fbpx
Сегодня
11:45 31 Окт 2020

Красота не требует жертв. Истории модных домов, которые отказались от меха

Фото: Shutterstock

Незалежно від того, наскільки ви цікавитеся модою, вона так чи інакше впливає на наше життя. Як політика. Чи екологія. У фільмі «Диявол носить Prada» головна героїня, редакторка модного журналу, дуже подібного на Vogue, пояснює своїй асистентці, яка максимально далека від високої моди, що колір для її светру розробили дизайнери світового рівня декілька років тому. Потім цей колір «спускався» від кутюр до прет-а-порте колекцій, вийшов на мас-маркет і врешті опинився на светрі у відділі розпродажів. Але початково у нього вклали мільйони доларів і купу праці. Так відбувається з усім одягом. Тренди зароджуються на модних «небесах» і поступово захоплюють все ширшу і ширшу аудиторію. Світові модні доми ловлять настрій часу, ледь вловимі ефіри майбутнього, надають форму ідеям і повертають широкому загалу вже сформовані тренди, які рано чи пізно торкнуться навіть найдальших від моди.

Задавати настрої, руйнувати стереотипи й творити тенденції місія топ брендів. Чи вони запроваджують щось нове, чи відмовляються від старого це сигнал для усіх інших. А надто коли модні доми заявляють про свою нову політику на весь світ і пояснюють причини цих змін. 

Останній метатренд у високій моді відмова від хутра. Доми моди, чиї імена тотожні розкоші, стилю і шику, один за одним заявляють, що не використовуватимуть більше хутро у своїх колекціях. Причин багато, але серед основних кричуща негуманність такого «матеріалу» та неекологічність виробництва. 

штучне хутро

Якщо диявол таки носить Prada, то його диявольська шубка з точно штучного хутра. У травні 2019 Prada Group оголосила, що більше не використовуватиме хутро тварин, починаючи з колекцій SS2020. «Prada прагне до інновацій та соціальної відповідальності, а наша політика без хутра — досягнута після позитивного діалогу з Вільним Від Хутра Альянсом та Гуманним товариством США це її продовження, сказала Міучча Прада. Зосередження уваги на інноваційних матеріалах дозволить компанії досліджувати нові межі креативного дизайну, одночасно задовольняючи попит на етичні товари». «Рішення Prada Group відмовитись від хутра відповідає новій концепції етичної розкоші й очікуванням нових споживачів, які вибирають екологічно чисті товари, поважають навколишнє середовище та тварин», — додала активістка Сімоне Павезі. 

Рішення це приймалось досить довго. «Нові споживачі» звертались до Prada з вулиць і соц. мереж з проханням відмовитись від хутра. В Україні, зокрема, ГО Відкриті клітки проводила акцію під магазином Prada у Києві та закликала покупців висловити бренду свою позицію щодо хутра. Голос громадськості був почутий і, що важливіше до нього прислухались. Та і багато колег по цеху вже давно відмовились від хутра.

штучне хутро

Акція проти Прада в Києві / Фото: Відкриті клітки

Versace, наприклад, зробили антихутряний камінг-аут ще у 2018 році. «Хутро? Я пас. Я не хочу вбивати тварин, щоб створювати моду»,  заявила Донатела Версаче, артдиректор одноіменного бренду. За її словами, це рішення частина плану сталого розвитку компанії, яка бере на себе відповідальність перед клієнтами й планетою. Підхід до виробництва стає свідомішим і дружніший до навколишнього середовища. 

штучне хутро

Versace

Humane Society International щасливі, що бренд, відомий своєю гламурною та екстравагантною естетикою, який має давню історію його використання як основного матеріалу у своїх колекціях (включаючи норку, єнотовидного собаку та лисицю), повністю відмовляється від хутра. «Versace … символізує надмірність та гламур, і тому його рішення припинити використання хутра свідчить про те, що милосердя ще ніколи не було таким модним», сказала Клер Басс, виконавчий директор HSI у Великобританії.

Італійський Gucci офіційно став вільним від хутра у 2017, після заяви президента і генерального директора Марко Бізаррі. «Бути соціально відповідальним одна з основних цінностей Gucci, і ми будемо продовжувати прагнути кращого для навколишнього середовища та тварин, сказав Бізаррі. За допомогою HSUS (Гуманне товариство США) та LAV (італійська організація захисту прав тварин), Gucci раді зробити цей наступний крок і сподіваються, що це допоможе впровадити інновації та підвищити обізнаність, змінивши індустрію високої моди на краще!». Згідно з новою політикою, Gucci не використовуватиме норку, койота, єнотовидного собаку, лисицю чи будь-яку іншу тварину, виведену або виловлену для хутра. Залишки хутряних речей були розпродані на благодійному аукціоні. У розмові з виданням Business of Fashion Бізаррі сказав: «Чи вважаєте ви, що використання хутра сьогодні сучасно? Я так не думаю, і саме тому ми вирішили цього більше не робити. Воно трохи застаріло.». Бізаррі каже, що хутряні вироби замінять виробами зі штучного хутра, вовни та інноваційними тканинами. Міленіали рушійна сила для змін, і хоч мокасини, оброблені хутром, були однією з найпопулярніших моделей, Бізаррі не переживав за прибутки, оскільки, на його думку, рішення окупиться через вибір молоді (на яку припадає більш ніж половина покупців Gucci). Консалтингова компанія Deloitte характеризує молодших покупців «як більш етично налаштованих», ніж попередні покоління. Пі Джей Сміт, старший менеджер з питань моди в The Humane Society, заявив: «Рішення Gucci це переломний момент в індустрії моди. Я передбачаю, ми колись оглянемося в минуле і побачимо, що це точка неповернення, коли діловий світ відвернувся від хутра і замінив його на одяг, вільний від жорстокості».

штучне хутро

Armani

Armani оголосили про своє зобов'язання припинити використання хутра для його продукції ще раніше, починаючи з сезону осінь-зима 2016 року. «Я радий повідомити, що Armani Group зобов'язалася відмовитись від хутра тварин у своїх колекціях. Технологічний прогрес, досягнутий роками, дозволяє нам мати у нашому розпорядженні альтернативи, які роблять жорстоке поводження з тваринами непотрібним. Продовжуючи позитивний процес, розпочатий вже давно, моя компанія зараз робить великий крок вперед, відображаючи нашу увагу до найважливіших питань захисту та турботи про навколишнє середовище і тварин», повідомив Джорджо Армані, засновник бренду. Це рішення було прийняте спільно з Вільним від Хутра Альянсом. Його голова, Джо Віндінг, охоче прокоментував зобов'язання відомого бренду. «Заява Armani дає зрозуміти, що дизайнери та споживачі можуть отримати творчу свободу і залишатись розкішними все це без жорстокого поводження з тваринами. Армані залишається законодавцем у світ моди протягом десятиліть, і ця заява є доказом того, що співчуття та інновації майбутнє моди», каже пан Віндінг.

штучне хутро

Chanel

Chanel зайшов ще далі у своїх етичних зобов'язаннях. Бренд погодився заборонити не лише хутро, а й екзотичні шкури у своїх колекціях, заявивши, що хоче дотримуватися етичних норм та відповідати запитам борців за права тварин. Всесвітньо відомий французький дім моди оголосив, що припинить виробництво одягу та аксесуарів з хутра та шкір тварин, таких як крокодил, ящірка та змія. Прессекретар Chanel розповіла CNN, що це рішення надає «можливість створити нове покоління високоякісних продуктів». До речі, креативний директор дому Шанель з 1983 року Карл Лагерфельд. До цього він працював на Fendi, де він же і запровадив використання шкір крота, кролика та білки. Тож змінюються не лише модні тренди, але і законодавці моди.

Ми розповіли історії лише п'яти брендів, які більше не використовують хутро. Насправді їх у світі вже близько 1500. Серед них і декілька десятків українських компаній. Підписати відмову від хутра в Україні можна завдяки проєкту «Вільний Від Хутра Ритейл» громадської організації «Відкриті клітки Україна». Якщо ваших улюблених брендів ще не має в списку «вільних від хутра», обов'язково скажіть їм, що хотіли б їх там бачити. Адже мода на вбивства пройшла і точно не повернеться. 

2142

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: