УрбанРубрика

Как защититься от шума генераторов: советы для бизнесов и тех, кто живет рядом с ними

Как защитить и защититься от шума, вибраций и выбросов генераторов — рассказывает “Рубрика”. (укр.)

У чому проблема?

Після того, як росіяни поновили атаки на нашу енергосистему, українцям знову доводиться жити в умовах дефіциту електрики. У містах уздовж будинків стрункими рядами вишукувалися генератори — гуде, торохтить і вібрує всюди. Втім, до звуків роботи генераторів, які вже стали символом нашої енергетичної незалежності, з розумінням ставляться далеко не всі. У соцмережах люди жаліються — шум від генераторів перенавантажує слух, заважає нормально спілкуватися, відпочивати й буквально "зводить з розуму". Є випадки, коли люди не обмежуються обуреннями в інтернеті, а й пошкоджують агрегати. Напевне, про те, як захиститися від шуму генераторів, думав чи не кожен українець, під чиїм вікном під час відключень світла працює така машина.

Яке рішення?

Використання генераторів — це питання компромісу та мінімізації шкідливого впливу, — говорить доктор медичних наук Михайло Росада, генеральний директор Центру громадського здоров'я.

"Ми розуміємо, що використання генераторів — це великі незручності для мешканців будинків, де вони стоять. Але водночас ці агрегати дають електроенергію для холодильного обладнання, яке, зокрема, зберігає продукти в належному стані, а тому й підтримує здоров'я громадян. Через це у даному питанні ми говоримо про компромісне рішення для мешканців", — наголосив  Михайло Росада.

В Центрі громадського здоровʼя зазначають, власники генераторів мають зробити все для мінімізації шкідливого впливу на інших людей та використовувати генерувальне обладнання відповідально. З іншого боку, всі мають розуміти, що використання генераторів є вимушеним кроком через варварську агресію росії.

Допустимі рівні шуму — як це працює

Як захиститися від шуму генераторів? Жінка закриває вуха від шуму. Фото: Shufferstock

Рівень шуму в помешканнях не має перевищувати 35-55 дБ вдень та 25-35 дБ вночі, а на території житлової забудови — 50-60  дБ вдень та 40-50 дБ вночі. Такі норми зазначено в наказі МОЗ № 463 від 22 лютого 2019 року.

Чим небезпечний надмірний шум?

  1. Вплив на слух: тривале перебування в умовах високого рівня шуму (понад 85 дБ) може призвести до пошкодження слуху або навіть його втрати. Для розуміння — звичайна розмова проходить при рівні близько 60 дБ,  шум міського трафіку сягає приблизно 70-85 дБ, а деякі генератори можуть створювати шум близько 100 дБ.
  2. Вплив на психіку: постійний шум може викликати дратівливість, порушення сну та загальне погіршення психічного здоров'я.
  3. Фізичний стрес: шум може підвищити рівень стресу, що своєю чергою може призвести до підвищення артеріального тиску та проблем з серцем.
  4. Продуктивність: шум може знижувати концентрацію та ефективність, що є особливо критичним на робочих місцях. Люди, що живуть або працюють в зонах з високим рівнем шуму, швидше втомлюються,  частіше відчувають дратівливість, що своєю чергою сприяє виникненню конфліктних ситуацій.

Штрафи за надмірний шум прописані в статті 182 Кодексу про адміністративні правопорушення (КУпАП). Для фізичних осіб вони становлять від 85 грн до 255 грн, а для посадових осіб та підприємців —  від 255 грн до 510 грн. Якщо таке сталося не вперше, порушників тиші можуть оштрафувати на суми від 255 до 510 грн та від 850 до 1700 грн відповідно (з можливою конфіскацією предметів, які створюють шум). "Рубрика" вже писала про те, що робити, коли сусіди перевищують допустимі норми шуму, тут.

Утім, є умови, коли штрафи за надмірний шум не застосовуються за перевищення рівня допустимого шуму від приладів. В Telegram-каналі Кабінету міністрів України пояснили: зазначені вимоги не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій. А також у випадках коли, наприклад, шумні прилади та інше обладнання забезпечують життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель.

Про те, що власників генераторів у воєнний час не штрафуватимуть, підтвердило і Міністерство охорони здоров'я.

Крім того, у Верховній Раді пропонують внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, остаточно скасувавши штрафи за шум генераторів під час стабілізаційних відключень світла.

Що робити?

Як захиститися від шуму генераторів: генератори на вулиці. Фото: "Рубрика"

Згідно з законодавством, органи державної та місцевої влади, суб'єкти господарювання та громадяни під час здійснення будь-яких видів діяльності з метою запобігання утворенню шуму і зменшення його шкідливого впливу на здоров'я людини зобов'язані вживати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи із запобігання утворенню та зниження шуму до рівнів, визначених санітарними нормами. А також вживати заходів для недопущення перевищення рівнів шуму та шкідливого впливу інших фізичних факторів; вживати заходів для недопущення впродовж доби перевищення рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, у таких приміщеннях і на таких територіях (захищених об'єктах):

  • у приміщеннях житлових будинків і на прибудинковій території;
  • у приміщеннях закладів охорони здоров'я, санаторно-курортних закладів, закладів соціального захисту населення, надавачів соціальних послуг, закладів освіти, культури;
  • у приміщеннях готелів і гуртожитків;
  • у приміщеннях закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу, розташованих у межах населених пунктів;
  • у приміщеннях інших будівель і споруд, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
  • на територіях парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

Оскільки за прогнозом МВФ дефіцит електроенергії в Україні буде усунено лише у 2026 році, а його зниження очікується у 2025 — жити під шум генераторів нам доведеться ще довго. А значить було б добре, якби власники бізнесів дбали про оточення і думали не лише про те, щоб забезпечити електроенергією кавʼярні, перукарні та магазини, а й про здоров'я тих, хто живе поруч та користується послугами всіх цих закладів. 

Як захиститися від шуму генераторів: шумопоглинальний кожух для генератора. Фото: Вест Євробуд

Уряд і МОЗ теж радять бізнесу вжити заходів щодо зниження рівня шуму від генераторів. Ось кілька способів, як це зробити:

  • Обирати модель із найнижчим рівнем шуму. Наприклад, інверторні бензогенератори. Їх продають у відкритих та закритих корпусах. В закритих кожухах рівень шуму інверторного генератора — 60-70 дБ — менше, ніж у потужного пилотяга. Вони дорожчі за традиційні генератори, але економніші завдяки можливості регулювання швидкості двигуна залежно від навантаження. 
  • Встановити генератор як мінімум на відстані 6 метрів від помешкань. Для генераторів треба шукати місця не біля входу в будинки, а біля торцевих стін — там, де найменша шкода, але не під вікнами людей. Територія повинна бути гарно провітрювана — в жодному разі не під'їзди чи навіть арки в будинках, де будуть концентруються чадні гази.
  • Застосувати для генераторів шумозахисні й акустичні екрани. Це можуть бути спеціальні панелі, звукопоглинальні килимки або пінопластові блоки.
  • Подбати про спеціальний кожух з внутрішньою шумоізоляцією та про відведення вихлопних газів. Шумопоглинальний кожух для генератора дає змогу не тільки розв'язати проблему з шумом (виробники обіцяють зменшення рівня шуму до 30 дБ), але й захистити агрегат від погодних явищ, вандалів або злодіїв. Деякі виробники готові під час замовлення додатково оснастити кожухи коліщатками — для зручнішої мобільності вашого агрегату. Безпечний шумопоглинальний кожух коштує недешево, але ця покупка врешті виправдає себе — збільшенням вдячних за відносну тишу клієнтів. Щоб прискорити покупку, наприклад, кавʼярні можуть встановити біля каси місткості для добровільних пожертв саме на такий кожух. 
  • Додаткову звукоізоляцію можна створити, обклавши генератор мішками з піском. Фахівці радять укладати їх навколо так, щоб агрегат було видно з півтораметрової відстані. Таке звукоізоляційне коло з мішків дозволить зменшити шум від генератора. Важливо, щоб відстань від увімкненого генератора до мішків була не меншою ніж пів метра.
  • За потреби — організувати заміну глушника. І не забувати підтримувати генератор у належному технічному стані. Несправний генератор може працювати гучніше через зношені або пошкоджені деталі.
  • Також перед покупкою нового генератора або засобів для його звукоізоляції варто порадитися з фахівцями.

Як захиститися від шуму генераторів?

Вушні затички. Фото Daraz.pk

За можливості зачиняйте вікна. Влітку це не дуже приємне рішення, але зазвичай зачинене пластикове вікно зменшує рівень зовнішнього шуму на 25-40 дБ.

Індивідуальний захист від шуму включає кілька засобів, кожен з них має певний рівень зменшення шуму (Noise Reduction Rating, NRR). Ось основні засоби та їх ефективність:

  1. Вушні затички (вкладки для вух):
    — затички для вух з піноматеріалів мають NRR від 20 до 33 дБ;
    — силіконові або багатофланцеві (які складаються з кількох "пелюстків") вкладки — від 20 до 30 дБ.
  2. Навушники:
    — звичайні навушники без електронних компонентів мають NRR від 20 до 30 дБ;
    — популярні у геймерів накладні закриті навушники з активним шумопоглинанням більш ефективні, оскільки внаслідок пасивної шумоізоляції вони слабо пропускають зовнішні звуки, а також можуть перенести користувача у режим тотальної тиші.
  3. Комбіновані системи: використання навушників поверх вкладок для вух може додатково збільшити NNR на 5-10 дБ. Це дає загальне зменшення шуму до 40 дБ і більше.

Важливо зазначити, що фактичне зниження шуму може відрізнятися від заявленого залежно від правильності використання засобів захисту. Щоб досягти максимального ефекту, важливо правильно вставляти вкладки та надягати навушники відповідно до інструкцій.

Ще більше корисних рішень!

Генератори не можна використовувати в багатоквартирних будинках (навіть на балконі). На світлині від ДСНС — наочний приклад, як правильно встановлювати такі електростанції.

Крім шуму, генератори можуть створювати вібрації, які передаються на стіни будівель та меблі. Це спричиняє дискомфорт людям у межах дії вібрацій та навіть може спровокувати психофізіологічні розлади.

Для зменшення вібрації слід:

  • За можливості встановити генератор якнайдалі від будівель.
  • Установити генератор на рівну поверхню, бажано на міцний та стійкий підготовлений фундамент.
  • Підкласти під генератор грубий гумовий килимок.
  • Використовувати спеціальні амортизатори або ізоляційні матеріали для поглинання вібрацій.

Також не слід забувати, що особливу небезпеку становить чадний газ, який виділяється під час роботи генератора. Він не має ні кольору, ні запаху, ні смаку, тому його неможливо виявити без спеціальних приладів. При цьому чадний газ — смертельно небезпечний під час вдихання та впливає на організм навіть у невеликих концентраціях.

Для убезпечення від негативного впливу чадного газу:

  • Встановлюйте генератор на відкритому повітрі, де є посилений повітрообмін.
  • Встановлюйте генератор далі від вікон та входів до будівлі — чадний газ може потрапляти до приміщення через отвори, якщо генератор стоїть надто близько.
  • Вчасно проводьте технічне обслуговування генераторів, щоб запобігти витіканням та несправностям.
  • Вчасно міняйте фільтри.
  • Заправляйте генератор пальним належної якості, яке не має у складі свинцевих сполук. Перед заправкою електростанції їй потрібно дати охолонути, інакше паливо може спалахнути.

Пам'ятайте, що некоректне встановлення чи експлуатація генераторів може призвести до пожеж та інших аварійних ситуацій, що загрожують життю та здоровʼю людей. Дотримання всіх вищенаведених рекомендацій допоможе знизити негативний вплив генераторів на здоровʼя людей.

Свіжі дописи

  • Небайдужа

Как подготовиться к рождению ребенка: советы психологини

Быть родителями — это вызов. И приготовиться к нему на 100% нереально. Однако можно сделать… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Инвестиционные решения

Как избежать импульсивных покупок и когда они нам наоборот нужны

"Рубрика" решила узнать, почему мы делаем эмоциональные покупки и как они влияют на наше управление… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Что происходит

Music from Ukraine: Recommendations and a playlist for any mood 

Listen to the best sounds and songs of Ukraine with Rubryka — from elegant classical… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Полезности

«РешенияХаб»: «Рубрика» запустила новый формат для общественных организаций, активистов и экспертов

Відтепер на базі новоствореного хабу “Рубрика” проводитиме івенти, покликані познайомити та об’єднати навколо спільних проєктів… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Что происходит

Андерс Аслунд о конференции по восстановлению Украины, Запад и саммит НАТО: слушайте подкаст

"Рубрика" стала информационным партнером Львовского медиафорума в 2024 году. Львовский медиафорум – это крупнейший ежегодный… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Здоровье

«Мы общество в состоянии раздражения и чувствительности»: как война повлияла на наш уровень агрессии и что с этим делать

Украинское общество уже долгое время находится в состоянии войны, и это влияет на нас. Гнев… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.