацій, які працюють в одному регіоні, в одній сфері, та одному кластері. 

Не знаєте, що таке кластер в контексті гуманітарної координації? Тоді вам точно потрібно пройти навчання з цієї тематики. 

Вміння якісно координувати зусилля в умовах гуманітарної кризи дозволяє в рази підвищити ефективність допомоги. 

Організуйте навчання для вашої організації за цими 5 пунктами та ви перейдете на якісно інший рівень діяльності.

1
650

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: