fbpx
Сегодня
Колонка 11:54 26 Фев 2021

Тренд 2021 – civic tech. Что стоит знать об общественных технологиях

Как технологии помогают развитию гражданского общества и что нужно, чтобы создать успешный civic tech стартап

English version here

За даними звіту Deloitte "Tech Trends 2021" цифровізація, хмарні технології, дані та їх аналіз є основними драйверами технологічних трендів останнього десятиріччя, а криза COVID-19 лише прискорила їхній розвиток. 2021 року нас очікує потужна всепроникна технологізація. У громадському секторі це — розквіт civic tech.

Тож, задаючи тренд, Фонд Східна Європа за підтримки Європейського Союзу запустив проєкт «3D: Розвиток попри перешкоди» («3D: Development Despite Disruption»). У межах проєкту ми оголосили конкурс грантової підтримки громадських ініціатив, спрямованих на впровадження та популяризацію інструментів civic tech, і програму акселерації Act to Connect для команд-розробників civic tech рішень. Заявки приймаємо до 28 лютого.

Щоб краще розуміти, з чим ми маємо справу, разом з виконавчою директоркою 1991 Open Data Incubator Євгенією Клепою розповідаємо, що таке civic tech та де ви вже могли з ним стикатися.

Що таке civic tech

Civic tech (громадські технології) 一 це ІТ-рішення, що спрощують комунікацію між державою, бізнесом і громадськістю та залучають громадян до спільного вирішення проблем місцевого чи національного значення. Вони працюють як лакмусовий папірець: виявляють проблему там, де вона існує, 一 і вирішують її.

У сфері civic tech є три основних стейкхолдери: громадськість, бізнес і держава. І всі вони беруть участь у створенні та використанні нових технологій. На відміну від gov tech, які спрямовані на підвищення ефективності функцій держави (як-от цифрові державні послуги, відкриті реєстри, ефективна взаємодія урядовців), civic tech створені для інформування мешканців, налагодження комунікації всередині спільнот, залучення громадян до обговорення та вирішення суспільних проблем і питань.

Переваги civic tech беззаперечні: економія часу на вирішення проблем, доступність інформації, зниження рівня корупції, збільшення можливостей долучитись до місцевого розвитку, посилення відчуття причетності та дружнього плеча. Громадські технології усувають бюрократію та культивують громадянську рівність.

Чим надихатись: успішні кейси

Але чому саме зараз громадські технології стають трендом? Відповідь проста: пандемія COVID-19 спонукала світ реагувати на нові виклики. Можна почитати про успіхи Тайваню, які можуть стати прикладом для інших країн, і деякі приклади civic tech в Україні.

Насправді їх значно більше, і ви могли неодноразово стикатися з ними. Приміром, це ДонорUa 一 автоматизована система рекрутингу та управління донорами крові, сервіси громадського контролю закупівель Prozorro і Dozorro. Opendatabot сповіщає про борги та суди, захищає громадян від шахраїв, а бізнес — від рейдерських захоплень і надає інші послуги на основі відкритих державних даних. Через портал Суд на долоні можна відстежувати судові рішення, а у чатботі Patentbot перевірити доступність реєстрації торгових марок, оформити патент американського зразка та зафіксувати авторські права на блокчейні.

Так, чатботи це теж civic tech, які суттєво спрощують доступ і комунікацію. Ще один приклад — «Юридичний порадник для ВПО» (@IDP_advisor_bot) відповідає на найпоширеніші запитання внутрішньо переміщених осіб у Viber та Telegram. А телеграм-бот LvivCityHelper інформує про графік руху громадського транспорту, муніципальні ремонти чи роботу львівських комунальних підприємств.

Як побудувати civic tech продукт

Щороку зусиллями донорських та бізнес-спільнот проводяться акселераційні та інкубаційні програми для десятків civic tech стартапів. Перспектив справді багато, однак не всім вдається широко розгорнути власну діяльність. 

Тому зараз ми розповімо кілька лайфхаків, які допоможуть підвищити свої шанси на успіх.

  1. Плануйте, з якими даними ви будете працювати. І мова не лише про державні, а й про корпоративні дані, про доступ до інформації загалом. Витрачайте час на адвокацію відкритих даних. Усім буде краще, якщо відкритих даних ставатиме більше, а якість цих даних буде високою.
  2. Подумайте про бізнес-модель, перш ніж формувати концепцію чи навіть на етапі перших тестувань. Більшість civic tech інструментів є безкоштовними (щонайменше для громадян). Це піднімає питання монетизації та сталості. Тому варто одразу думати про те, як забезпечити сталу роботу проєкту після завершення грантової програми та потурбуватись про потенційних партнерів у бізнесі чи державному секторі. Приміром платформа Casers є безкоштовною для студентів, які вирішують кейси для бізнесу та місцевої влади, однак замовники 一 бізнес та влада 一 вносять плату за розміщення їхніх кейсів на платформі. У результаті отримуємо win-win: студенти здобувають досвід, бонуси до резюме та можливості стажування, бізнес та держава 一 інноваційний свіжий погляд на операційні кейси та портфоліо потенційних працівників, а платформа Casers 一 винагороду за послуги.
  3. Визначте, хто у вашій команді product owner. Саме ця людина відповідатиме за розвиток ініціативи. Від цього часто залежить юридичних аспект (інтелектуальна власність) і технічна складова, особливо якщо ви прагнете у майбутньому розширити діапазон рішення на державний рівень.
  4. Мисліть стратегічно хоча б до трьох років реалізації: цього має вистачити для сталого розвитку і просування вашої ініціативи. І не забувайте про маркетинг!
  5. Криза пандемії та самоізоляція знизила рівень довіри у суспільстві та громадську активність мешканців. З іншого боку, через карантин покращилась ситуація з використанням цифрових інструментів громадської участі. Приміром за даними SocialBoost по платформі «Громадський проєкт», значно зросло використання електронних інструментів голосування в міських бюджетах участі. Люди менше голосують у паперовій формі, вчаться користуватись електронним підписом, BankID, MobileID, голосувати через термінали, що зменшує ризики фальсифікацій.

Широке впровадження та популяризація інструментів civic tech саме на часі. «Ви ніколи не перетнете океан, якщо не стане мужності втратити берег з виду», 一 заповідав Христофор Колумб. 2020-й рік відштовхнув наш технологічний човен в океан викликів та можливостей. Віримо, що civic tech допоможуть нам спільно досягти нових берегів. 

Авторка: Марина Гопко, координаторка грантового компоненту проєкту «3D: Розвиток попри перешкоди» Фонду Східна Європа 

7982

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: