fbpx
Сегодня
Колонка 09:17 23 Фев 2023

Жизнь и благополучие животных — актуально

Годовщина полномасштабной войны: как прошел этот год в команде зоозащитной организации "Открытые клетки" (укр.)

Річниця повномасштабного вторгнення — та дата, на яку ніхто не чекає. Вона увібрала в себе біль від втрати близьких, рідного дому та минулого життя.

Навіть перебуваючи на полі бою чи знаходячись на прифронтових територіях, волонтери "Відкритих кліток" залишаються вірними своїм цінностям. Не здаватися команді допомагають підтримка інших організацій та небайдужих людей. Спільний біль об'єднав українців та навчив навіть у найтемніші часи бачити світло. До річниці повномасштабної війни "Відкриті клітки" підготували звіт роботи організації, у якому зібрали найпотужніші моменти згуртованої роботи, що наблизила світ, вільний від страждань тварин.

Початок російського вторгнення став для багатьох людей несподіванкою. Власники великої кількості домашніх улюбленців та волонтери, які піклувалися про безпритульних котів і собак, не знали, як прогодувати тварин. До "Відкритих кліток" почали надходити запити із проханням про допомогу з кормом. Попри те, що профілем організації є свійські тварини, команда відгукнулася на всі прохання про допомогу, адже кожне життя є цінним. Організація підтримала притулки та власників тварин на суму 375 800 гривень. Серед закладів, які отримали допомогу,  — найбільший притулок в Україні "Сіріус", що опинився під окупацією, та притулок для свійських тварин "Вуглик".

Життя та добробут тварин — на часі

Велику підтримку з кормом команді надала компанія "Петексперт", зробивши знижку на замовлення та безплатне доставлення. Гуманітарні корми "Відкриті клітки" отримали від колег з Польщі, Естонії та Латвії. Щоб до підтримки тварин могли долучатися небайдужі люди з інших країн, організація створила англомовний сайт з реквізитами, за якими можна переказати кошти на благодійність.

Також волонтери "Відкритих кліток" зайнялися евакуацією котів і собак за кордон. За перші 4 місяці війни командою було вивезено 350 тварин, яких прихистили у притулках та родинах.

Життя та добробут тварин — на часі

Щойно стало можливим знову повернутися до основних задач організації — питань свійських тварин, — команда включилася в роботу. Пріоритетним завданням стало дослідити стан українських ферм під час бойових дій. Для цього "Відкриті клітки" зв'язалася з 290 тваринницькими господарствами й надалі продовжують стежити за змінами, які відбуваються в цій галузі. Результати дослідження показали, що попри весь негатив, для трансформації та розвитку бізнесу все ж є місце. Наприклад, Миколаївська акваферма реорганізувалася на овочівництво.

З червня організація об'єдналася з "Львівською веганською кухнею", щоб забезпечити рослинними сухпайками військових-веганів, серед яких були й активісти та активістки "Відкритих кліток". За весь час було отримано 68 запитів від військових. Паралельно із забезпеченням бійців рослинною їжею, команда зайнялася поширенням петиції про введення вегетаріанських та веганських сухих пайків для Збройних Сил України. Петиція не лише набрала необхідну кількість голосів та була розглянута, а й нещодавно дала змогу військовим отримати перші зразки спеціальних сухпайків, що відповідають їхньому раціону.

Петиція по забезпеченню веганськими сухпайками була не єдиною петицією, над якою працювала команда "Відкритих кліток". За 2022 рік були зареєстровані законопроєкти 8150 та 7689, які мали суттєво погіршити добробут тварин в Україні та відкотити назад чимало результатів роботи зоозахисних організацій. Завдяки згуртованій роботі волонтерських спільнот вдалося заборонити законопроєкт 8150, проте робота по 7689 все ще триває. Команда "Відкритих кліток" працює над тим, щоб ця проблема набула розголосу, а депутати усвідомили, що суспільство не підтримує цей ганебний крок у минуле. Наразі можна долучитися до збору підписів петиції проти цього законопроєкту.

Від бойових дій постраждав найбільший притулок для свійських тварин в Україні "Вуглик". Щоб подбати про фермерських тварин, які колись стали жертвами жорстокого поводження і зараз опинилися в небезпеці, команда "Відкритих кліток" організувала кілька зборів на підтримку закладу.

Життя та добробут тварин — на часі

Врятовані телята щойно прибули у притулок

Один із таких зборів відбувся у серпні. Завдяки допомозі небайдужих людей вдалося зібрати на забезпечення потреб підопічних "Вуглика"  54 020 гривень. Під час кампанії кошти збиралися на їжу для тварин у притулку. На той момент це був першочерговий запит, оскільки ціни на корми та сіно зростали щодня, врожай був меншим, ніж у попередні роки, а через обстріли частина складів згоріла. Критично важливо було закупити влітку запас їжі на цілу зиму, і це вдалося здійснити за підтримки всіх, хто долучився до збору.

В жовтні в Івано-Франківську, за підтримки Paragraph Youth Center, Vegano Hooligano, Eat me at, Wanted Vegan, The Loopci, WeCare та Arleysign, "Відкриті клітки" провели благодійний фестиваль "Тату заради звірят". Зібрані під час події кошти були спрямовані на підтримку організації "Львівська Веганська Кухня", яка формує посилки з продуктами для військових-веганів, а також на підтримку фермерських тварин притулку "Вуглик". Кожна з організацій-бенефіціарів отримала з заходу по 5000 гривень допомоги, а всі, хто долучилися до події, змогли дізнатися більше про захист свійських тварин в Україні, спробувати рослинні смаколики та зробити тату на згадку.

Життя та добробут тварин — на часі

З 1-го листопада "Відкриті клітки" розпочали виставку картин, створених Штучним Інтелектом, "Тварини очима машини", яка пройшла у Києві та Львові. Героями робіт стали фермерські тварини — ті, кого люди так часто і вперто не помічають. Портрети, які згенерувала нейромережа, вразили своєю глибиною як активістів "Відкритих кліток", так і відвідувачів виставки. Попри постійні повітряні тривоги та відключення світла, подія відбулася і під час неї вдалося зібрати 13 350 гривень для організації "Львівська веганська кухня". Наразі картини з виставки можна придбати у соціальних мережах "Відкритих кліток". Кошти від їх продажу будуть передані на рослинні сухпайки для військових.

Життя та добробут тварин — на часі

Також у листопаді разом з Eat me at, Wanted Vegan та The Loopci "Відкриті клітки" провели розіграш рослинної їжі до дня веганства. 7900 гривень, отриманих з проведення лотереї, були переказані "Львівській веганській кухні" та "Вуглику".

У грудні "Відкриті клітки" розпочали великий збір на генератори для "Вуглика". Через обстріли інфраструктури російськими військовими, критичним стало питання доступу до електроенергії та тепла. Тварини закладу могли просто не дожити до весни. За час кампанії вдалося зібрати 100 300 гривень, на які було придбано генератори та буржуйки для притулку. До кампанії також долучився львівський заклад Mitte, який переказував по 10% з кожної чашки кави на рослинному молоці на збір для "Вуглика".

Попри те, що річниця війни асоціюється з тяжким болем, команда "Відкритих кліток" розуміє, що завдяки підтримці друзів цей рік був насиченим і на хороші події. Це був лютий, який триває вже 365 днів, але в об'єднанні з однодумцями заради спільних добрих справ ми дочекаємося весни та перемоги. 

2145

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: