fbpx
Сегодня
Анализ 16:19 13 Янв 2019

"Закон о сексе": что нужно знать о новых изменениях в Уголовном кодексе

4 важных нововведения и опровержения фейков (укр.)

11 січня 2019 року в Україні набув чинності закон № 2227-VIII про внесення змін у Кримінальний кодекс щодо насильства і зґвалтування.

Соцмережі заполонили жарти і меми про «розписки на секс», що тільки збільшило нерозуміння нової норми.

Заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов навіть створив на сторінці у Facebook опитування чи потрібне українцям роз'яснення щодо закону про обов'язкову згоду на секс.

Наразі лише 30% віддало свій голос за "Ні, мені все зрозуміло!", і аж 70% відповіли "Так, я в шоці, що робити?"

опитування

«Рубрика» вирішила розібратися, що ж зміниться для українців з новими поправками і спростувати розповсюджені міфі.

У ЧОМУ ПОЛЯГАЮТЬ ЗМІНИ?

1. Уточнення поняття «зґвалтування»

Раніше під «зґвалтуванням» малися на увазі статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи.

Тепер – це «вчинення дій сексуального характеру, пов'язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи». Тобто зґвалтуванням вважатимуть будь-яке, а не тільки вагінальне, проникнення без добровільної згоди.

Покарання: тюремний строк до 5 років. Тут нічого не змінилося.

2. Кримінальна відповідальність за домашнє насильство

Відтепер замість адміністративної відповідальності за домашнє насильство – кримінальна.  Законом імплементуються положення Стамбульської конвенції у національне законодавство, що дає можливість удосконалити кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство України для боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством.

Скоєння злочину щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких стосунках, вважається обтяжувальною обставиною під час призначення покарання.

домашнє насилля

Нові поправки стосуються криміналізації домашнього насильства (ст. 126-1 КК), примушування до шлюбу (ст. 151-3 КК), незаконного проведення аборту або стерилізації (ст. 152 КК), запровадження обмежувальних заходів щодо особи, яка вчинила домашнє насильство (ст. 96-2-1 КК), а також кримінальної відповідальності за невиконання обмежувальних заходів або обмежувальних приписів і непроходження програми для кривдників (ст. 390-1 КК).

Покарання: домашнє насильство відтепер карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

Крім того, відповідно до нової редакції, кривдникові можуть заборонити наближатися до його жертви, що значно збільшить можливості для захисту від домашнього насильства.

3. Посилення відповідальності за сексуальне насильство і зґвалтування дітей (до 14 років)

Нова редакція вперше (!) вводить кримінальну відповідальність за секс з малолітніми незалежно від їхньої згоди. Відтепер секс з дітьми молодше 14 років – кримінальний злочин навіть за наявності згоди. Причому караність діяння не обмежується проникненням в тіло, а й охоплює будь-які інші акти сексуального характеру.

Варто зазначити, що кримінальну відповідальність за такий злочин несуть не з 16 років, як у більшості випадків, а з 14 років. Отже, секс між підлітками у віці, наприклад, 13 і 14 років є кримінальним злочином за ст. 153 КК.

Покарання: ув'язнення на термін від 8 до 15 років.

4. Виключення поняття «добровільна відмова від вчинення злочину»

Нова редакція ст. 152 і ст. 153 КК не містить такого поняття, як «добровільна відмова від вчинення злочину».

Таким чином, якщо людина в останній момент добровільно відмовилася від вчинення зґвалтування, її все одно можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

ФЕЙКИ ТА РЕАЛЬНІСТЬ

Міф №1. Щоб займатися сексом, потрібно написати розписку

У мережі активно поширюють інформацію про те, що нібито віднині секс без нотаріальної розписки можна буде видати за насилля і зґвалтування.

Реальність: письмова згода на секс – це звичайний фейк. Цю вигадку вже спростували: у кримінальному праві діє правило презумпції невинуватості. Розписка не має юридичної сили, бо також може бути написана вимушено. Головне для розуміння добровільності згоди – це супутні обставини. Якщо немає нічого, що змушує партнера до вступу у статевий зв'язок з вами, то вам нема за що турбуватися.

Скоріш за все цей фейк народився навколо поняття «згода на вчинення дій сексуального характеру». Згідно з новим законом, згоду вважають добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин. Однак, що таке «супутні обставини» і як їх визначити, законодавець не пояснює.

Міф №2. Жінок неможна буде притягнути до відповідальності за зґвалтування, новий закон направлений лише проти чоловіків

Реальність: жінки також можуть потрапити під дію оновленої статті 153 «Сексуальне насильство» Кримінального Кодексу, яка трактує це поняття як «насильницькі дії сексуального характеру», але без проникнення в тіло жертви.

За це передбачена відповідальність до 5 років позбавлення волі.

Міф №3. Партнер може спочатку дати згоду на секс, а потім піде у поліцію з наклепом на зґвалтування і «винуватого» посадять

Реальність: однієї заяви потерпілої особи недостатньо для того, щоб стверджувати, що було зґвалтування. Розслідування і проведення експертиз ніхто не скасовував. Крім заяви, необхідна наявність матеріальних доказів факту насильства. Якщо людина не винна, то їй нічого не загрожує.

Крім того, є стаття 384 у Кримінальному Кодексі, яка передбачає відповідальність за дачу завідомо неправдивих показань.

І на сам кінець пропонуємо вам подивитися простий і зрозумілий ролик, який пояснює сутність поняття «згода на секс».

Відео: Tea consent/Згода на секс — не складніша, ніж чашка чаю!

51597

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: