fbpx
Сегодня
Разбор 16:20 15 Фев 2023

Женская военная форма по стандартам НАТО: когда это произойдет в Украине?

Украинская волонтерская организация Arm Women Now создает военную форму для женщин, которая впоследствии станет "официальной". До сих пор у нас такой не было. В чем решение и как оно работает – в нашем материале.

English version here

У чому проблема?
У ЗСУ служить більше жінок, ніж у деяких країнах НАТО, але ми досі не маємо жіночої форми

Сьогодні Україна має потужний показник за кількістю жінок у Збройних Силах навіть серед країн-членів НАТО. Кількість військовослужбовиць в арміях країн-членів НАТО коливається від 0,3% до 20%. У США, наприклад, 17%, у Великій Британії — 11%, в Польщі — 7%, в Данії — 8%, в Естонії — 10% тощо. У лавах ЗСУ — 9% жінок. Це понад 70 тисяч військовослужбовиць.

При цьому досі доволі гостро стояло питання наявності відповідного одягу і білизни для військовослужбовиць. Фактично їх просто не було, і жінкам видавали чоловічу форму, що спричиняло цілий комплекс незручностей. 

Завеликий китель збирається у складки під бронежилетом та натирає, більша на кілька розмірів термобілизна не прилягає до тіла та не гріє, через низьку талію на штанах постійно оголюється поперек — і це далеко не всі мінуси носіння чоловічої форми для жінок.

Щоб перешити чоловічу форму, жінки витрачали у 2,5 раза більшу суму за її собівартість

"Жінки, які служили в армії, завжди перешивали форму, — розповідає нам на складі жіночої форми Ірина Никорак, депутатка Київської ради та засновниця проєкту Arm Women Now, героїня сьогоднішнього інтерв'ю. — Дівчата зізнавались, що коли їм видавали однострій, вони цю форму вшивали, витрачали на це власні кошти, і оплата роботи в ательє перевищувала собівартість форми у 2 чи 2,5 раза", — розповідає Ірина.

Arm Women Now

До 24 лютого форма ЗСУ, яку видавали військовим, в тому числі й жінкам, коштувала до 1000 гривень, а середній чек в ательє — близько двох тисяч. Але якщо в мирні часи з цим можна було змиритися, то в умовах бойових дій для перешивання форми немає часу, а інколи й фізичної можливості. Жінкам доводиться долати дискомфорт та воювати в одязі, який спадає, натирає і не гріє. Рішення потрібно було негайне.

Саме з цього запиту почалась ініціатива Arm Women Now, завдяки якій вже сотні жінок на передовій вдягнені в комфортний та зручний тактичний одяг. Тепер спільно з іншими структурами Arm Woman Now працює над впровадженням жіночої військової форми в лавах ЗСУ. Коли військова форма буде офіційно впроваджена Міноборони, як вона виглядає, та як створювалась, ми дізнались від Ірини Никорак, побувавши на складі форми.

форма для жінок

Яке рішення?
Щоб створити українську військову жіночу форму, за основу взяли комплект тактичного одягу з армії США

Жіноча військова форма в багатьох країнах світу довго не була повсякденністю. Навіть зараз, коли жінкам мають можливість бути військовослужбовицями, у деяких країнах НАТО досі немає військової форми для жінок.

Наприклад, у Франції і жінкам, і чоловікам видають універсальний одяг. Він має фіксатори в певних місцях, щоб його можна було відрегулювати.

В США жінкам дозволено служити в армії з 1948 року, але жіночу версію форми розробили лише у 2011-му році. До створення підійшли ґрунтовно: за три роки плідної роботи зібрали 93 скани різних типів жіночих та чоловічих фігур, щоб зрозуміти, які універсальні параметри мають бути притаманні тактичному одягу. Саме форму з США, пошиту за стандартами НАТО, взяли за основу Arm Women Now. 

Новий прототип української форми відрізняється від американської. Відмінностей багато: це і вид комірця (у нас він подібний до чоловічого, щоб жіноча і чоловіча форма не відрізнялись за зовнішнім виглядом), додаткові кишені для наколінників та підлокітників, а замість кнопок на кітелі — ґудзики, просто тому, що їх легше пришити, якщо відірвуться. До того ж враховували запити саме українських військовослужбовиць. 

хто шиє форму для жінок

Що з цього вийшло?

Робота над створення української жіночої військової форми почалася влітку 2022 року. Результатом роботи стали два варіанти костюма — літній та зимовийспеціальна спідня та термобілизна. 

форма для жінок

При створенні одягу Arm Women Now враховували особливості жіночої тілобудови. Наприклад, зовнішньо жіночі штани нічим не відрізняються від чоловічих, але сам крій інший: значно вища посадка, бо талія у жінок анатомічно вища ніж у чоловіків, самі штани — ширші у стегнах. 

Ірина Никорак

В районі талії є додаткові фіксатори, щоб регулювати об'єм. Тому коли жінка присідає, штани не будуть злітати. 

форма ЗСУ

Кітель також зшитий інакше: він приталений, щоб під бронежилетом з зайвої тканини не утворювались заломи та складки, які заважають рухатись.

Ірина Никорак, депутатка

Особливу увагу приділили спідній білизні. Наприклад, топи з'явились "на озброєнні" у військовослужбовиць Великобританії та США після медичних досліджень, які довели: неправильна спідня білизна при тяжких фізичних навантаженнях може впливати на здоров'я жінки.

топ для військових жінок

На фото — елемент спідньої білизни, який отримують жінки в комплекті з тактичним одягом та термобілизною.

Зворотний зв'язок. Як жінки оцінюють нову форму?

"Коли ми відшили першу партію в 300 комплектів та передали її на фронт, у нас вже були тисячі запитів. Це запити окремих дівчат, які пишуть нам в соціальні мережі або залишають заявку на сайті, офіційні звернення цілих військових частин. До Нового року ми закрили запити трьох великих частин, а це 2000 жінок на передовій. Вони отримали форму, термобілизну, комплект спідньої білизни та деякі елементи теплого зимового одягу" — каже Ірина. 

Вона впевнено додає: в 90% випадків форма ідеально лягає на будь-який тип фігури, і відгуки, які публікують нові власниці в соцмережах, красномовно говорять самі за себе. 

"Мені вже не треба якимсь геть неприродним для себе чином викручувати руку, щоб застібнути кітель на чоловічу сторону, не треба перешивати її, намагаючись хоч приблизно підігнати під фігуру. Це значить, що вперше плечі будуть сидіти на плечах, а грудям, вибачте, буде трішки більше місця, ніж потрібно чоловіку, в той час, як нижче поясу місця буде менше, бо дівчатам воно там і не потрібно", — пише військовослужбовиця Тетяна Водяніна. 

https://www.facebook.com/olya.bischuk/posts/pfbid0b4GSwSKPqxrMkXEUUfSXifhArq2WY8hJxjWqMN8ohwgbL2Xhhzc7Do56yEqSJsPVl?__cft__[0]=AZXIpXe6IxQZKoLU5oAP1_EAH7otCem7187Yn9MnwBlcar_VlptBLxdMnYpDU2rCMRpT2PDvtPKOQ8Bg1iV6w0stzrxCXOOCLGJA6TKanzRIJA&__tn__=%2CO%2CP-R

Інші радіють тому, що форму більше не потрібно "підшивати, коротити й затягувати ремнями".

https://www.facebook.com/maryna.mirzaeva/posts/pfbid02JxQm7CgPvjmaXGpC4NV2J3KtqRMfLGyBZsqR4D24TsfZaEcg5kmGwQHt41XWrCRAl?__cft__[0]=AZUy8Uy3cUcHPPKdRwdbNoGzWjGjNy8BWIH2SC8zYsQv7a6oI-cWztc-3X1cvpyocLagP-GN-gmhD2O6kbXjVi4eXvaGFhKCvbU2izQjrzjVow&__tn__=%2CO%2CP-R

Комусь зручна форма "додає комфорту та впевненості". Ірина Никорак каже: головне у формі — це, звичайно, безпека і здоров'я, але коли жінка надягає комплект, в якому їй зручно, то й виглядає одразу по-іншому. 

"Подивіться на наших дівчат, — каже вона, показуючи на «стіну незламності» з фотографіями лише деяких з тисяч жінок у формі Arm Woman Now, — це виглядає пристойно". 

воєнна жіноча форма

З посмішкою вона навіть згадує: були запити відшити чоловічі комплекти й від хлопців — настільки їм сподобалась якість жіночої форми. Але такі запити організація покрити не може, бо намагається концентрувати наявні фінанси та ресурси на комплектації форми саме жінкам. 

Arm Women Now Ірина Никорак

Скільки коштує такий костюм?

Кошти на пошив форми збирають на благодійних заходах, отримують фінансування від інших фондів. Іноді організації віддають й тканину. Так, українка з Глазго безоплатно надала Arm Woman Now дві тонни тканини, а волонтери безплатно доставили її на виробництво. 

"Раніше ми замовляли по 200-300 комплектів, і дошивали по 50-100. Зараз ми законтрактувались з одним виробництвом до квітня. У мене немає грошей, щоб покрити витрати до квітня, але я це вже зробила, і розумію, що шляху назад немає, ніякого", — сміється Ірина. 

склад форми

Зараз військовослужбовиці отримують таку форму безоплатно. Якщо рахувати чисту собівартість форми, разом з тканиною, фурнітурою, оплатою роботи швейних цехів, один комплект форми обходиться у 2200 гривень. Це не кінцева сума, і коли партії стануть більшими, ціна знизиться. 

"Ми бачимо, наскільки дівчата вдячні за зручну функціональну форму, і працюємо постійно. Коли я прокинулась 1 січня і відкрила робочий чат, то побачила, що наші волонтерки вже на Новій Пошті. Зараз у нас відправлення практично кожного дня", — за дверима кімнати, в якій ми розмовляємо, кипить робота. 

Ми чуємо, як з методичною частотою відривається скотч, а коли виходимо, нам доводиться переступати через коробки з готовими до відправлення на фронт комплектами. 

форма для жінок в ЗСУ

Взуття, бронежилети та форма для вагітних

Олексій Рєзніков ще в грудні зазначив, що у січні заплановано розпочати роботу щодо впровадження для військовослужбовиць окремого типу черевиків з високими берцями.

Те саме стосується і бронежилетів з урахуванням антропологічних властивостей. До речі, експериментальний зразок такого бронежилета вже розроблений нашими вітчизняними виробниками: з засобами для перерозподілу навантаження тощо. Після завершення циклу випробувань згідно з визначеними процедурами він піде у війська.

Окреме питання — військова форма для вагітних. Багатьох це пантеличить, але й на таку форму є запит. Щобільше, вона вже передбачена для військовослужбовиць у Німеччині, а минулого року комбінезони для вагітних почали тестувати в армії США.

В Україні прецедент відшиву військової форми для вагітних теж був. Першу військову форму для вагітної в Україні пошили волонтери ГО "Землячки" (про цю ініціативу "Рубрика" розповідала раніше тут) для снайперки та офіцера ЗСУ Євгенії Емеральд, яка виконувала бойові завдання навіть у перші місяці вагітності.

Форма для вагітних захисниць, можливо, також буде на озброєнні українських військових у майбутньому — про те, що в міністерстві взяли це питання до розгляду, також зазначив пан Резніков. 

Коли військова форма для жінок стане офіційною?

Кінцевий варіант "офіційної" тактичної жіночої форми для ЗСУ розроблять після того, як будуть прописані всі технічні стандарти з боку Міноборони та ЗСУ. Прототип такої форми Arm Woman Now наразі тестується. 

"В листопаді ми передали 300 комплектів форм і тактичної спідньої білизни до ЗСУ. Ми консультувались з ними при розробці лекал, враховували їхні рекомендації, побажання, іноді були й зауваження. Зараз ця форма тестується і після того, як вона пройде експериментальне носіння, можливо, доведеться вносити зміни в наявні лекала", — каже Ірина. 

Після тестування форми захисницями, після отримання від них зауважень і побажань, екземпляри будуть доопрацьовані, а потім, за підписом міністра оборони будуть внесені зміни до наказу Міноборони "Про затвердження Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних Сил України та ліцеїстами військових ліцеїв".

Офіційний процес впровадження жіночої форми для ЗСУ, яка буде забезпечуватись за державний кошт — складний та довгий, з купою бюрократичних перепон. Але форма потрібна "тут і зараз", тому організація Arm Woman Now продовжує шукати додаткове фінансування, щоб вже сьогодні забезпечити жінок комфортним та зручним військовим одягом. 

жіноча військова форма

Я хочу замовити форму або допомогти комусь її отримати. Як це зробити?

Щоб замовити форму, потрібно заповнити гугл-форму на сайті організації Arm Women Now. 

Внести донат для пошиття військової форми для жінок з України або з-за кордону, хоч навіть у криптовалюті можна тут

Ви також можете підтримати організацію розголосом. Знайти ArmWomanNow можна в Instagram за посиланням або згадати про організацію в інших соцмережах з хештегом #ArmWomenNow.  

866

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: