fbpx
Сегодня
Огляд 12:11 10 Май 2018

Изменить мир: топ-10 изобретений украинских школьников

О том, как юные гении из Украины создают новую реальность (укр.)

Фото МОН

Фото МОН

Україна завжди була місцем народження талановитих винахідників, імена яких стали відомі на весь світ. Ігор Сікорський, Йосип Тимченко, Сергій Корольов, Микола Амосов, Петро Бобонич, Анатолій Малихін, Марина В'язовська, Володимир Нікітін… Цей список можна продовжувати довго.

Молоде покоління українців успішно продовжує цю традицію, вражаючи світову наукову спільноту своїми ідеями. Для своїх читачів "Рубрика" підготувала огляд 10-ти винаходів від українських школярів, які здатні змінити світ на краще!

Пристрій для очищення води від нафти – Микола Іванченко

Влітку 2017 року вихованець Малої академії наук Микола Іванченко здобув світове визнання та перше місце на престижній міжнародній олімпіаді GENIUS, яка проходить у CША. Ця олімпіада – один із найбільших наукових конкурсів, у якому, крім США, беруть участь школярі з усього світу.

Для участі в олімпіаді Микола створив винахід з очищення води від нафти, який може суттєво поліпшити екологічну ситуацію у світі. Ба більш того, у разі техногенної катастрофи за допомоги цього пристрою можна зберегти і природу, і не втратити корисну копалину. Хлопець винайшов гідрофобний адсорбент, який збиратиме тільки нафту, а воду відштовхуватиме.

«Я давно хотів зайнятися чимось, що пов'язане з очищенням води. І от перше прийшло у голову саме очищення від нафти. Думав зробити якийсь абсорбент, бажано економічно вигідний. Обрав перліт, адже він недорогий і в Україні його багато, особливо на Закарпатті. Це пориста порода. Щоб зробити його більш здібним абсорбувати саме нафту, я гідрофобізував перліт. Завдяки цьому мій абсорбент повністю відштовхує воду і збирає лише нафту. А якщо він не буде гідрофобізований, то вода тоді заповнить пори перліту. До прикладу, на 10 тон нафти перліту потрібно у 7 разів менше. Потім нафту можна відділяти і вона не втрачає своїх властивостей. В цьому і суть, щоб не утилізувати бактеріями, а зібрати і використовувати її далі», — розповів Микола про свій винахід "Українському інтересу".

Наразі винахід хлопця показує себе добре. За словами Миколи, його один об'єм абсорбує 7 об'ємів нафтопродуктів, і його можна втілювати у життя вже сьогодні, але потрібні інвестори, які готові зайнятися очищенням водойм.

«Розумне водопостачання» — Артем Кудрявеньков

У тому ж 2017 році на всеукраїнській виставці «Майбутнє України» школяр із Кропивницького Артем Кудрявеньков презентував вражаючий винахід для заощадження електроенергії – «Розумне водопостачання».

Юнак живе у багатоповерхівці і прагне заощадити кошти, які мешканці витрачають на воду та струм. Ідея винахідника – встановити на останньому поверсі будинку резервуар, який час від часу наповнюватимуть водою. Звідти через труби з гідрогенераторами вона подаватиметься до осель.

«Коли вода подаватиметься до споживача, вона потраплятиме на гідрогенератори, які зможуть виробляти електроенергію, яку в подальшому можна використовувати для освітлення території навколо будинку», – розповідає Артем.

Папір з листя — Валентин Фречка

16-річний школяр Валентин Фречка із закарпатського села Сокирниця вже в цьому році презентував дивовижний еко-винахід –папір з опалого листя. Спочатку його винахід отримав міжнародне визнання на олімпіаді в Тунісі, участь в якій брали представники 86 країн світу, а потім він переміг на Міжнародній олімпіаді з екології, яка проходила у Кенії.

Папір вже існує та був успішно протестований – на ньому можна писати, малювати олівцями, фломастерами та навіть фарбами, друкувати на принтері. Оскільки цей папір позбавлений будь-яких домішок, то рветься він трохи легше за звичайний, однак, за словами юного винахідника, цілком підходить для експлуатації.

«Моя розробка є результатом багаторічних ідей. Її інноваційніть утому, що я перший, хто запропонував використовувати все опале листя незалежно від вологості/сухості, віку чи розміру. І використовувати його багатогранно, не лише водному напрямку. З нього можна робити посуд, пакети, пакувальний папір. Сама формула є економічно вигідною і вирішує проблеми спалювання опалого листя, і вирубки лісів. Я вчусь в звичайній сільській школі, але це не перешкоджає працювати і вдосконалюватися. Ресурсів багато і це не залежить від місця перебування», — каже Валентин.

Пристрій для лікування варикозних захворювань — Максим Терентьєв

Ще один суспільно-корисний винахід у цьому році представив школяр із Херсона — Максим Терентьєв. Його пристрій прискорює венозний кровообіг за допомогою електричного струму, що дозволяє лікувати варикозні захворювання.

«Я вирішив створити цей пристрій, оскільки сьогодні дуже поширеними є саме варикозні хвороби. Натомість більшість існуючих пристроїв є або дорогими, або неякісними. Як працює мій прилад? Нога на планці почергово стискається, починаючи від ступні.

Відтак у тих місяцях, де вени розширені, прилад видавлює кров, допомагаючи їй рухатися до серця. Унікальність розробки полягає в тому, що вона виконує як механічні стискання, так і електричні. А також поєднує дію пристрою з диханням людини за особливою схемою. Це дозволяє здійснювати хвильовий ефект витиснення венозної крові. Зокрема, мій науковий керівник випробовував пристрій на собі і відчув певне полегшення в ногах», — пояснює хлопець у коментарі Vidia.

Установка з виробництва електрики з енергії хвиль — Валерія Тищенко

Фото styler.rbc.ua

16-річна школярка з Херсону Валерія Тищенко у 2017 році здивувала міжнародну наукову спільноту проектом «Виробництво електроенергії за допомогою хвиль на поверхні води». Завдяки винаходу Валерії світ зможе отримувати електроенергію, використовуючи принципи електромагнітної індукції. З цим винаходом вона посіла 4-те місце на «олімпіаді геніїв» — міжнародному конкурсі Intel ISEF, в якому брали участь майже 2000 учасників зі 178 країн!

Ідея створити унікальну установку прийшла практично випадково, коли Валерія дивилася на хвилі. У той момент вона подумала, що цю енергію можна використовувати.

Фото styler.rbc.ua

Її розробка представляє собою генератор, який перетворює енергію без використання турбіни. У ньому — мінімум рухомих деталей і відсутні всі ті фактори, які роблять генератор ненадійним. Крім того, перетворення енергії відбувається відразу ж, нікуди не передаючись.

Установка, розроблена дівчиною – універсальна: є два її варіанти. Один буде використовувати коливання більшої амплітуди, інший – меншої. Обидві установки можна використовувати у всіх сферах життєдіяльності людини, де є коливання.

«Можна брати енергію з хвиль на річці, з коливань транспорту або інженерних конструкцій. Наприклад, та ж ГЕС у Запоріжжі. Вона сильно трясеться. Хто по ній ходив, той знає, про що я. Це все можна ефективно використовувати, оскільки механічне коливання – це одне з явищ, які найбільш часто з'являються і які ми спостерігаємо в житті практично скрізь», — каже Валерія.

Пристрій для проведення спектрального аналізу — Софія Ситнік

Фото 5 канал

Наприкінці квітня цього року у Києві зібралися переможці конкурсу Малої академії наук (МАН) України, де житомирянка Софія Ситнік створила пристрій для проведення спектрального аналізу, вироблення якого коштує в середньому в 60 разів менше, ніж існуючі сьогодні аналоги.

Використовувати цей пристрій можна у різних галузях. Приміром, у промисловості за його допомогою контролюють якість виробленої продукції.

«Я працювала над цією роботою рік. У минулому році брала участь, була робота, пов'язана з тисками та різними ізопроцесами. Я намагаюся у своїх дослідженнях поєднувати, розробляти мобільні пристрої, щоб можна було користуватися дуже швидко», – пояснює Софія і зазначає, що собівартість розробки становить близько 500 гривень, тоді як професійні спектрофотометри коштують майже 30 тисяч.

Датчик для «ловлі» водіїв-порушників — Олексій Заможський

Ще один неймовірно корисний для безпеки суспільства винахід також був представлений на цьогорічному конкурсі МАН України. Це – пристрій, який «ловитиме» недобросовісних водіїв, які проїжджають на червоне світло світлофора. Його спроектував одинадцятикласник Олексій Заможський з метою зменшити кількість ДТП у країні.

Прототип винаходу, за задумом Олексія, працює наступним чином: датчик встановлюють на перехресті; одна програма ним керує, а друга – розпізнає номер машини, яка проїхала на «червоне».

Хлопець розповідає, що схожі датчики до цього використовували металошукачі.

Пристрій, що перетворює цифрову інформацію на шрифт Брайля — Софія Петришин

У цьому році 16-річна школярка-винахідниця зі Львова Софія Петришин представить свою розробку на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. Вона створила пристрій для переведення цифрової інформації на шрифт Брайля для незрячих, орієнтований на полегшення соціалізації незрячих людей. З ним вона вже виграла у престижному всеукраїнському конкурсі, а вже влітку спробує отримати світове визнання.

«Я вирішила, що незрячим було б вигідно зчитувати інформацію з комп'ютера за допомогою якогось приладу. У світі є аналоги моєму винаходу, але вони коштують від 2 до 5 тис. доларів, і фактично є недоступними для українців. Тому з вересня минулого року я почала працювати над своїм проектом», — каже Софія.

Винахід львівської школярки також допоможе незрячим простіше проводити операції із банкоматами.

«Зараз у банкоматах незрячі можуть розрахуватися тільки за допомогою іншої людини. Тому я розробила цей прилад так, що він може зчитувати дані з SD-картки і перекладати їх по одному символу на шрифт Брайля. Я думаю, що це було би класно незрячим застосовувати не тільки в банкоматах, а й для читання взагалі», — зазначає юна винахідниця.

Додаток до розумного будинку — Остап Бекещук

14-річний учень львівського технічного ліцею Остап Бекещук винайшов дуже корисний додаток до розумного будинку. Юнак створив автоматизовану систему, яка допоможе забути про протяги під час провітрювання кімнати.

«Зазвичай, щоб провітрити кімнату взимку, люди відчиняють вікна не повністю, а в режимі мікровентиляції. Тоді нагріте повітря видувається й охолоджуються стіни. Якщо ж відчиняти вікно повністю, за одну-дві хвилини відбудеться повітрообмін, при цьому температура істотно не зменшиться, як і сума у вашому гаманці», — пояснює Остап.

Вартість такої системи за підрахунками винахідника не надто висока – до 200 доларів.

Метод біогенної утилізації поліетилену — Катерина Малкіна

Учениця 11 класу Маріупольського технічного ліцею Катерина Малкіна перемогла з проектом Новий метод біогенної утилізації поліетилену високої щільності (HDPE) на Міжнародній учнівській олімпіаді з екології в Бразилії.
Вражаючий винахід полягає у тому, щоб за допомогою певного виду личинок перетравлювати поліетилен. Для цього у спеціальний контейнер завантажуються поліетиленові пакети, а личинки їх їдять.

«У нас новий метод утилізації пластикового сміття. Ми вирішуємо дуже масштабну проблему, але простим чином, за допомогою личинок. Наразі отримуємо патент, тому подробиці не оголошуємо. Але ці личинки повсюдно розповсюджені, їх використовують як корм для рептилій, а ми перенаправляємо їх в ще одне русло. Цей метод дозволить зробити світ чистішим. За 9 місяців 20 личинок можуть з'їсти один пакет», — розповіла юна дослідниця.

Якщо знаєте ще приклади новацій від молодих українських науковців – надсилайте ([email protected]) їх нам, будемо стежити разом 😉

17
29315

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: