fbpx
Сегодня
Колонка 12:52 08 Май 2019

"Бессмертный полк" vs. Критическое мышление. Чью победу праздновать 9 мая?

Уже завтра Украине прокатится ряд публичных мероприятий, приуроченных к празднованию 9 мая. Среди тех, кто будет участвовать в этих акциях, будут совершенно разные люди – как закоренелые сторонники «русского мира», так и те, кто просто решил отдать дань своим предкам или оказался там под давлением админресурса. Именно последним двум категориям и адресована эта небольшая заметка, ведь достучаться до адептов «победобесия» представляется бесполезным делом (укр.).

Перш за все, збираючись на будь-який громадських захід, варто задуматись над тим, з якою ціллю і хто його організовує. Ініціатори руху «Бессмертный полк» зазначають, що метою їх акцій є «збереження особистої пам'яті». Втім, «особиста пам'ять» не передбачає ходіння строєм та гуртування з незнайомими людьми, тож причини варто шукати деінде.

Слід розуміти, що в основі будь-яких патріотичних акцій перш за все лежить ідеологія. Так, наприклад, смолоскипна хода до Дня народження Бандери проводиться не тільки задля вшанування його пам'яті. Головним змістом цієї акції є не сама персона Степана Андрійовича, а ідея українського націоналізму, уособленням якого він став. І мета заходу – не привітання особи, що померла більш ніж півстоліття тому, а декларація поглядів та об'єднання навколо певної життєвої позиції. Однією своєю присутністю на цій ході людина заявляє, що вона – націоналіст. Та ж сама історія і з вшануванням пам'яті Героїв Крут, і з іншими історичними та навколо політичними подіями не лише в нашій країні, а й далеко за її межами. То чому ж має бути інакше з 9-им Травня?!

За часів СРСР перемога у Другій світовій стала одним з основних символів пропаганди, навколо якого ретельно вибудовувалася ідеологія величі та єдності, що намагалася стягнути під єдиний дах спочатку окремі республіки, а згодом і незалежні пост-радянські країни. З плином часу мінялися й методи впливу на маси. Розуміючи, що бажаючих виходити за абстрактні гасла стає дедалі менше, організатори подібних заходів вдалися до підміни основних понять, перевівши сприйняття акцій учасниками з загально ідеологічного на особистий рівень. Саме тому достатня кількість абсолютно притомних громадян взяла в руки портрети дідів-прадідів та пішла єдиним маршем з тими, хто «может повторить». Для них ця акція не про «політику» чи «русский мир», а про їх родину. Вони цілком щиро не розуміють, чому їм не можна пишатися саме своїм предком, що«був простим хлопакою та захищав не Сталіна чи комунізм, а рідну землю». Пишатися, звичайно ж, можна, однак для таких людей я маю вкрай погані новини – вас використовують, спекулюючи на пам'яті про рідних, роблять мимовільними учасниками гібридної війни, причому не на боці вашої держави. Втім, про все по порядку.

Вище ми вже з'ясували, що акція «Бессмертный полк» має цілком очевидну ідеологічну складову. Як думаєте, що саме пропагує мілітарі-ініціатива, фінансована з бюджету РФ? Для чого країною-ворогом виділяються кошти на пам'ять про вашого діда та яка їм з тої пам'яті реальна користь? Правильно, ніякої. Їм потрібні ви і ваша свідомість. Або хоча б присутність для масовки. Згодом, все це буде представлено, як боротьба з «українським фашизмом», нацизмом і ще чорт-знати чим. Не вірите? Зайдіть до будь-якої з груп цих «полків» у соцмережах. Такого рівня агресії та українофобії,як там, ще варто пошукати. Можете не сумніватися, що у новинах російських каналів все теж подадуть найкращим чином – нащадки героїв проти фашистської влади, нав'язування «фальшивих цінностей» не пройде, єдність попри все і «наші» знову переможуть, здолавши «нацистську гідру». З тою лиш різницею, що відтепер і ви самі є «гвинтиком» цієї пропагандистської машини та, фактично, співучасником злочину проти власної держави. Не знаю, чи говорять так в Одесі, але… «Оно Вам надо»? Вам реально хочеться йти поряд з людьми, що ненавидять вашу Батьківщину та мріють стати частиною «русского мира»?  Вам реально хочеться лити воду на млин ворога?Сподіваюся, ні.

Перед тим, як стати частиною «Бессмертного полку», просто проаналізуйте наступні факти:

  • Захід почав фінансуватися з бюджету РФ акурат після початку війни на сході Україні;
  • Участь у ньому беруть Володимир Путін, різноманітні російські політики, «Ночные волки», сепаратисти Л/ДНР та їм подібні;
  • На маршах в Донецьку колону «очолюють» портрети Гіві та Мотороли;
  • Зафіксовані випадки, коли учасники по закінченні маршу просто викидали портрети свої нібито «дідів»;
  • У Португалії «ходаки» напали на український мітинг, що вийшов з фотографіями жертв політичних репресій.

Якось не дуже схоже на просту та безневинну акцію, спрямовану лиш на збереження пам'яті, правда?

То що, відзначати 9-те травня – погано, скажете ви? Чому ж… Відзначайте на здоров'я. Але подумайте, чи конче витрачати цей день на брудні політичні ігри?! Можливо, краще з'їздити до родича-ветерана на цвинтар, прибрати там все гарненько та згадати якісь приємні родинні історії? Не кажучи вже про випадки, коли цей ветеран іще й досі живий! Не перетворюйте свої почуття на предмет спекуляції. Скеруйте їх у позитивне русло!

Ніхто не забороняє вам шанувати пам'ять предків. Ба більше, ця «фашистська влада», про яку так кричать адепти «полків», навіть дозволяє проведення маршів та виділяє значні кошти на їх охорону. Бо це демократично! Бо цими днями Україна дійсно прагне примирити усіх учасників антигітлерівської коаліції та рухатися вперед єдиним фронтом, а не нагнітати атмосферу агресії та нетерпимості, створюючи картинки для телевізора. Посприяйте цьому і ви! Провідайте батьків, посадіть квіти на могилі предків-ветеранів, проведіть час з дітьми. Це 100% краще, ніж марширувати в бік «русского мира», що використає та викине вас на смітник, як це вже зробили з портретами ветеранів у Москві.

3224

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: