fbpx
Сегодня
09:52 29 Апр 2021

Пасха 2021: как отпраздновать этично?

Святкувати Великдень в карантин для нас вже не в новинку, проте ми не втомлюємось нагадувати, що найкращим рішенням буде залишитись вдома заради своєї безпеки та безпеки рідних та близьких.

Рецепт максимально етичного Великоднього кошика активістка ГО "Відкриті клітки Україна" готувала минулоріч і він не втрачає своєї актуальності.

Якщо ж ви не уявляєте святкового столу без розписаних власноруч писанок, пофарбованих крашанок, яєчних салатів та бійок яйцями, то цей матеріал для вас.

Традиційно напередодні Великодня попит на яйця стрімко збільшується. Проте, лише  невелика кількість споживачів знає, що понад 15 мільярдів яєць щороку в Україні виробляються в батарейних системах, які давно заборонені в ЄС. То ж вибір щодо того, яке яйце пофарбувати та з'їсти, може кардинально змінити мільйони життів.

Хоч майже всі яйця (99,5%) на полицях українських супермаркетів вироблені методом утримання курей у тісних клітках, проте ви все-таки можете зробити вибір на користь етичності. 

Цьогоріч, купуючи яйця на Великдень, оберіть альтернативу звичним, придбайте яйця від курей, яких не утримують у клітках та підтримайте фермерів, які етично ставляться до тварин.

Великдень 2021: як відсвяткувати етично?

Фото Unsplash

Як знайти етичні яйця?

У магазинах доступно два види яєць, які вироблені в умовах покращеного добробуту для тварин:

1. Яйця вільного випасу

У цьому випадку кури не утримуються у тісних клітках і можуть рухатися в амбарі (cage-free) або ж мати доступ на вулицю (free range).

Такі яйця можна знайти у великих мережах супермаркетів та в онлайн магазинах. Зазвичай на упаковці зазначено, що товар  "вільного випасу" або "вільного вигулу". Це не назва бренду, тому зверніть увагу на опис ТМ.  

В ЄС такі яйця мають маркування 2 та 1 відповідно, в Україні споживач має довіряти й навіть самотужки шукати інформацію на коробці. 

Інколи трапляються позначки, що яйця від "вільних курей", що також може бути маркуванням яєць безкліткового виробництва, але це потребує додаткового пошуку інформації в інтернеті за назвою бренду продукції.

2. Органічні яйця

При виробництві органічних яєць кури утримуються не в клітках і мають можливість вільно рухатися на подвір'ї. Європейське маркування "0".

На жаль, в Україні назва яєць на упаковці "Органічні яйця", "Organic", "Натуральні" чи "Домашні", як правило, не стосується методів утримання птахів та їх раціону. 

Такі назви часто використовуються брендами в рекламних цілях, задля збільшення продажів. 

Більш того, така яєчна продукція, вірогідно, вироблена методом утримання курей у батарейних клітках, які є найжорстокішим до тварин.

Зазвичай єдиним способом дізнатися, чи відповідає той чи інший товар походженню, заявленому на упаковці, є наявність логотипу сертифікації від сертифікаційної організації! Найпопулярніші лого, які можна побачити на пакуванні (список не є вичерпним):

Великдень 2021: як відсвяткувати етично?

Нещодавно Cage-Free Альянс Українського бізнесу та зоозахисна організація «Відкриті клітки Україна» запустили проєкт Яйкос Friendly, щоб кожен споживач, витративши мінімум часу, міг легко знайти більш дружні до курей яйця на полицях магазинів. 

Яйкос friendly яйця позначаються в магазинах підцінниками з лого проєкту та QR-кодом, перейшовши за яким, можна буде дізнатись про різницю між яйцями з кліток та безкліткових систем утримання курей. 

Великдень 2021: як відсвяткувати етично?

Цікаво, що самі представники бізнесу дуже зацікавлений в тому, аби дати своєму клієнтові максимально реальну та правдиву інформацію про товар з їхніх полиць. Адже це збільшує довіру гостей та показує, що прозорість та доступність інформації  одна з цінностей бренду-продавця. 

В майбутньому проєкт планує співпрацювати не лише з магазинами та ритейлерами, а й з закладами харчування. Страви з яйцями від курей, що не утримуються в клітках, будуть мати окрему позначку в меню. 

Список магазинів, виробників яєць та представників ХоРеКи, що продають Яйкос Friendly яйця на сайті та постійно оновлюється.

Якщо ви виробник яєць безкліткового утримання, представник ритейлу чи власник закладу харчування і хочете приєднатись Cage-Free Альянсу Українського Бізнесу та підтримувати більш дружній до тварин бізнес заповнюйте форму на сайті Альянсу. Участь в Альянсі безплатна. Проєкт Яйкос Friendly не є комерційним.

1924

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: