fbpx
Сегодня
Колонка 12:10 20 Дек 2021

Мех и 2021: спасенных жизней стало еще больше

English version here

Починаючи з 90-х років минулого століття, зоозахисні організації всього світу активно ведуть боротьбу за заборону виробництва натурального хутра. Адже це абсолютно негуманний спосіб отримати непотрібні речі, які давно замінили високотехнологічними, практичними та універсальними матеріалами. 

А в останні роки це ще й стає немодно. З кожним роком все більше країн, модних брендів, дизайнерських домів та просто свідомих людей відмовляються від натурального хутра. 

Активістки ГО «Відкриті клітки Україна» підготували добірку подій, що трапились у 2021 році в напрямку боротьби з хутром. 

2021 рік — другий рік пандемії — змусив людей більше піклуватися про власне здоров'я. І підбиваючи підсумки цього року, хочеться зробити акцент на зростаючому занепокоєнні за становище тварин у сучасному світі та їх вплив на навколишнє середовище і людство в цілому. Заборони на хутрове виробництво продовжують охоплювати країну за країною. Адже норки — тварини, яких вирощують на хутро у найбільших масштабах — відіграли у поширенні пандемії не останню роль.

Історія з вбивством у Данії понад 17 мільйонів норок через спалах коронавірусу отримала назву «Зомбі-норки», адже закопані туші тварин піднялись з-під землі і їх доводилось спалювати. Вона коштувала тутешнім високопосадовцям кар'єри, а бізнесу серйозних збитків. 

У жовтні Данія продовжила заборону на розведення норок ще на рік. Нагадаємо, що вперше заборона була впроваджена торік у зв'язку з поширенням коронавірусу на фермах. Національний інститут інфекційних захворювань заявив, що дозвіл на розведення норки все ще може становити ризик для здоров'я населення.

Це важливий крок, оскільки Данія, поряд з Польщею та Китаєм, лідер світового виробництва хутра норки. Тобто сотні тисяч тварин не народяться, не утримуватимуться й не страждатимуть на фермах Данії, як мінімум, до 2023 року.

У лютому в американському штаті Орегон був зареєстрований законопроєкт, що повинен заборонити продаж і поширення хутряних виробів. Представник штату Роб Носса запропонував законопроєкт 2676, що забороняє продаж нових хутряних виробів по всьому штату.

 «Стає все більш очевидним, що хутрова промисловість посилює поширення таких хвороб, як COVID-19. Обмеживши продаж цього жорстокого і непотрібного продукту, ми зможемо захистити себе від нових пандемій і зробити штат Орегон більш безпечним і гуманним», заявив автор законопроєкту.

Якщо закон 2676 приймуть, Орегон стане другим штатом після Каліфорнії, який заборонив продаж хутряних виробів.

У березні ГО «Відкриті клітки Україна» опублікували документальне кіно «Норкотрафік», знятий у співпраці з кампанією ХутроOFF та міжнародною організацією Fur Free Alliance. Фільм демонструє реалії українського хутрового виробництва. Кадри, очікувано, обурили громадськість, спеціалізована екологічна прокуратура відкрила справу щодо численних порушень на українських хутрових фермах, проте це не допомогло депутатам винести на голосування та приняти законопроєкт №2360, який передбачає заборону виробництва хутра з перехідним періодом у 5 років.

Червень почався з хорошої новини з Естонії. Після понад десяти літньої боротьби зоозахисників, ця країна нарешті відмовилась від виробництва хутра.

З липня 2021 року Ізраїль заборонив продаж хутра і став першою країною у світі, яка заборонила продаж хутра для моди. 9 червня країна прийняла поправки до нормативних актів, прийнятих у 1976 році в рамках Закону про охорону дикої природи. Вперше заборона була запропонована міністром з охорони навколишнього середовища Ізраїлю Гілою Гамліелем. Він забороняє продаж і придбання хутра по всій країні.

«Хутряна промисловість спричиняє загибель сотень мільйонів тварин у всьому світі та завдає їм невимовних страждань», — заявив Гамліель після підписання поправки. — «Ці правила зроблять ізраїльський ринок моди більш екологічним та набагато добрішим до тварин».

З жовтня ірландський уряд схвалив закон про виплату компенсації трьом останнім хутровим фермам, які ще залишилися в країні. Це передбачає приєднання до заборони розведення тварин заради хутра. Заборона на розведення хутрових звірів в Ірландії набуде чинності у 2022 році.

Слідом за Ірландією, в листопаді Франція порадувала гарними новинами: місцевий сенат проголосував за закон про припинення вирощування диких тварин заради виробництва хутра. Заборона набула чинності негайно, і дві французькі норкові ферми, що залишились, закрились.

Минулого року після обурення громади, уряд Франції оголосив пропозицію заборонити виробництво норкового хутра з перехідним періодом в 5 років. Проте Fur free Альянс закликав французький уряд вжити негайних заходів і закрити останні хутряні ферми, що залишилися у Франції. Сьогоднішнє рішення про те, що заборона набуде чинності негайно й стосуватиметься вирощування всіх диких тварин для хутра буде служити прикладом для наслідування іншим країнам.

Лише за останні 20 років через турботу про благополуччя тварин 20 країн прийняли закони щодо припинення жорстокого поводження з тваринами на хутрових фермах. Пропонований закон про заборону хутряного господарства наразі розглядається в Латвії та Литві. 

Закони — законами, але як же мода?

У травні італійський бренд Valentino заявив, що відмовиться від натурального хутра вже на початку 2022 року! Таким чином, Valentino приєднується до групи з понад 1500 інших брендів, які вже відмовилися від використання хутра.

Унікальний кейс стався у вересні на церемонії Met Gala. Відома співачка Біллі Айліш погодилася вдягти сукню Oscar De La Renta за умови, що компанія відмовиться від використання хутра. Співачка заявила: «Для мене велика честь бути каталізатором і бути почутою в цьому питанні. Я закликаю всіх дизайнерів зробити те ж саме!».

Найбільшою хутровою перемогою в модній області, звісно, стала відмова модного дому Kering від використання хутра у своїх колекціях з 2022 року. Так, Yves Saint Laurent та Brioni, останні бренди модного дому, в яких досі було хутро в колекціях, повністю перейдуть на штучне хутро у 2022. Про це 24 вересня 2021 року повідомив виконавчий директор Kering Франсуа-Анрі Піно.

Kering — французька багатонаціональна корпорація, що спеціалізується на товарах розкоші. Їй належать будинки моди Gucci, Yves Saint Laurent, Brioni, Alexander McQueen, Balenciaga та інші.

France-Presse зазначає, що рішення повністю відмовитися від хутра для групи Kering буде майже непомітним з фінансової точки зору: на продаж хутряних виробів припадає мізерно малий відсоток в обігу. Так, три роки тому будинок Gucci повідомляв, що в його 6-мільярдному річному обігу на хутряні вироби припадало від сили € 10 млн, або всього 0,16%.

У грудні 2021 року з'явилася інформація про те, що журнал ELLE стає першим світовим журналом про моду, який відмовляється від хутра! Тепер на сторінках журналу, як у друкованих виданнях, так і онлайн, більше не буде зображень хутра тварин.

Рік ще не закінчився, а перемог уже багато. Та боротьба досі триває! Україні досі щороку вбивають заради хутра близько 1 мільйона тварин. 

Саме зараз ГО «Відкриті клітки Україна» проводять збір коштів на посилення інформаційної кампанії щодо використання хутряних аксесуарів та елементів одягу. Адже і хутряні аксесуари, і елементи одягу, не зважаючи на те, що вони маленькі та дешеві, завдають тваринам таку ж шкоду, як і брендові пальта та дорогі шуби. Підтримати кампанію фінансово можна за посиланням.

1534

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: