fbpx
Сегодня
Куда пойти 18:41 24 Май 2019

Как понять перформанс: инструкция зрителя

Как часто созерцания современного искусства вызвало у вас искреннее удивление или полное непонимание? Возможно, случались такие случаи. Но если с традиционными видами искусства мы обычно готовы к встрече, то как понять перформанс и не потерять желание снова окунуться в мир художника? (укр.)

У червні на жителів Києва та Дніпра чекає програма міжнародного фестивалю сучасного танцю Zelyonka SPACE UP з численними танцювальними преформансами. Ми підготували коротку інструкцію для того, щоб занурення в перформативне мистецтво виявилось для вас надихаючим.

Часто виникнення перформанс-арту пов'язують з критикою традиційного театру, апелюючи до того, що вистави на сцені подекуди «несправжні» чи «награні». В перформансі життя справжнє. Чому? Бо він про «тут і зараз». Якщо ж спиратись на визначення, то перформанс це форма сучасного мистецтва, в якій головне — це дії митця чи групи людей «тут і зараз», тобто в певному місці в конкретний час.

Розповідаємо про те, які прості кроки допоможуть вам зрозуміти перформанс:

1. Головне завдання перформансу — це передати осмислення митцем тої чи іншої сторони життя. В перформансі є сенс, так!

От тільки свої відчуття автор транслює не за допомогою звичних монологів, картин, скульптур, а шляхом живої взаємодії з глядачем. Тож ваші реакції — замилування, гнів, нерозуміння чи співчуття — теж частина перформансу: перформер сприймає вашу присутність та спирається на неї.

Zelyonka SPACE UP

Тому готуйтесь до нових вражень і активного занурення в мистецтво 6 та 7 червня на центральних перехрестях Києва, де траплятиметься перформанс YELLOW швейцарського колективу zeitSprung. Будьте уважні, очікуючи зеленого сигналу світлофора і шукайте перформерів у жовтому вбранні.

2. Будьте готові до того, що спершу можете не зрозуміти, що відбувається. Довіряйте власним відчуттям

Не лякайтесь, якщо ви не зрозуміли з перших хвилин, що відбувається. Все з вами гаразд! Завдання перформера — не епатувати, а передати своє відчуття, не забувайте про це.

Незвичність — одна з характерних рис перформансу. Тут і зараз насправді важлива думка і відчуття кожного — як досвідченого глядача, який знається на перформансах, так і того, хто зустрівся з цією мистецькою формою вперше. Перформери прагнуть залучати до свого творчого акту якомога більше людей, причому різного бекграунду. Саме тому часто перформанси відбуваються не тільки в мистецьких просторах, але і на вулицях, площах тощо.

Наприклад, 1-2 та 8 червня в Києві на Оболонській набережній відбудеться «Балет катамаранів». Уявіть, що будь-хто може стати свідком того, як воду розсікають катамарани, виконуючи під музику балетні фігури!

Як зрозуміти перформанс

А група Pop Fabric з Нідерландів везе до Києва спеціальну конструкцію-павільйон, у якому стають можливими найдивніші перетворення часу, простору і звуку. В перформансі Somnium вони прагнуть осмислити, якою могла б бути подорож у підсвідомість. Джерело їхнього натхнення — науково-фантастичні фільмами та твори Муракамі й Борхеса.

3. Перформанс не вимагає від вас «правильних» відповідей, їх взагалі немає. Перформанс — це більше про процес, головне в ньому — це ефект присутності

Практики перформансу подекуди інтимні і закриті від широкого загалу. В перформансі важливим є яскраво виражений тілесний вимір, тому будьте готові до того, що ви побачите дослідження саме цього аспекту людського існування. Через тілесність перформери будуть шукати відповіді, відчувати, переживати, осмислювати наново.

Наприклад, учасники норвезької Kari Hoaas Dance Company досліджують через тілесність кордони між емоціями та їх физичними проявами. Свій перформанс «Спека» вони презентують 7 червня в Арт-клубі Closer. Хореограф Карі Хоус об'єднала пластику з музикою норвезького музиканта DJ Niwin та химерним світловим малюнком. Так вона склала партитуру багатогранної вистави-інсталяції, яка в процесі дії перетворюється на рейв.

11224

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: