fbpx
Сегодня
Разбор 22:40 26 Май 2019

Боль и грабли собачников: как законом регулируется выгул животных

Что нужно знать, чтобы не нарушить покой других и защищаться в конфликтных ситуациях (укр.)

Пухнасті улюбленці – це завжди позитив та гарний настрій. Вони займають важливу частину нашого серця та роблять життя яскравішим. А ще – це велика відповідальність.

Саме від господаря залежить життя домашнього улюбленця та безпека інших. Особливо – коли потрібно виходити на прогулянку за межі безпечної оселі.

Як вберегти чотирилапих друзів від неприємностей? Яким правилам для цього має слідувати господар під час вигулу улюбленця? З якого віку можна вигулювати собаку? Хто відповідальний за інфраструктуру для собачників? І як себе поводити у конфліктних ситуаціях? «Рубрика» відповідає на запитання.

ТВАРИНИ В УКРАЇНСЬКОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ

«Тварини є об'єктом цивільного права та можуть бути предметом різних правочинів: їх можна продати, купити, дарувати. (ст.120 ЦК України). Водночас, тварини – це живі істоти, що зумовлює специфічне законодавче врегулювання.

Нормативно-правові акти, які містять спеціальні норми, що регулюють сферу поводження із собаками, котами та безпритульними тваринами:

Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження»,

Цивільний кодекс України (ст. ст. 12, 180, 340-342, 420, 485-488),

Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР», — пояснює в коментарі «Рубриці» керівниця Правового центру захисту прав споживачів Всеукраїнської федерації споживачів «Пульс» Людмила Микитенко.

ЯК ВСТАНОВЛЮЮТЬСЯ ПРАВИЛА ВИГУЛУ ТВАРИН?

Питання поводження із тваринами та прибиранням за ними господарями регулюються Законом України «Про благоустрій населених пунктів». На його підставі усіма місцевими радами (міськими, селищними, сільськими) прийнято власні, місцеві Правила благоустрою, містять вимоги та заборони. Якщо простіше – то кожен населений пункт може встановити власні умови та заборони.

«Наприклад, у Кіровограді мешканці можуть утримувати домашніх тварин (котів, собак) лише у власному домоволодінні з дотриманням санітарних норм, вигулювати собак тільки на повідку та в наморднику, уникаючи при цьому місць масового перебування людей, особливо дітей. Крім того, забороняється утримувати улюбленців у місцях загального користування і вигулювати їх без відповідного інвентарю для прибирання їх випорожнень, а також без намордників та повідків», — пояснює експертка «Адвокатського бюро» міста Кропивницький Євгенія Захарченко.

ЯКИХ ОБОВ'ЯЗКОВИХ УМОВ ВИГУЛУ ТВАРИНИ МАЄ ДОТРИМУВАТИСЯ ГОСПОДАР?

«Рубрика» зібрала загальні правила, які зустрічаються майже в усіх населених пунктах:

1. Виводити собак за межі квартири чи території її проживання можна лише на повідку (з ошийником, що містить особистий номер), а небезпечних собак – лише на короткому повідку (не довше 1,2 м) і в наморднику;

2. Вигулювати собаку без повідка та намордника дозволяється лише в спеціальних місцях вигулу тварин. Там також можна проводити навчання тварин за спеціальними програмами. При цьому небезпечних собак не можна тримати без повідка та намордника навіть у зонах вигулу.

3. Господар повинен забезпечити безпеку своєї тварини, оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди, дорожнього руху при проходженні з твариною біля транспортних шляхів і при їх переході шляхом;

Тварин, зазвичай, можна супроводжувати з 14 років. Проте небезпечних собак дозволено супроводжувати особами від 16 років (окрім психічно хворих та фізично неспроможних контролювати тварину). Тобто діти вигулювати тварин не можуть.

4. Господар (або особа, що вигулює тварину) повинен прибирати екскременти за своїми тваринами в під'їздах, на тротуарах та інших місцях загального користування; виключення – власники собак-поводирів.

5. Забороняється заходити з тваринами до громадських місць (місця хачування, магазини, кінотеатри тощо). Виключення – відвідування спеціалізованих магазинів та закладів для тварин та супровод собаками-поводирями;

6. Забороняється заходити з тваринами на дитячі чи спортивні майданчики, території лікарень, шкіл, інших навчальних закладів.

7. Забороняється купати тварин на території міських пляжів, у фонтанах;

8. Забороняється порушувати громадський порядок, в тому числі, потрібно слідкувати за збереженням режиму тиші (з 22.00 до 08.00);

9. Забороняється вигулювати тварин у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння

10. Забороняється залишати тварин бездоглядними

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИГУЛЮЄШ ТВАРИНУ ЗА ВСІМ ПРАВИЛАМИ, АЛЕ ВСЕ ОДНО СТИКАЄШСЯ З АГРЕСІЄЮ?

Не йти на провокацію

Якщо ви певні, що не порушуєте місцеві Правила благоустрою, то вам нема чого соромитись. Зазвичай ті, хто починають безпричинний конфлікт з незнайомою людиною, хочуть випустити «пару». І для цього шукають будь-який привід для розпалювання конфлікту.

За можливості просто ігноруйте таких людей. Зрозуміло, шо вони можуть зіпсувати настрій своїми коментарями, але щось аргументовано пояснити таким «крикунам» навряд чи можливо. Адже вони хочуть саме скандалу, в не розумних аргументів.

Використовуйте знання закону

Якщо вам починають погрожувати, щось типу «та я ваших собак потравлю, за те, що ви тут ходите», «та вас з вашими собаками/котами повідстрілювати треба, щоб людям не заважали» то тут можна і нагадати «розумнику» про кримінальну відповідальність за названі дії.

Згідно статті «Жорстоке поводження із тваринами» Кримінального Кодексу України, знущання над тваринами, скоєні із застосуванням жорстоких методів або із хуліганських мотивів, каратимуть арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

Ті ж дії, скоєні у присутності неповнолітніх, каратимуть обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Знущання, скоєні з особливою жорстокістю, або якщо вони призвели до каліцтва або загибелі тварини, або скоєні групою осіб, каратимуть позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

У більшості випадків «агресори» тушуються, коли стикаються зі спокійною та обізнаною людиною, і «атака» захлинається.

Вмикайте відеокамеру

Додатковий інструмент захисту – відеофіксація погроз. Зазвичай, у кожної людини під рукою є телефон з можливістю запису відео.

Вмикайте камеру та спокійно попередьте агресора про те, що фіксуєте його погрози у якості доказу хуліганських мотивів. І якщо він продовжуватиме у тому ж дусі, запис опиниться у правоохоронних органів.

Зазвичай, коли агресор розуміє, що його дії фіксують на камеру, то намагається зникнути з її поля зору.

Викликайте поліцію

Але інколи зустрічаються абсолютно неадекватні агресори (часто у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння), які готові використовувати силу і не чують аргументів.

У такому випадку негайно викликайте поліцію, приверніть увагу оточуючих до того, що відбувається, та тримайтеся подалі від агресора (тікати – краще, ніж вступати в конфлікт, ще  й коли тобі потрібно захистити свою тварину)

А коли прибуде поліція, необхідно скласти протокол і вимагати залучення ваших відео-матеріалів до справи, щоб притягнути винуватця до відповідальності.

Як зупинити жорстокість проти тварин читайте в інструкції від зоозахисників

ІНФРАСТРУКТУРНІ ПРОБЛЕМИ

Хоча стаття 30-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» встановлює, що  органи  місцевого самоврядування мають організовувати спеціалізовану інфраструктуру для вигулу тварин, проте відповідальність за нездійснення таких заходів законодавством не передбачена.

Наразі в Україні немає жодного населеного пункту з належною інфраструктурою для вигулу тварин. У великих містах можна зустріти спеціалізовані місця для вигулу тварин, але здебільшого вони не обладнані огородженням, не мають інформаційних табличок, контейнерів для збирання екскрементів домашніх тварин їх власниками тощо. Хоча усе це входить у зобов'язання органів  місцевого самоврядування (згідно ст. 30-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів»).

Крім того, собачники часто стикаються з суспільною критикою, коли викидають «туалетні пакетики» у звичайні міські смітники. А спеціалізованих контейнерів для екскрементів тварин в населених пунктах України майже не встановлено.

Львів – перше українське місто, яке обіцяє створити належну інфраструктуру для вигулу тварин. Для цього Львівська міська рада напрацювала «Стратегію створення інфраструктури для належного вигулу собак у м. Львові на 2018−2023 роки».

Львів'яни, згідно з офіційними даними, утримують 41 тисячу господарських собак. Кожного ранку та вечора тварин виводять на вулицю для прогулянки та справляння природних потреб, проте в місті облаштовано лише дві спеціальні вигульні зони, чого критично мало.

«Унікальність стратегії полягає в тому, що зони для вигулу будуть трьох типів. Перша — прогулянкова зона, де можна гуляти із собакою на поводку. Вона буде оснащена станціями для прибирання, щоб мешканці обов'язково дотримувалися чистоти. Це будь-які зелені зони Львова: алеї, невеличкі сквери, де неможливо облаштувати повноцінний майданчик, але тим не менш для того, щоб там було чисто, і щоб люди мали право там прогулятися зі своїм улюбленцем, воно буде ознаковане як прогулянковий маршрут.

Другий тип — це майданчики для вигулу невеликої площі — від 900 м кв, здебільшого в кварталах зі щільною забудовою — житлових масивах, де місця не так багато. Але площа від 900 метрів вже дозволить нам зробити дві секції — для цуциків і великих собак, щоб всім було комфортно.

І третя категорія — це великі тренувально-вигульні майданчики. В основному вони будуть розміщені в парках. Рекомендована площа — від 4000 м кв, тобто це вже будуть справжні великі зони, де можна буде і бігати, і бавитись, і тренуватись», — розповіла координаторка ініціативи Dog-Friendly City Ольга Кирилович.

В Україні не створені умови для цивілізованого вигулу собак. Чому цього не передбачають стандарти благоустрою прибудинкових територій? Це можна робити і без Угоди про асоціацію з ЄС, лише дбати про потреби людей і тварин

Наталія Бородачова

Віце-президент Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС» Наталія Бородачова:                                                                                

«Я мешкаю в Києві на Оболоні, і перед моїм будинком розташований доглянутий сквер зі статусом паркової території. Дякуючи районній владі та працівникам «зеленого господарства», ця зона відпочинку регулярно прибирається, налаштовано полив насаджень та систематичний благоустрій. Завдяки гарному стану скверу, він є улюбленим місцем не лише мешканців Оболонського району.

З вікон будинку жителі можуть бачити, як рано-вранці з'являються господарі великих і малих песиків. Ранковий туалет домашніх улюбленців відбувається на зелених газонах, а іноді й на доріжках уздовж газону. Судячи по наслідках, більшість (а можливо, й усі) господарі тварин не вважають за потрібне прибирати за «друзями меншими». Робити цим людям зауваження – собі дорожче, можна почути таке на свою адресу…, — гуманність по відношенню до чотирилапих  не розповсюджується на «двоногих». Та й спеціально відведених місць для вигулу собак не створено. З цим питанням я зверталася до районного депутата, який запевнив, що така площадка для собак нібито запланована при реконструкції парку «Наталка». Але район Оболонь за розмірами можна порівняти з багатьма містами в Україні, отже такі площадки мають бути в кожному мікрорайоні проживання. Як з точки зору санітарії, так і з огляду на велику кількість одиноких людей поважного віку, що тримають песиків, але потребують гуляти з ними неподалеку від свого будинку.

Перебуваючи на початку травня поточного року в невеличкому португальському містечку Ешторіл, мала змогу спостерігати велику кількість собачок, господарі яких гуляли з рукавичками та пакетиками і спокійно прибирали за ними. До речі, викидали ці пакети в звичайні урни. Впевнена, не треба пояснювати, що такий пакет потрібно зав'язати. Поряд перебували батьки з малими дітьми, які бігали по чистих доріжках та зеленій траві.

На жаль, в Оболонському скверику молоді мами не дуже дозволяють дітям так вільно поводитися, бо добре знають, які «сюрпризи» очікують навколо.

Висновок простий. В Україні не створені умови для цивілізованого вигулу собак. Хоча такі площадки не потребують великої території, необхідно влаштувати прозору огорожу та завезти гравій певного розміру і встановити урни. Чому цього не передбачають стандарти благоустрою прижитлових територій? Це можна робити і без Угоди про асоціацію з ЄС, лише дбати про потреби людей і тварин».

85488

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: