fbpx
Сегодня
Опыт 16:53 19 Дек 2018

Зима, снег и машины: как за рубежом чистят дороги в непогоду

Опыт борьбы с транспортным коллапсом зимой: Норвегия, Германия, США и Канада (укр.)

В Україну прийшла справжня зима, а разом з нею – сильні снігопади, які перетворюють вулиці та траси на крижане пекло.

І для водіїв, і для пішоходів, і для комунальних служб засніжені дороги стають серйозною проблемою, а іноді й причинами смертельних випадків.

«Рубрика» зібрала успішний досвід різних країн світу у боротьбі зі сніговим колапсом. На що варто звернути увагу українським комунальникам і владі – читайте у матеріалі та дивіться у відео.

НОРВЕГІЯ

Норвегія – це дійсно снігова країна, тож справлятися з сніжними колапсами там вміють майстерно. Крім того, влада вкладає у це великі кошти: щодня Норвегія витрачає на снігоочисні дії 200 млн євро.

  • Хто, коли і як чистить вулиці та траси?

У Норвегії за очистку вулиць від снігу повністю відповідає міська влада. Пріоритет віддається очищенню проїжджої частини. Більш того, в регламенті міста Осло підкреслюється, що рух автомашин не повинен зупинятися через сніг, що випав.

Для цього у північної країни є 2600 снігоприбиральних машин. Крім того, використовуються ще грейдери, трактори та розкидачі «гарячого гравію» (замість піску). Цей метод винайшов у шведський вчений Торгейр Ваа в 2004 році. Дрібне кам'яне кришиво (або пісок) змішують із водою і розігрівають до 95 градусів, а потім розкидають на утрамбoваний перед цим сніг. Завдяки цьому він швидко плавиться до чистого асфальту.

Норвегія – велосипедна країна, тож там існують спеціальні комунальні підрозділи, які чистять велосипедні доріжки.

Варто зазначити, що прибирати сніг на тротуарах в Норвегії значно легше, ніж в інших країнах. Це пов'язано з тим, що всі прибудинкові комунікації з гарячою водою прокладені чітко під тротуарами. І прибиранням снігу також займаються спеціальні міські служби.

Крім того, до боротьби зі снігом на міських вулицях інколи залучають волонтерів з заохоченням на розсуд влади. Часто плата за прибирання снігу – це гарячий обід і вечеря в пересувний їдальні, чи просто пам'ятна медалька.

НІМЕЧЧИНА

Снігу в Німеччині випадає менше, ніж в Україні, але й він часто завалює німецькі вулиці та автобани. Якщо переважна більшість німців мріє про «біле» Різдво і Новий рік, то для муніципальних служб сніг на міських вулицях – це в першу чергу «сміття», тож його слід якнайшвидше прибрати, і подбати, щоб на вулицях не було ожеледиці.

  • Хто, коли і як чистить вулиці та траси?

Муніципальні служби

У Німеччині на все є свої правила, передає Deutsche Welle. За міські дороги відповідають зимові муніципальні служби. Додатково можуть залучати також приватні фірми.

Коли очікується снігопад, ці служби переходять на посилений режим роботи. Чергові бригади, оснащені необхідною технікою, в разі необхідності можуть працювати цілодобово: у дві або три зміни. До речі, оплата праці в нічний час, вихідні та святкові дні, наприклад, Різдво та Новий Рік, удвічі, а то й утричі вища, ніж у звичайний робочий день.

До боротьби зі снігом і ожеледицею в зимовий період співробітників починають готувати ще влітку. Для цього проводяться спеціальні курси та тренування, на яких їх не тільки вчать керувати снігоприбиральною технікою, а й що робити в екстрених ситуаціях. Крім того, водії снігоочисних машин мають добре орієнтуватися в місті, щоб максимально швидко добиратися до «слизьких» точок.

Робочий день у борців зі сніговим «сміттям» при мінусовій температурі починається о 4-тій годині ранку в будні дні і о 6-тій на вихідних.

Передусім від снігу розчищають головні артерії міста та мости. Для цього існує спеціальний, продуманий до найменших деталей план пріоритетності. У ньому враховані важливі транспортні розв'язки, небезпечні перехрестя, під'їзди до лікарень, маршрути громадського транспорту, особливо на підйомах та спусках.

Домовласники

Потім на черзі — «звичайні» міські вулиці. Але тут працювати доводиться самим німцям. За законом, за чистоту тротуарів відповідають власники прилеглих до них будинків або орендарі квартир. Тротуар повинен бути вільним від снігу та льоду з 7 години ранку і до 8 вечора у звичайні дні, і з 9-тої ранку у вихідні. Причому йдеться не про вузькі стежки, на яких і двом перехожим не розійтись, а про смугу мінімум півтора метри шириною.

Якщо, наприклад, хтось зламає ногу, послизнувшись на заледенілому тротуарі, або йому на голову впаде з даху бурулька, то медичні послуги, як і інші витрати, пов'язані з травмою, оплачує власник будинку. Точніше, його страховка.

Посипати сіллю тротуари в Німеччині заборонено, за винятком хіба екстрених ситуацій. На це є багато причин: це шкодить довкіллю, небезпечно для міських тварин, засолює підземні води, спричиняє корозію автомобілів, роз'їдає взуття перехожих.

Альтернатива солі – гравій, щебінь або пісок. Їх можна придбати в будь-якому магазині будівельних або господарських товарів.

До речі, на зупинках громадського транспорту, а також на підходах до них – сходах, спусках, підйомах – за розчищення снігу відповідають комунальні транспортні підприємства, а на вокзалах – залізниця.

Водії

Для безпеки дорожнього руху взимку важливо підготувати не лише дороги, але й автомобілі.

Правило номер один: шини. Вони мусять бути зимові або щонайменше всесезонні. Якщо водій потрапляє в аварію на літній гумі в зимовий час, страхова компанія може відмовитися покривати збитки. Важливо також, щоб шини не були «лисими». Висота профілю має бути не менше 4 міліметрів.

Водіям також рекомендують подбати про фари на машині: чи всі вони справні, чи правильно налаштовані, чи не сліплять.

Слід перевірити наявність антифризу в охолоджувачі та в рідині для очищення скла.

А також — справність акумуляторів, щоб автомобіль завівся на морозі.

Перед тим, як рушати, водії мають очистити авто від снігу та льоду. Це важливо не лише для безпеки самого водія, але й інших автомобілів, щоб на низ не впали заледенілі шматки снігу.

На ожеледі німцям рекомендують їздити на другій швидкості, уникати різких поворотів руля чи різкого гальмування. А також обов'язково тримати дистанцію до автівки попереду.

Найкраща порада в період зимових пробок: не нервувати, а виїжджати на роботу із достатнім запасом часу.

Більше — дивіться у сюжеті Deutsche Welle.

США І КАНАДА

У США та Канаді, в залежності від регіону, снігопади завдають чимало клопоту. Однак в містах діє так зване «правило трьох годин» – основні траси мають бути очищені від снігу за три години після масштабного снігопаду.

  • Хто, коли і як чистить вулиці та траси?

Муніципальні служби

У більшості випадків державні та муніципальні комунальні служби прибирають лише головні вулиці великих міст, а також швидкісні автотраси.

Очищенням же дрібних доріг за контрактом із владою займаються приватні компанії на невеликих вантажівках, позашляховиках. Варто зазначити, що місцеві компанії з обслуговування також мають вкладатися у строгі дедлайни. Однак за це вони отримують дійсно хорошу оплату: година роботи одиниці снігоприбиральної техніки може коштувати від 80 до 400 доларів, залежно від умов роботи і складності ділянки.

Прибирати сніг із доріг допомагають також волонтери з числа місцевих жителів на власних автомобілях. Снігоочисною технікою їх забезпечують у муніципалітетах.

Домовласники та підприємства

Варто зазначити, що власники приватних будинків, підприємства або організації мусять самостійно очищати від снігу і льоду як свою територію, так довколишні тротуари.

У разі невиконання снігоочищувальних дій, порушникам загрожує штраф до $100. Якщо ж через неприбраний сніг чи лід перехожий впаде і отримає травму, то оплачувати лікування та моральну шкоду доведеться підприємству або домовласникові, які відповідають за неочищений тротуар.

Варто зазначити, що хімічні реагенти проти ожеледиці майже не використовуються. Сніг американці збирають – але не вивозять, а топлять за допомогою спеціальних авто.

Водії

Американські та канадські водії чудово знають про «правило трьох годин», тож у цей час після снігопаду вони не виїжджають, щоб не застрягти і не заважати працювати техніці.

Дивіться також, що робити, коли замело — правила пішоходам та водіям під час снігопаду.

8710

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: