fbpx
Сегодня
Колонка 17:05 30 Ноя 2020

Это – для души: почему социально ответственному бизнесу нужно корпоративное волонтерство

English version here

Сьогодні, вчора і завжди компанії зацікавлені наймати найкращих. Молоді фахівці навчаються швидко, змінюють роботу часто, бо можливостей вибору стає все більше.  Тепер недостатньо просто добре платити. Міленіали хочуть більшого – і готові віддавати свій запал і навички взамін.

Одним з інструментів побудови іміджу соціально відповідального бізнесу компанії стає корпоративне волонтерство. Ним може бути будь-яка активність, націлена на підтримку благодійності чи внеску в позитивні зміни в суспільстві: стажування для молоді, соціальні проєкти для усіх співробітників чи навіть виїзні табори. Але заждіть, волонтерство — це ж про безоплатну роботу. Чим це привабливо? 

Не все так просто. Корпоративне волонтерство має довгострокові переваги як для працівника, так і роботодавця. У Литві, Нідерландах та Іспанії воно вже допомагає фахівцям заявити про себе на ринку праці. 

Третина безробітних в Україні — це молоді люди до 35 років. І цю проблему також треба вирішувати. Фонд Східна Європа у межах проєкту "United for Youth" долучився до розробки посібника з корпоративного соціального волонтерства, де дослідники проаналізували передовий європейський досвід і можливості його застосування в Україні.

І поки ви ще не встигли його прочитати, ми розповімо, чому вам вже зараз потрібне корпоративне волонтерство.

1. Доведена ефективність. Для поколінь Х і Z важливо, щоб компанія мала високу мету, а вони натомість готові допомогти її втілити. Натхнення, мотивація і віддача співробітника можуть підвищити прибутки компанії на 147%, а плинність кадрів знизити на 24%. За даними Voluntare, переконання, що робота приносить у світ позитивні зміни, залишиться з волонтером ще як мінімум на три місяці після завершення проєкту.

2. Користь для здоров'я. Просто запровадивши хоча б одну волонтерську ініціативу, ви можете потурбуватися про здоров'я своїх співробітників. Дослідження United Healthcare та Volunteer Match 2017 року доводить, що з-поміж волонтерів:

  • 75% почувалися здоровішими;
  • 93% відчули покращення настрою; 
  • 79% відзначили зниження рівня стресу.

3. Подолання безробіття. Волонтерство дає можливості молоді перейти з навчання до роботи, спробувати різні можливості, відчути, що може бути цікаво і в якій галузі варто розвиватися далі. Для компанії це спосіб залучити активних і небайдужих молодих фахівців до роботи: іноді проєктної, а іноді це стає початком тривалих відносин. Корпоративне волонтерство — це ситуація win-win для всіх: молоді фахівці хочуть, щоб їхні здібності помітили, а роботодавець має змогу придивитися до особистісних та професійних якостей співробітника.

4. Успішні кейси. Якщо цифри вище не переконали вас, наведемо кілька реальних прикладів. ІТ-компанія EPAM уже п'ять років поспіль реалізує в Україні соціальну ініціативу eKids і  навчає школярів основ програмування. Молодь створює анімаційні фільми, ігри та інформаційні проєкти, підтримуючи одну з Цілей сталого розвитку ООН — гарантувати інклюзивну освіту для всіх. ПУМБ залучає співробітників до екологічної ініціативи – прибирає та озеленює території, де веде свій бізнес. Київстар щороку проводить програму стажування "START Yourself" для студентів технічних вишів, які готові працювати не менше 20 годин на тиждень (і це оплачується!).

5. Це може кожен, не лише бізнес. Вам може здатися, що це дорого. Що це складно. Але корпоративне волонтерство є навіть у державному секторі. Наприклад, програма стажування молоді в Апараті Верховної Ради України, до якої уже понад сім років активно долучається Програма USAID РАДА (яку також реалізує Фонд Східна Європа). За цей час її випускниками стали понад 1 900 учнів, більшість з яких продовжують професійну діяльність в органах влади, аналітичних центрах, громадських організаціях та бізнесі. 

Долучайтеся вже зараз, поки не стало мейнстрімом. Хоча навіть тоді буде не пізно. Адже корпоративне соціальне волонтерство має всі шанси стати невід'ємною частиною відповідального бізнесу, а значить — кращого майбутнього. 

А для тих, хто вже хоче знати більше, посібник «Корпоративне волонтерство: як об'єднати молодь, громади, компанії та службовців?» англійською та українською мовами. Його розроблено в межах проєкту «United for Youth», що фінансується Програмою Erasmus+. Проєкт імплементують кілька організацій у різних країнах: Литві («Socialinis veiksmas»), Іспанії («Asociación Pasos solidarios», більш відома як «Voluntariado y Estrategia»), Нідерландах («Samenvoor Eindhoven») та в Україні (Фонд Східна Європа).

1445

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: