fbpx
Сегодня
Колонка 19:26 17 Июн 2022

Чем опасны "экспресс-психологи" и как выбрать профессионала

Через тривалу війну, постійний стрес та інформаційне перенавантаження у найближчому майбутньому мільйони українців матимуть негативні наслідки для психічного здоров'я. За прогнозами МОЗ, психологічної підтримки потребуватиме близько 15 млн українців. 

Відтак тема психічного здоров'я стає дуже популярною і затребуваною як у медіа, так і серед українців. З одного боку — це добре, оскільки поради спеціалістів та матеріали, які разом з ними готують журналісти, дійсно можуть підтримати людину. Але є інша сторона медалі: активно почали з'являтися псевдоексперти або умовні експерти. Чомусь, закінчивши кількамісячні курси чи прочитавши книжки, люди називають себе психологами та ведуть "консультації". А в ЗМІ виходять матеріали, у яких так звані "психологи" дають відверто шкідливі поради, які не лише не працюють, а й можуть нашкодити. 

Чим небезпечні поради від некваліфікованих лікарів, чому не варто проводити "експрес"консультації та на що звернути увагу, обираючи психотерапевта, в матеріалі.

Як я вас розумію….або чому власного досвіду замало

Психолог — це довге та кропітке навчання. Він не обов'язково повинен мати саме медичну освіту, але вона має бути профільною та ліцензованою у відповідному навчальному закладі. Жодні курси не можуть замінити повноцінне навчання. Як доповнення — так, але сертифікат не робить людину психологом.

Може видаватися, що лікування "душевних ран" не настільки складне як фізичні хвороби. Але це не так, ваш стан може бути пов'язаний з гормонами, фізіологією тощо. Щоб розуміти усі нюанси та зв'язок психіки й фізичних процесів, необхідні роки навчання. 

Тим паче небезпечні "психологи", які керуються лише своїм досвідом. Людина, яка пережила розлучення — не спеціаліст з розлучення. Людина, яка пройшла курс лекцій "сімейна психологія" — не сімейний психолог. Небезпека таких "консультантів" у тому, що поки вас "лікуватимуть", ви втрачаєте час. 

ПТСР, вигорання, депресивні стани тощо можна вилікувати набагато швидше, якщо звернутися одразу до спеціаліста, ніж після того, як декілька місяців, або навіть років, вас "лікували" некваліфіковані люди.

Експрес-сесії та недоцільність швидких порад  

Досить часто у телевізійних ефірах, радіо або навіть в режимі онлайн використовують формат "швидкої психологічної допомоги". Це дійсно може допомогти, але як порада. Річ у тім, що після такої швидкої консультації психолог не бере участь в житті людини, не відстежує її стан, не знає усієї історії. Тож це скоріше дружня порада, яку помилково можуть сприймати як настанову від лікаря.

Тож якщо під час експрес сесії вам дали пораду, яка допомогла, — це чудово. Якщо ж проблема залишилася, варто звернутися до спеціаліста. Навіть, якщо вам сказали, що все мине самостійно, швидко тощо — орієнтуйтеся на ваше самопочуття. 

Річ у тім, що терапія потребує часу, заглиблення в історію пацієнта, розуміння попередніх травм чи умов життя, з'ясування нинішніх обставин. За 15 хвилин усього цього неможливо дізнатися. Ще один момент: терапія не працює в стилі "почніть робити ось так — і вам стане краще". Це, навпаки, ще більше може загнати в зневіру, безсилля, знецінення себе, бо з тих чи інших причин ви не можете зробити так, як вам кажуть. І ще дещо: щоб щось справді подолати чи вирішити, потрібен час. Не можна відвідати психолога 5 разів за тиждень, краще один раз на тиждень, але 5 тижнів підряд. Бо для певного усвідомлення, прийняття якихось фактів, мозку потрібен час. Інакше це будуть просто лекції, які нічого не дадуть корисного. 

Втрата довіри та знецінення професії 

Насправді популяризація послуг психологів — це чудова тенденція. Але коли некваліфіковані "експерти" дають недієві поради одразу виникає кілька проблем:

  • Короткострокові. Це той момент, коли людині не допомогли поради, або навіть нашкодили. Людині, яка переживає депресивний стан, горе, втрату, синдром вцілілого тощо поради на кшталт "подихайте" лише шкодять. Мало того, можуть стати тригером до фізичних розладів та проблем.
  • Довгострокові. Коли поради не працюють, люди перестають довіряти взагалі інституту професії. Роль психологічної допомоги знецінюється. Коли, умовно, кожен другий психолог та дає недієві поради — виникає недовіра лікарів. В майбутньому є великі ризики, що люди просто не звертатимуться за допомогою до психотерапевтів.         

Кваліфікований психолог: на що звернути увагу

Насправді шукаючи експерта, окрім диплома про освіту є ряд чинників, на які варто звернути увагу. Тож якщо ви шукаєте лікаря для себе, ці поради допоможуть вам:

  1. Зверніть увагу на техніки та напрямок психолога чи психотерапевта. Краще обрати вузькопрофільного спеціаліста. Як приклад це можуть бути когнітивно-поведінкова терапія, схема-терапія та EMDR. Конкретно ці техніки базуються на методах доказової медицини. Зокрема, на дослідженнях мозку, реакцій тіла людини тощо.
  2. За можливістю обирайте психолога з базовою медичною освітою. Вона не обов'язкова для психолога, але є окремі випадки, коли для допомоги необхідно більш ґрунтовне розуміння фізіології. 
  3. Дорого — не означає якісно. Середня ціна психолога в Києві може варіюватися від 1500 до 3000 гривень за сесію. Це дуже умовно і залежить від регіону, досвіду тощо. Але важливо зрозуміти, що задорого — не означає якісно.
  4.  Спеціаліст має принаймні на базовому рівні розумітися в медичних термінах та медицині. Не соромтеся ставити питання, наприклад: чому ми зараз говоримо саме про моїх батьків? Як мені допоможуть ці поради? Як працює ця техніка? Чому у мене виникають саме ці емоції? тощо. Спеціаліст пояснить вам, як працює психіка, гормони тощо. Ви маєте повне право розуміти, що з вами відбувається та чому.

І звичайно, вам має бути комфортно. Якщо за тих чи інших обставин вам незручно з лікарем, жоден професіоналізм не компенсує відчуття довіри та спокою. 

На жаль, на разі в Україні немає законодавчого контролю над некваліфікованими "психологами". Саме тому курси випускають таких "спеціалістів" у великій кількості. Ми не можемо закрити усі сумнівні заклади, але можемо обирати, до кого звертатися за допомогою, перевіряти базову освіту, ставити питання та відстежувати власний стан. Дбайте про себе, будьте вибагливими та прискіпливими, оскільки це ваше здоров'я, від якого залежить якість вашого життя.

1932

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: