fbpx
Сегодня
Колонка 14:10 30 Янв 2023

Свет сквозь зиму: как одна инициатива "зажгла" 30 украинских громад

"АНТС" продолжает объединять тысячи людей со всего мира ради помощи Украине (укр.)

Майже пів тисячі генераторів для 30 громад із 10 областей України — такі результати спільної ініціативи "Світло крізь зиму" від Мережі захисту національних інтересів "АНТС" та французької організації "Stand with Ukraine". Її мета — забезпечити громади генераторами, щоб там попри відключення світла, спричинені ракетними атаками росії на українські міста, продовжували функціонувати об'єкти критичної інфраструктури.

З чого розпочався глобальний рух

Ідея народилася під час адвокаційної поїздки мережі "Об'єднані заради України" в Париж минулої осені та наших зустрічей з політичними й громадськими діячами, які працюють над зміцненням французької підтримки для України. Саме цим займаються наші партнери по цьому проєкту — асоціація "Stand with Ukraine".

Едвард Мейор, президент асоціації "Stand with Ukraine" сказав: "Від початку війни команда Stand with Ukraine сфокусувалася на мобілізації французької громадськості на підтримку українців, які чинять опір ворогові. Наше завдання було стати, власне, одним з «генераторів» всеосяжної солідарності з Україною у Франції. Ми організували масштабні маніфестації у Парижі та інших містах, проводили інформаційні кампанії, залучали представників влади, парламентарів та політиків. Проте, не лише політики, міністри та посадовці підтримують Україну, а й прості громадяни, жителі французьких міст, муніципалітетів, які постійно виходили на «Stand with Ukraine» з питанням, як конкретно вони на їх рівні можуть допомогти. Насправді ми всі вражені тим, наскільки французи співпереживають і хочуть бути долученими до української тематики зараз. Це надихає і дає привід пишатися моїми співвітчизниками. І мова йде не лише на моральну підтримку, а й про готовність доєднуватися та допомагати вже сьогодні, розуміючи, що це дозволить нам закласти фундамент для довготривалого партнерства між французькими та українськими громадами. Зрештою, найважливіше — це реальна людська взаємодія і стосунки".

Отже, разом з SWU у нас виникла ідея налагодження співпраці муніципалітетів напряму з нашими громадами: французькі партнери зголосилися закупити для наших громад генератори.

Ще на старті проєкту одразу 32 французьких міста пообіцяли надати генератори для українських громад. Ключовим для нас є те, що вся ця допомога йде безпосередньо від людей, громад кожного міста напряму для українських громад.

Як це працює?

30 громад із 10 областей країни, з якими "АНТС" працює в рамках проєкту "Відновлення громад", або були в окупації, або постраждали від прильотів, або прийняли у себе велику кількість внутрішньо переміщених осіб.  Кожна з цих громад має цілий ряд власних потреб і проблем, до яких із жовтня додалися ще і проблеми з енергопостачанням. Через масовані ракетні обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури росією українські міста та села отримали ще один виклик — як пережити зиму і не замерзнути. Лікарні, амбулаторії, школи, дитячі садочки, міські котельні, комунальні підприємства — здебільшого саме ці об'єкти критичної та соціальної інфраструктури потребують потужних генераторів, аби продовжувати функціонувати у стабільному режимі. Бо через брак потужностей в енергосистемі великий і уникнути знеструмлення хоча б об'єктів критичної інфраструктури не вдається. Тому наші експерти опрацювали заявки кожної громади та спільно з "Stand with Ukraine" передали їх до Асоціації французьких муніципалітетів, які й допомогли закупити та привезти громадам такі потрібні генератори.

Перші були доставлені в Україну ще 19 грудня. Тоді 8 громад отримали генератори потужністю 9 кВт. Пізніше, на початку січня, ще 47 надійшли в рамках ініціативи і були розподілені між 23 громадами. Наприкінці місяця ще 400 буде доставлено в Україну. Їх також розподілять згідно з заявками від громад.

Місія — не лише допомогти громадам, а й довести: ми сильні, якщо об'єднані

Хочу підкреслити, що рф у своїх воєнних злочинах перейшла вже не одну межу, відкрито вчиняючи геноцид проти українського народу. Нині ворог продовжує нищити наші міста та села вбивати мирних мешканців з однією єдиною ціллю – щоб навести страх на українців. Але ефект від кожного їх кроку протилежний і вже цілком зрозуміло, що зламати українців їм не вдасться, і що увесь цивілізований світ продовжує підтримувати Україну і робитиме це надалі. Адже наша країна потребує підтримки й на полі бою, і в тилу, де має продовжуватися в громадах життя та працювати економіка.

Ми вдячні нашим французьким партнерам за підтримку та за віру в Україну й нашу перемогу. Такі ініціативи показують на конкретних прикладах, як світ уболіває за нас. Це додає нам ще більше сил у нашій боротьбі та ще раз показує нам, як багато ми можемо досягнути, об'єднавши зусилля.

До того ж такі спільні проєкти розвінчують російські наративи, які кажуть, що Франція втомилася від війни, і що вона є неоднозначною в питаннях України.

Ми ж бачимо дуже чіткий меседж: французи готові підтримувати українців. У Франції є розуміння щодо того, що відбувається в Україні. Я спілкуюся як з представниками влади, так і громад, які або роблять пожертви для української армії, чи приймають в себе тимчасово переміщених українців, які виїхали через обстріли, загрозу для їх життя. Всі вони слідкують за подіями, читають новини, аналізують. Дуже добре, що Україна відкрито й чітко комунікує про те, що відбувається: варварські атаки рф на нашу критичну інфраструктуру. Від середини жовтня було здійснено вже 12 масованих атак. Це французи добре розуміють і намагаються допомогти.

Проєкт "Зміцнення громад заради перемоги та відродження України" "Зміцнення громадської довіри" USAID/UCBI III виконується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

168

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: