fbpx
Сегодня
Колонка 22:19 05 Авг 2019

Как фальсифицировали выборы в 50 округе?

Аксьонов VS Требушкін / Фото dobrepole.com.ua

4 серпня ЦВК перерахувала голоси по 14 дільницях. Я зробив табличку для кращої візуалізації результатів підрахунку.
І ось як змінились результати по округу (порівняно з даними до перерахунку):

— кількість недійсних бюлетенів ЗБІЛЬШИЛАСЬ на 1360 (на окремих дільницях % недійсних голосів складає 57,42%, 27,40%, 21,49%)
— кількість голосів за Аксьонова ЗМЕНШИЛАСЬ на 1158.
— кількість голосів за Требушкіна ЗМЕНШИЛАСЬ на 466.
— у трьох кандидатів (Дашковець, Романцова і Сахарова) результат змінився несуттєво, в межах трьох голосів.

Тепер в деталях:
Є дві категорії рішень судів — за позовом Аксьонова і за позовом Чорного (останнього називають технічним кандидатом Требушкіна).

Рішення судів за позовом Аксьонова базуються на протоколах ДВК, інші кандидати (наприклад Тетяна Романцова і Сергій Кошуков) підтверджують легітимність цих даних. Суд прийняв аргументи кандидатів, що за протоколами на трьох ДВК суттєво завищений (або простіше сказати, сфальшований) результат Требушкіна:

— на ДВК 141065 Требушкін отримав 165 голосів, а не 416 (За вчорашнім перерахунком 166)
— на ДВК 140756 Требушкін отримав 354 голоси, а не 525 (За вчорашнім перерахунком 353)
— на ДВК 140787 Требушкін отримав 5 голосів, а не 50 (За вчорашнім перерахунком 6)

Тобто, вчорашній перерахунок підтвердив, що справді були дописування голосів за Требушкіна по трьох дільницях. Раніше цей факт визнав суд, кандидати по округу, довірені особи та спостерігачі.

Суть цих рішень відома ще з 27 липня, і ОВК мала достатньо часу щоб перерахувати голоси (або оскаржити рішення в апеляції). Чому ОВК не перерахувала? Тому що більшість в ОВК контролюється Русланом Требушкіним, і йому це невигідно. Як показав вчорашній перерахунок, справжні результати з цих трьох дільниць зменшують результат Требушкіна на 466 голосів, і Требушкін з депутата перетворється на срібного призера перегонів.

ЦВК не приймає протокол без перерахунку по трьох дільницях і встановлює для ОВК №50 дедлайн — перерахувати ці три дільниці до 1 серпня. ОВК №50 ігнорує рішення ЦВК, внаслідок чого ЦВК встановлює бездіяльність ОВК і забирає бюлетені на перерахунок в ЦВК.

І тепер зрозуміло, чому ОВК (нагадаю, більшість в ОВК контролює кандидат Требушкін) ігнорувала ці рішення. Вони чекали на рішення апеляційного суду за позовом кандидата Чорного, щоб на перерахунок по трьох дільницях відповісти перерахунком по 11 дільницях.

А тепер детальніше про позов Чорного. Там все значно цікавіше. Суд першої інстанції абсолютно логічно відхилив його позов, оскільки він не грунтувався на документальних підтвердженнях, а сам позивач до подання позову без застережень підписав протокол ОВК про підсумки голосування по округу. Позивач не зміг пояснити, на яких документах ґрунтуються його припущення про те, що первинна кількість голосів не відповідає кількості голосів у протоколах, що передані від ДВК до ОВК. Ось рішення першої інстанції.

Що робити кандидату, у якого перемога просто вислизає з рук? Правильно, купити рішення апеляційної інстанції про мирову угоду між контрольованою ОВК і позивачем Чорним (якого називають технічним кандидатом Требушкіна). В рамках мирової угоди суд призначає перерахунок по 11 дільницях, на якому наполягав Чорний! Требушкін вітає таке рішення і каже, що ЦВК розбереться і все перерахує.

Бо і Чорний і Требушкін на той момент вже знали, що частина голосів за Аксьонова (головний суперник Требушкіна) вже зіпсована. Більшість зіпсованих бюлетенів, виявлених вчора при перерахунку, зіпсована абсолютно однаково — в бюлетені дві позначки: за Аксьонова і за Романцову. Тобто, в справжні бюлетені за Аксьонова була доставлена позначка за Романцову, внаслідок цього бюлетень вважається недійсним. Подивіться в табличці — оці аномальні 194, 219, 538 недійсних по різних дільницях — це і є вкрадені голоси. Кандидати і довірені особи, які приїхали в ЦВК на перерахунок впевнені, що фальсифікація відбувалася не на рівні ДВК, а в ОВК, за сприяння (або за незвертання уваги) поліції Покровська. До слова, будівля ОВК є комунальною власністю Покровської міської ради, отже Покровський міський голова Руслан Требушкін має найбільше можливостей щодо контролю за приміщенням.

На користь такої версії свідчить той факт, що вчора при перерахунку голосів ДВК 141065 було виявлено 251 бюлетень з іншої дільниці 141066. Очевидці кажуть, що у членів ЦВК очі на лоб полізли, коли вони побачили це.

До слова, ці дільниці знаходяться в різних місцях і перетнутись пакунки з бюлетенями могли лише в ОВК. Коли виконавці фальсифікацій «хімічіли» з зіпсованими бюлетенями, то переплутали бюлетені дільницями. До речі, це підстава перерахувати голоси по дільниці 141066, по якій немає рішення суду.

Але далі — ще веселіше. Сьогодні біля приміщення ОВК в Покровську громадянин виявив пачку бюлетенів, а поруч — попіл від ймовірно спалених бюлетенів.

Сайт Інформагентство «Вчасно» нагадує, що завдяки фальсифікаціям і переписуванням протоколів в 2014 році по цьому округу «переміг» Євген Гєллєр. Тоді як насправді перемагав інший кандидат, Леонід Байсаров. За ці фальсифікації ніхто не поніс відповідальності.

А ось відомий електоральний географ Олександр Кіреєв зробив розбір фальсифікацій по 50 округу у 2014 році.

Найбільше дільниць з ознаками фальсифікацій — у Мирнограді (тоді Димитров). Лише на двох дільницях міста результати схожі на справжні — на інших вони протоколи відверто переписані на фальшиві. Міським головою Димитрова на той момент був … Руслан Требушкін.

Автори і виконавці фальсифікацій 2014 і 2019 року — ті самі. І вони знову розраховують, що це їм зійде з рук.

Сьогодні ЦВК має прийняти рішення по округу №50. Результати перерахунку вже є на сайті ЦВК. Кандидати готують окремі думки, в яких вказують, що визнавати «перемогу», яка складається з суцільних фальсифікацій не можна.

Нижче пропоную ознайомитись з табличкою. Червоним виділені номери дільниць, по яких є рішення суду щодо перерахунку і дані, які змінилися внаслідок перерахунку.

Також у Києві знаходяться кандидати по 50 округу Сергій Кошуков («Європейська солідарність), його довірена особа Борис Дончанин (Борис Овчаров), кандидат від партії «Слуга Народу» Тетяна Романцова, самовисуванець Нелля Дашковець. Вони відкриті для коментарів, мають на руках справжні протоколи ДВК з мокрими печатками і вже третій тиждень відстоюють справжній результат виборів по округу №50. Далі буде…

Мої попередні пости по цій темі за посиланням – 1 серпня та 4 серпня.

29784

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: