fbpx
Сегодня
Колонка 13:30 29 Дек 2022

Мех в 2022: важнейшие новости года

Традиційно активістки "Відкритих кліток" підбивають підсумки зоозахисного року й аналізують, чого досягли колеги з усього світу у напрямку боротьби з хутром — однієї з найгарячіших тем зооактивізму.

Відмова від хутра брендів та цілих країн — тенденція кількох останніх років, адже воно вже не тільки вийшло з моди, але й стає економічно невигідним та становить загрозу екології та здоров'ю людей.

На жаль, Україна цього року до відмови від хутра не наблизилася. Через повномасштабне вторгнення росії в Україну страждають всі — і люди, і тварини, і навколишнє середовище. Проте ми радо ділимося здобутками колег з ЄС, адже впевненні, що Україна дуже скоро теж стане частиною Європейського Союзу та слідуватиме європейським вимогам утримання тварин. А хутро залишить у минулому, як і більшість цивілізованих країн.

Що з країнами? 

Наразі хутрове виробництво заборонено в Австрії, Боснії та Герцеговині, Бельгії, Хорватії, Чехії, Естонії, Люксембурзі, Нідерландах, Північній Македонії, Норвегії, Сербії, Словаччині, Словенії та Великобританії. У Німеччині, Швеції та Швейцарії виробництво хутра економічно невигідне через суворі вимоги, тож ця галузь вже практично доживає свої останні дні там. У Новій Зеландії заборонено імпорт норок, що фактично забороняє і їхнє вирощування в країні. А в Японії повністю відмовилися від розведення тварин задля хутра.

Також є країни, які окрім виробництва забороняють продаж хутра на їхніх територіях. Ізраїль дотримується цього правила з 2021 року. У США неможливо купити хутро у штатах Каліфорнія та Массачусетс.

У вересні 2022 року Латвія запровадила заборону на хутрове господарство з періодом поступової відмови до 2028 року. За місяць до цього Мальта внесла нову поправку до закону, яка забороняє хутрове господарство з моменту її підписання.

А раніше, у березні 2022 року, про заборону хутрового господарства оголосила  Ірландія. Цього року мають закрити три ірландські норкові хутряні ферми.

У грудні 2021 року Італія оголосила про заборону хутрової промисловості з початку 2022-го. У листопаді 2021 уряд Франції вирішив негайно заборонити хутрову промисловість диких тварин, тож весь 2022 рік країна вже без хутра.

Запропоновані закони про заборону хутрового господарства зараз розглядають у Литві, Чорногорії, Польщі, Іспанії та Румунії.

На жаль, цього року також були випадки відмови від заборони хутрового виробництва. Так, у червні 2022 року міністр екології Болгарії Борислав Сандов оголосив про заборону на розведення та імпорт американської норки. Країна очікувала хвилю закриття хутрових ферм через заборону, що була введена на підставі захисту місцевого біорізноманіття. Але вже 5 серпня 2022 року адміністративний суд Болгарії призупинив дію заборони через апеляцію. 

Також, ще у 2019 році, Данія призупинила розведення норок через Covid-19, бо на одній із ферм у тварин виявили захворювання. Данія — країна з великою кількістю ферм із розведення норок у минулому — в листопаді 2022 поновила дозвіл на промислове фермерство. Але індустрія до кінця може не поновитися, бо більшість фермерів не мають ресурсів на повернення до звичної роботи. 

А що з брендами?

Цього року трапилося те, на що ніхто не очікував — канадський бренд Canada Goose повідомив, що більше не планує купувати хутро койотів для виробництва своїх парок. І хоча це гарна новина, представники бренду заявляють, що на їхнє рішення ніяк не вплинули активісти, які намагалися відмовити компанію використовувати хутро з 2006 року. 

У січні 2022 люксові італійські бренди Dolce & Gabbana та Moncler оголосили, що відмовляються від використання хутра заради тварин та планети — тепер вони обирають інші альтернативи.

Також у 2022 році відмовилися від хутра італійські компанії Parajumpers і Zegna Group, що володіє модними брендами Zegna і Thom Browne, данський бренд Saks Potts, Копенгагенський тиждень моди, елітний онлайн-магазин Moda Operandi й паризькі виставки моди Première Classe та Who's Next. У жовтні британська компанія Frasers Group, власник універмагів House of Fraser, а також роздрібної мережі Flannels й роздрібних брендів, включаючи Sports Direct, пообіцяли більше не закуповувати хутро для продажів у магазинах.

У грудні 2022-го ще один відомий бренд, G-Star Raw, повністю відмовився від використання хутра. Хоча голландський бренд наразі не використовує хутро, цією заявою вони позначають свою чітку позицію проти жорстокого поводження з тваринами. Також бренд продовжуватиме рухатися до більш стійкої та етичної бізнес-моделі.

Що робити далі? 

Усі ці зміни відбуваються завдяки активістам та тим, хто їх підтримує — підписує петиції, донатить на зоозахисні кампанії та акції. Отже, те, що ми з вами можемо робити, щоб припинити експлуатацію тварин заради хутрової галузі — це підтримувати один одного заради спільної цілі та відмовитися від хутра.

Однією з найпотужніших петицій року стала петиція від Fur Free Alliance щодо заборони виробництва та продажу хутра в ЄС. Автори петиції наголошують, що багато європейських виробників вже відмовилися від використання натурального хутра, тож закриття останнього хутряного виробництва — питання часу. Наразі петиція зібрала понад 1 мільйон підписів, тож Європейська комісія має обов'язково розглянути її. 

Завдяки спільним зусиллям у Європі та по всьому світу закривають хутрові господарства, дехто відмовляється від продажу хутра на своїх територіях. Це те, чого можна досягти й в Україні й до цього ми вже йдемо. І хоча зараз цей процес сповільнився через війну, ми знаємо, що зможемо вибороти гуманне ставлення до тварин.

1274

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: