fbpx
Сегодня
Колонка 13:17 01 Мар 2023

Быстро, удобно и без человека никак: искусственный интеллект поможет в работе юристов, но не заменит их

На наших очах відбувається революція, що пов'язана із використанням штучного інтелекту. Саме зараз людство намагається її осмислити та адаптуватися до її наслідків.

Один за одним на ринок виходять продукти, застосування яких може призвести до масового безробіття у певних сферах діяльності, адже людей може замінити ШІ. Інша думка полягає у тому, що цей же фактор потягне за собою виникнення нових професій. Так само нещодавно сформувалася ціла IT-галузь. Безсумнівним є одне — за багатьма напрямками наше життя зміниться.

Штучний інтелект у юриспруденції

Межу, до якої можна дійти у застосуванні штучного інтелекту на практиці, найкраще відстежити на прикладі юриспруденції. Саме там сплелися величезні масиви даних, суб'єктивна оцінка фактів та їхнє викладення людиною – суддею, адвокатом, правником тощо. У юриспруденції ціна помилки може бути дуже високою.

Днями у Колумбії місцевий суддя визнав, що використовував штучний інтелект під час розгляду справи щодо страхування дитини з аутичним розладом. Йшлося про те, чи страховка має покривати всі витрати на її лікування, які не по кишені батькам. Вердикт — страховка має покрити усі медичні та транспортні витрати дитини.

Сам суддя наголосив на доцільності використання ШІ. Він пояснив, що спирався на аналогічні рішення у своїх попередніх справах. На його думку, штучний інтелект допомагає впорядкувати робочий процес, але не завдає безпосереднього впливу на прийняття рішення.

Цікаво, що минулого року у Колумбії було ухвалено закон, який зобов'язує суддівський корпус за можливості послуговуватися сучасними технологіями. Але це викликає побоювання у слуг Феміди у тому, що вони залишаться без роботи.

Види ШІ та їхнє застосування

Штучний інтелект ChatGPT (продукт компанії OpenAI) сам заявив про те, що його не треба використовувати під час ухвалення рішень. Він додав, що «не замінить знання, досвід і судження людини-судді».

Втім, з іронією можна сказати, що невідомо, як буде далі. Зокрема, штучний інтелект Claude (продукт компанії Anthropic) склав іспит з права та економіки. А на деякі питання він зумів відповісти краще за багатьох людей-учасників іспиту. І хоча рівень знань у ШІ, за словами екзаменаторів, був достатньо низьким, він отримав граничний прохідний бал.

Особливість Claude у тому, що він не оперує такими поняттями, як «добре», «погане» й «заборонене», а користується набором доступних даних. Він висловлює особисту думку щодо будь-яких тем, однак припиняє спілкування, коли вважає питання безглуздим або провокаційним. Дослідники відзначили спроможність Claude відстоювати особисту точку зору – у цьому він перевершує навіть ChatGPT.

Прорив у сфері штучного інтелекту стався у 2022-му році, що різко змінило вектор розвитку ринку технологій. Тепер навіть Google, який вважався піонером у сфері ШІ, змушений наздоганяти конкурентів — компанія взялася розробляти до 20-ти нових продуктів. Microsoft, за даними ЗМІ, заявив про готовність вкласти $10 млрд у вище згадану компанію OpenAI. Битва гігантів обіцяє стати епічною.

Що може штучний інтелект? За секунди аналізовувати величезні обсяги даних, відповідати на питання, створювати зображення і тексти тощо.

Саме тому зараз вважається, що потреба у копірайтерах або у дизайнерах невдовзі відпаде. Натомість виникне інша спеціальність, адже для ШІ важливим є правильно і коректно сформулювати запит, щоб отримати необхідний результат. Як називатимуть такого посередника? Скоро дізнаємось.

Найближче майбутнє ШІ в юриспруденції

То що ж з юриспруденцією? Очевидно, що ШІ зекономить багато часу для юристів в аспекті обробки та пошуку інформації. І хоча ринок юридичних послуг дуже консервативний, однак у перспективі успіх на ньому матимуть тільки ті, хто адаптується до обставин.

Наприклад, ШІ від компанії DoNotPay вже невдовзі можуть випробувати у ролі адвоката у судовому засіданні, де він через навушник буде підказувати відповідачу, як краще вибудовувати свій захист.

У Румунії міжнародна компанія Wolters Kluwer пропонує правникам застосунок Sintact Analytics на основі ШІ, який може спрогнозувати шанси на перемогу у справі. Для цього система аналізує 14 млн судових рішень у цій країні за останні 6 років та видає результат.

В Україні існує онлайн-платформа для юристів Lex від компанії Activelex. Хоча вона й поки тільки збирає Big Data, аби розвиватися далі у машинному навчанні та штучному інтелекті, проте на сьогодні вже зібрано 50 млн документів, якими керуються українські юристи, адвокати, нотаріуси, включно із судовими справами. 

Відтак, ажіотаж, який виник останнім часом навколо ChatGPT та інших продуктів з використанням ШІ, треба визнати виправданим, а майбутнє — багатообіцяючим. ШІ поступово, але невпинно, разом з іншими технологіями, входитиме до різноманітних сфер життя — від інформаційної до суто прикладних. Змінюючи при цьому наші уявлення про наші ж можливості та структуру зайнятості.

Однак побоювання викликає те, що частина людей може не прийняти інноваційні технології. Адже в історії людства подібне вже траплялося. На початку 19-го ст. в Англії під час промислової революції виник цілий суспільних рух — луддизм. Тоді робітники фабрик громили техніку, що позбавляла їх робочих місць.

Сподіваємося, зараз до цього не дійде. Бо приклад юриспруденції все ж доводить, що яким би не був штучний інтелект, повною мірою замінити людину він не може. Крім того, такі продукти все ще припускаються помилок та не є абсолютно досконалими. ШІ суттєво полегшує роботу юристів, але останнє слово все одно за людьми.

А про те, як людству краще пережити чергову трансформацію, можна поцікавитись у того ж ШІ.

2431

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: