fbpx
Сегодня
Колонка 20:15 09 Сен 2021

Первое сентября = первый проект на краудфандинг!

English version here

Світ змінився. Сьогодні ми їздимо іншим транспортом, ніж 100 років тому, не чекаємо поштового голуба, не читаємо тонни газет, а телефон завжди під рукою. Але у школі ми все ще так само біжимо за пиріжком та компотом на перерві, нас так само викликають до дошки, де звично крейдою виведено «1 вересня. Класна робота». Ми так само в алфавітному порядку записані до класного журналу і до нас так само звертаються за прізвищем. Класноурочна система була розроблена у 16-му столітті та вона панує у школах і досі. Але чи така освіта відповідає сучасним вимогам? Забіжу наперед і скажу, що ні. Але є ті, хто може почати зміни вже сьогодні. І, як не дивно,  це самі учні та вчителі.

Як же змінити укорінену систему?

У 2017 році розпочалося чергове реформування освіти, проте цього разу ми творимо Нову Українську школу. Після запровадження ЗУ «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» включається виконавча гілка влади та створює стратегії впровадження змін через МОН, далі іде зміна інституцій і до змін долучаються органи місцевого самоврядування та регіональні адміністрації. І вже останніми до змін долучаються керівники ЗЗСО, педагогічні працівники, батьки і зміни відбуваються на місцях. А от здобувачі освіти учні, відчувають вплив останніми. 

Але разом з тим важливу роль у змінах відіграє громадський сектор. Саме громадські організації свого часу ініціювали втілення реформи, саме громадські організації зараз є містком між державою та школою. Їх багато і кожна з них діє у свій спосіб. І кожна з них працює аби змінювати систему освіти. Одна з таких організацій ГО «Центр інноваційної освіти «Про.Світ», яка працює задля посилення спроможності освіти та освітніх інституцій втілювати зміни та стало розвиватися заради розвитку людського потенціалу.

Реформу освіти, яка сьогодні відбувається в Україні, доповнює реформа децентралізації, відповідно до якої повноваження, фінансова та управлінська автономія передаються на місця, у громади. Працюючи зі школами тривалий час наша команда спостерігає, з якими викликами стикаються директори, вчителі та батьки у процесі реформи: брак досвіду самостійного впровадження змін, реалізації проєктів та відповідальності за процеси, пов'язані зі змінами в освіті. Нині школам необхідні механізми, які дозволять впроваджувати зміни знизу, навчитись проєктної діяльності, комунікацій, командної роботи, співпраці та розвинуть індивідуальний підхід до кожного учня. Одним із таких механізмів є освітня краудфандингова платформа GoFundEd.

Як краудфандинг впливає на учнів та вчителів

GoFundEd це трошки більше, ніж просто платформа. Процес реалізації власної освітньої мрії включає декілька етапів, а саме: подача проєкту, модерація, запуск проєкту на платформі, збір коштів, закупівля та реалізація проєкту, моніторинг результатів та поширення успішних кейсів. Команда платформи розробляє навчальні програми із проєктного менеджменту і фандрейзингу, аби автори змогли прожити перший досвід впровадження проєктів легко та ефективно. Окрім цього, є модераторка платформи, яка супроводжує авторів на кожному з цих етапів. Аби зрозуміти який вплив краудфандинг має на учнів та вчителів, у 2019 ми з командою провели дослідження платформи GoFundEd. Згідно з яким, у 38,2% учнів і учениць після реалізації проєкту зросла мотивація до навчання і позашкільної діяльності, 14,5% стали більш впевненими у собі і виявили бажання реалізовувати нові ідеї, а  майже 90% вчителів почали впроваджувати нові технології для проведення уроків.

Одним із важливих елементів краудфандингової кампанії є навчання через дію, а отже, це можливість авторів проєктів розвинути у собі навички, необхідні сьогодні, для того, аби втілювати освітні зміни в школах. 83%  авторів проєктів на платформі вважають, що після роботи над краудфандинговими кампаніями учні значно покращили свої лідерські якості та розвинули критичне мислення. Також 80% уважають, що учнів стали більш активними у соціальному житті школи та міста, змогли визначитись, чим їм цікаво займатися.

Окрім цього, краудфандинг може впливати, як на конкретного учня чи вчителя, так і змінювати школу і громаду, і навіть країну. У 2016 році двоє учнів 6 класу Нікіта Шульга і Софія-Христина Борисюк  запустили проєкт «Компола» на краудфандинговій платформі GoF,  ідея якого полягала у компостуванні відходів шкільної їдальні. Проєкт за декілька днів зібрав необхідну суму, тож школярі вирішили масштабуватись і зібрати кошти на компостери ще для 5 шкіл з Києва та області. Але команда не зупинилась, і тепер саме завдяки їм у кожній області з`явилась школа, яка почала компостувати. Після цього команда заручилась підтримкою Міністерств екології та освіти і науки, як результат маємо понад 500 шкіл із встановленим компостером. Школярів встигли відвідати декілька країн світу із презентацією "Комполи".

Перше вересня = перший проєкт на краудфандингу

У 2018 на платформі реалізувався проєкт "Мульстудія Равлик", який з'явився у маленькому містечку Бережани (Тернопільська область). Його підтримали не лише мешканці громади, батьки та вчителі, а й діаспоряни з різних країн світу. Сьогодні студія це не тільки місце, де учні створюють свої креативні мультсеріали, а й осередок інновацій, розвитку та єднання для Бережан. Але для мене особливість цього проєкту ще й у тому, що Маряна, авторка, у певний момент продемонструвала мені, що платформа — це дещо більше, ніж інструмент, фінанси чи техніка. Щойно її проєкт було опубліковано на платформі   його почали активно підтримувати доброчинці. І от я отримую від Мар'яни повідомлення: "Олександро, уявляєте, це потрібно не тільки мені? У мене вірять. Я можу більше. Я тепер знаю це".  І тоді я зрозуміла, що ми рухаємося правильно. Адже краудфандинг це дійсно про віру в себе, він дозволяє тим, хто вперше реалізовує свій проєкт повірити, що світ готовий підтримати їх ідей та здійснити освітні мрії.

У 2021 році учень 9 класу Шепетівського ліцею Владислав Гарбарець мріяв створити власний гурток роботехніки  "Roboland". Подавшись на краудфандинг, хлопець менш ніж за 60 днів зібрав потрібну суму. Йому вдалося залучити доброчинців з інших країн, зокрема США, та найбільше внесків команда отримала від спільноти випускників, які повірили в ідею та здійснили свою давню освітню мрію. Під час фінальної події Владислав сказав нам: "Краудфандинг – це дуже потужний інструмент. Не завжди влада може робити освіту настільки кращою, наскільки ми, як учні у себе на місцях, у школах чи громадах. Я б хотів, щоб про краудфандинг дізналось якомога більше шкіл, бо це справді круто. Зараз я перейшов у 10 клас, хочу розвивати наш простір і надалі, можливо, ми з командою ще раз подамо якусь ідею на платформу".

Таких історій ще дуже багато, а точніше 194 така кількість проєктів була реалізована за 5 років існування освітнього краудфандингу GoFundEd. 194 освітні мрії, які стали реальністю для понад 8000 учнів. 7000 доброчинців, які повірили у ці мрії та допомогли їм здійснитися. До речі, мінімальний платіж становив 1 грн і це багато говорить про краудфандинг, адже це не про гроші, а про кількість людей, які повірили. Чи така освіта відповідає сучасним вимогам? Безумовно, так, бо її творять самі учні і вчителі, використовуючи інноваційні підходи та створюючи навколо себе таке середовище, про яке вони мріють і до якого прагнуть.

Перше вересня = перший проєкт на краудфандингу

#КоженМоже

Автором_кою проєкту може стати кожен охочий вчитель або учень української школи. Якщо у вас є ідея пишіть нам на електронну пошту [email protected], і невдовзі ви отримаєте лист від нашої команди. Також це можна зробити у рамках навчальних програм платформи, тому слідкуйте за нашими сторінками, там ми інформуємо про всі проєкти. Аби ми краще розуміли вашу ідею потрібно описати мету, проблему/потребу, ваш варіант вирішення проблеми/задоволення потреби, аудиторію, очікувані результати та бюджет проєкту. До речі, ось тут є короткий чек-лист, як оформити свою ідею у проєкт.  Але навіть, якщо ви вже не навчаєтесь у школі і вам здається, що освіта дуже далеко від вас, то пам'ятайте #КоженМоже, обрати свій спосіб підтримки:

  • перейти на платформу GoF, познайомитись із проєктами та обрати той, який вам найбільше до вподоби та підтримати його
  • оформити постійну підтримку на довільну суму. І щомісяця ваші кошти будуть рівномірно розподілені між активними ініціативами, так ви станете частиною спільноти GoF, ми будемо регулярно інформувати вас про наші проєкти та надсилатимемо корисні матеріали
  • розповісти про платформу своїм друзям і колегам, адже підтримка може бути не лише фінансовою
  • якщо ви представник ГО чи бізнесу,  і у вас є ідея освітнього соціального проєкту, то ми завжди будемо раді до співпраці з вами

Світ і справді змінився, змінились і школярі та їх потреби. Ми можемо продовжувати спостерігати за тим, як система не завжди відповідає сучасності, а можемо впроваджувати інновації тут і зараз. Шляхів безліч. Який оберете Ви?

1598

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: