fbpx
Сегодня
Памятка 12:09 08 Фев 2019

ВНО-2019: сроки, особенности и все, что нужно знать абитуриенту

Как успешно зарегистрироваться на внешнее независимое оценивание, когда пройдут тесты, возможности для учеников из Донбасса и Крыма и людей с особыми потребностями (укр.).

5 лютого в Україні стартувала реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). За даними Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) цього року очікують близько 332 тисяч учасників тестування, які завершуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти.

«Рубрика» підготувала пам'ятку, яка допоможе випускникам успішно зареєструватися та взяти участь у ЗНО-2019.

ЗНО

Строки реєстрації

Відповідно до наказу МОН реєстрація осіб для участі у ЗНО триватиме з 5 лютого до 25 березня 2019 року.

Керівники закладів освіти зможуть зареєструвати учнів (слухачів, студентів) для проходження ДПА у формі ЗНО до 18 березня 2019 року.

До 30 квітня 2019 року зареєстровані учасники зможуть завантажити запрошення-перепустки зі своїх інформаційних сторінок, де буде зазначено час і місце проведення тестувань

Важливо‼️ Додаткового періоду для перереєстрації учасників зовнішнього незалежного оцінювання 2019 року не передбачено. Тож змінювати реєстраційні дані можна буде тільки до 25 березня 2019 року.

Дати іспитів ЗНО-2019

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання почнеться 21 травня тестуванням з математики і завершиться 13 червня тестуванням з хімії.

Тестування відбудеться:

  • з математики — 21 травня
  • з української мови і літератури — 23 травня
  • з іспанської, німецької, французької мов — 27 травня
  • з англійської мови — 28 травня, з фізики — 30 травня
  • з історії України — 4 червня
  • з біології — 6 червня
  • з географії — 11 червня
  • з хімії — 13 червня

календар зно 2019

Випускникам старшої школи закладів загальної середньої освіти 2019 року результати ЗНО з трьох навчальних предметів будуть зараховані як результати державної підсумкової атестації.

Ці учасники тестування повинні обов'язково скласти: українську мову та літературу, математику або історію України (за вибором учасника) – і ще один предмет зі списку (історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова , французька мова).

 Інформація про результати

Інформацію про результати основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з усіх навчальних предметів буде розміщено на інформаційних сторінках учасників тестування до 25 червня 2019 року.

Результати ЗНО-2019 буде оголошено:

  • з математики, української мови і літератури та фізики — до 14 червня
  • з іноземних мов та біології — до 20 червня
  • з історії України, географії, хімії — до 25 червня

 Хто може взяти участь у ЗНО-2019

Написати зовнішнє незалежне оцінювання можуть молоді люди, які завершують отримання повної загальної середньої освіти. Це випускники шкіл, учні навчальних закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти закладів вищої освіти (коледжі), які одержують повну загальну середню освіту, а також учні, які здобувають повну загальну середню освіту за кордоном.

Крім того, зареєструватись на здачу можуть також ті, хто вже отримав атестат у попередні роки.

 Категорії абітурієнтів

Наразі передбачені наступну категорії абітурієнтів:

  1. «Випускник закладів загальної середньої освіти 2019 року»
  2. «Учень (слухач) закладів професійної (професійно-технічної) освіти»
  3. «Студент закладу вищої освіти»
  4. «Випускник минулих років»
  5. «Випускник, який отримає в 2019 році повну середню освіту в зарубіжному навчальному закладі»

Документи для реєстрації

  • копію паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім'ям та по батькові)
  • дві однакові фотокартки для документів розміром 3х4 см із зображенням, що відповідає досягнутому віку)
  • реєстраційну картку, яку необхідно сформувати, скориставшись спеціальним сервісом "Зареєструватись", розміщеним на веб-сайті УЦОЯО
  • копію документа про повну загальну середню освіту (для осіб, які здобули повну загальну середню освіту)

документи зно

 Як зареєструватися

Для того, щоб зареєструватися для участі у ЗНО-2019, необхідно створити та оформити реєстраційну картку, сформувати пакет документів і передати його в регіональний центр УЦОЯО.

Це можна зробити на спеціальному онлайн-сервісі «Зареєструватися».

Варто зазначити, що процедура реєстрації відрізняється в залежності від того, чи здає особа державну підсумкову атестацію (ДПА) у вигляді ЗНО.

УЦОЯО опублікував покрокові інструкції для кожної категорії:

  • Процедура реєстрації тих, хто НЕ здає ДПА у формі ЗНО. Подробиці ТУТ
  • Процедура реєстрації тих, хто здає ДПА у формі ЗНО. Подробиці ТУТ

зно

Важливо‼️ Одним з перших кроків є обрання категорії особи.

  • Якщо ви у 2019 році завершуєте навчання в закладі загальної середньої освіти (школа, гімназія, ліцей тощо) – ваша категорія «Випускник закладів загальної середньої освіти 2019 року»
  • Якщо ви є учнем (студентом, слухачем) закладів професійної (професійно-технічної) освіти і здобуваєте в поточному році повну загальну середню освіту – ваша категорія «Учень (слухач) закладів професійної (професійно-технічної) освіти»
  • Якщо ви є студентом закладу вищої освіти (коледж) і здобуваєте в поточному році повну загальну середню освіту – ваша категорія «Студент закладу вищої освіти»
  • Якщо ви вже маєте атестат (здобули повну загальну середню освіту в попередні роки), незалежно від того, де ви навчаєтеся зараз (чи продовжуєте навчатися) – ваша категорія «Випускник минулих років»
  • Якщо ви навчаєтесь у закордонному закладі освіти та здобуваєте в поточному році повну загальну середню освіту – ваша категорія «Випускник, який здобуде в 2019 році повну загальну середню освіту в закордонному закладі освіти»

Внесення змін до реєстраційних даних

Для перереєстрації потрібно внести зміни до реєстраційних даних за допомогою спеціального сервісу «Внести зміни», розміщеного на веб-сайті УЦОЯО.

Вхід до сервісу – за номером і пін-кодом Сертифіката. Вам потрібно буде оформити нову реєстраційну картку, повторно сформувати комплект реєстраційних документів, вклавши до нього отриманий раніше Сертифікат. Пакет документів треба подати до відповідного регіонального центру в той самий спосіб, у який це було здійснено під час реєстрації.

Перевірка стану опрацювання документів

Для перевірки прогресу обробки документів необхідно використовувати онлайн-сервіс «Стан опрацювання документів».

Для цього необхідно ввести в сервіс номер реєстраційної карти.

Факт реєстрації буде підтверджений за допомогою сертифіката ЗНО, який будуть відправляти зареєстрованій особі в індивідуальному конверті.

Важливо зазначити, що реєстраційні документи в регіональних центрах опрацьовуються по мірі надходження. Обробка реєстраційних документів має триває не довше 10 робочих днів із моменту їхнього надходження до регіонального центру.

Реєстрація на додаткову сесію ЗНО-2019

Реєстрація для участі в додатковій сесії ЗНО окремих категорій осіб, які не мали змоги зареєструватися в основний період (зокрема, учасники антитерористичної операції, особи з окупованого Криму та непідконтрольних Україні територій Донбасу) триватиме з 3-го до 20-го травня 2019 року.

Повний перелік осіб, які мають право взяти участь у додатковій сесії дивитися у розділі «Реєстрація осіб для участі в додатковій сесії зовнішнього оцінювання».

Графік проведення додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання буде оприлюднено до 30 квітня 2019 року.

Щоб зареєструватися для проходження зовнішнього оцінювання під час додаткової сесії, необхідно надати заяву (у довільній формі) і документ, що підтверджує причину, яка унеможливлює участь в основній сесії, а саме:

  • довідку, що підтверджує факт навчання за кордоном, де зазначено період навчання
  • клопотання релігійного управління (центру), що діє згідно із законодавством України про свободу совісті та релігійні організації
  • медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання форми № 086-3/о, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900
  • копію наказу або іншого розпорядчого документа про участь у міжнародних, всеукраїнських заходах (змаганнях, конкурсах, олімпіадах тощо), де зазначено прізвище, ім'я, по батькові особи та період проведення відповідного заходу
  • довідку з закладу освіти, де вказано, що заявник дійсно навчається в цьому закладі освіти, а також дату складання ним державного іспиту, яка збігається з датою проведення зовнішнього оцінювання з певного навчального предмета
  • документ, що підтверджує необхідність перебування за кордоном у день проведення зовнішнього оцінювання з певного навчального предмета

Результати зовнішнього незалежного оцінювання учасники додаткової сесії отримають до 18 липня.

Що потрібно знати для абітурієнтів з Донбасу та Криму

Учні з непідконтрольної частини Донбасу і Криму, щоб скласти ЗНО, обов'язково мають бути закріплені за школою на підконтрольній Києву території.

Щоб зареєструватись у ЗНО, учні з Донбасу та Криму мають поштою надіслати документи до своєї школи на підконтрольній Україні території.

Якщо хтось не має можливості відправити документи поштою, то їхні скан-копії можна надіслати онлайн на адресу відповідного регіонального центру.

Щоб написати ЗНО, учням з Донбасу та Криму потрібно приїхати на українську територію особисто.

Сертифікати ЗНО їм можуть відправити поштою на підконтрольну територію, або ж вони зможуть самі їх забрати в регіональних центрах оцінювання.

Вперше – можливість для людей з порушенням зору

Для людей з порушеннями зору цьогоріч запущено у пілотному режимі можливість проходити тестування з використанням комп'ютерних засобів відтворення тексту та за допомогою рельєфно-крапкового шрифта Брайля.

шрифт брайля

Шрифтом Брайля надруковані завдання з української мови і літератури, математики, історії України та біології.

Щоб скористатися цією можливістю під час реєстрації на ЗНО, коли ви створюєте реєстраційну картку, потрібно обрати опцію «потребую особливих умов» (внизу), і потім в пакет документів додати медичну довідку про порушення зору.

12460

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: