fbpx
Сегодня
Колонка 16:05 29 Ноя 2021

Источники финансирования: как неприбыльные организации получают средства для их деятельности?

English version here

Фото Unsplash

Праця неприбуткових організацій надзвичайно важлива для суспільства, адже саме вони реалізовують соціальні проєкти та проводять інформаційні кампанії для розв'язання проблем у галузях, в яких зосереджена їхня діяльність. Проте функціонування неприбуткових організацій суттєво залежить від зовнішніх джерел фінансування, адже їхньою основною метою є суспільні зміни, а не одержання прибутку. Переважна більшість витрат благодійної організації спрямована на розвиток структури, через що їм необхідно розробити стратегії залучення фінансування з різних джерел, що дозволяють їм виживати в довгостроковій перспективі. Які ж головні шляхи фінансування та пожертв для благодійних організацій? 

  • фандрейзинг й індивідуальні донації

Фандрейзингові кампанії відіграють дуже важливу роль у функціонуванні неприбуткових організацій, адже вони зазвичай стають одним з основних джерел їхнього доходу. Такі компанії проводяться у різних форматах як, наприклад, через інформаційні стенди, кампанії в соціальних мережах або партнерство. Індивідуальні донори можуть робити одноразові або регулярні пожертви завдяки низці способів: через онлайн сервіси, сайт організації чи офлайн події. Ба більше, було підраховано, що ​​з усіх пожертв, зроблених неприбутковим організаціям, 71% надходить від фізичних осіб. 

Підтримати діяльність ГО «Відкриті клітки Україна» одноразово або ж підписатись на щомісячний донейт можна за посиланням

Джерела фінансування: як неприбуткові організації отримують кошти для їхньої діяльності?

  • гранти та міжнародні фонди

Грант — це сума коштів, що надається неприбутковим організаціям на реалізацію соціальних проєктів і благодійних програм, але гранти зазвичай не є їхнім основним джерелом доходу через свою непостійність. Неприбуткові структури можуть подавати заявки на отримання грантів від уряду на місцевому, державному, федеральному рівнях та від міжнародних фондів. 

Головною особливістю і перевагою грантів є те, що вони передбачають фінансову допомогу на безповоротній основі, проте варто наголосити, що гранти потребують детальних звітів про їхнє використання й отримані результати для структури. 

Переважна більшість грантів надається на конкурсній основі, де розгляд заявок відбувається в межах певного періоду. Проте підготовка документів для подачі на грант допомагає організаціям не лише отримати додаткове фінансове джерело у разі перемоги, а й також розвинутися як організація, адже заявки на гранти потребують багато часу для планування й організації пропозицій. 

  • державне фінансування

Переважно популярне поміж розвинутих країн зі стабільною економічною ситуацією, державне фінансування може також стати джерелом доходу для прибуткової організації. Це відбувається завдяки тому, що влада країни виділяє певний відсоток ВВП (валовий внутрішній продукт) на допомогу неприбутковим структурам, діяльність яких спрямована на боротьбу за конкретну справу. 

  • локальний малий бізнес 

Досить часто малі підприємства зі своєю самостійною систематичною діяльністю стають донорами для неприбуткових організацій у випадку, якщо вони мають бажання бути пов'язаними й асоціюватися з ними. Варто зазначити, що зазвичай таке джерело фінансування немає дуже конкретних обмежень щодо використання коштів. Часто малий локальний бізнес стає спонсором якихось фандрейз подій, заходів чи навіть активностей у соцмережах.

Джерела фінансування: як неприбуткові організації отримують кошти для їхньої діяльності?

  • приватні донори 

Інколи приватні особи, маючи за мету допомогти розвитку руху благодійної організації, стають їхніми донорами. Однією з мотивацій приватних донорів є те, що таким чином вони матимуть змогу змінити світ на краще, одночасно покращуючи свій соціальний статус і асоціюючи його з чимось позитивним. Але часто такі донори бажають залишатись анонімними, що свідчить не про бажання піару та схвалення, а про справді благі наміри та прагнення допомогти. 

Попри те, що думки на рахунок найкращого та найвигіднішого джерела фінансування неприбуткової організації різняться, використання кількох різноманітних джерел отримання коштів зазвичай є ефективною практикою.

«Неприбутковим організаціям бажано ніколи не отримувати понад 30 відсотків свого фінансування з одного джерела. Якщо організація втратить 30 відсотків свого доходу, вона, ймовірно, повинна буде реструктуризуватися, щоб вижити» — наголошує Donorbox, організація, що допомагає неприбутковим структурам організувати бюджет і отримання коштів. 

6396

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: