fbpx
Сегодня
Евромайдан 08:34 21 Ноя 2018

Какие настроения у украинцев на 5-й год после Евромайдана? Ответы социологов

Ирина Бекешкина и Евгений Головаха - о постмайданном обществе (укр.)

21 листопада 2014 року українці, взявши «зонтики, чай, каву, гарний настрій і друзів» зібралися під монументом Незалежності захищати своє європейське майбутнє.

Ці події давно стали як  символом і цінністю для суспільства, так і категорією для досліджень фахівців. Останнім часом соціологія підносить чимало сюрпризів для висновків – особливо у частині електоральних уподобань. З нагоди Дня гідності та свободи, "Рубрика" запитала іменитих соціологів країни – Ірину Бекешкіну та Євгена Головаху – їхню оцінку загальним тенденціям настроїв українського суспільства.

Ірина Бекешкіна, український соціолог, директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва:

Сьогодні ми дійшли до політичної кризи

— Очікування суспільства після Майдану, як, до речі, і після Помаранчевої революції, були досить високими. І більше того, як не дивно, моніторинг Інституту соціології у 2014 році засвідчив зростання позитивних очікувань щодо майбутнього України.

Для розуміння ситуації, давайте згадаємо, яким був 2013 рік? Це була стабільність, потроху зростають зарплати, рівень життя. Яким був 2014 рік? Це, фактично, війна, люди не розуміли, що буде далі. Але. Коли проводили опитування влітку 2014 року, найбільш розповсюдженою відповіддю на питання: «Що ви відчуваєте, коли думаєте про майбутнє України?» у 2014 році була «Різко зросла надія». У 2013 році надія була на найнижчому рівні.

Отже, у 2014 році зросла надія та оптимізм. У людей були позитивні очікування, не дивлячись не те, що відбувається.

Але потроху ці оптимістичні настрої згасали, і сьогодні ми дійшли до політичної кризи. Коли люди не довіряють взагалі нікому, у нас немає жодного політика з позитивним рейтингом довіри. Виборчі рейтинги дуже низькі, люди не бачать керманичів. Настрої українського суспільства не дуже обнадійливі – і все тому, що не справдилися їхні очікування.

Що не справдилося? На Майдані ми проводили постійні опитування щодо цілей Майдану. Частина цілей, звичайно, була реалізована. Це – відставка Януковича, нові вибори, демократія… Усе це, власне, стало реальністю. Але серед важливих цілей була боротьба з корупцією і підвищення рівня життя – це не справдилося. І, звичайно, люди не очікували війни. Тому зараз в українському суспільстві, значною мірою, присутні настрої розчарування.

Євген Головаха, український соціолог, заступник голови Інституту Соціології НАНУ, доктор філософських наук

Українське суспільство подорослішало

— Якщо порівнювати сьогоднішні суспільні настрої з настроями 2014 року, то можемо бачити певне розчарування. Але це природньо. Це – початок нового циклу. Зараз завершується цикл президенства, завершується цикл діяльності Верховної Ради. І настрої розчарування – традиційне явище. Але це не означає, що вони є домінуючими. Є ознаки позитивних змін. Наприклад, покращилося соціальне самопочуття людей, якщо його розуміти як доступність певних соціальних благ.

Зараз люди вважають, що вони мають більше доступу до певних благ, ніж, скажімо, у 2012 – 2013 роках. Тобто це така суперечлива ситуація.

Якщо питати про суспільні настрої у середньому – вони не покращились. Частина українців вважає, що поставлені цілі Євромайдану не виправдались, тому що вони очікували на швидкий результат, миттєві позитивні зміни. Але це була наївна віра в те, що достатньо просто змінити політичний режим, і після цього станеться диво. Для того, щоб сталося «диво», нам потрібно пройти дуже серйозні випробування. І це довгий шлях.

Тому зараз, коли почався новий етап виборів в Україні, підводячи підсумки, можна стверджувати, що всі ті очікування, що були на початку, не виправдалися. Але за деякими показниками все ж таки українці сьогодні почуваються краще, ніж у 2012-2013 роках.

Наприклад, це показники підвищення рівня соціального самопочуття, зменшення деморалізованих настроїв, тобто відчуття того, що люди не розуміють, як жити в цьому суспільстві. Рівень деморалізації сьогодні нижчий, ніж був до подій Євромайдану. Знизився рівень соціального цинізму, тобто недовіри кожного к кожному в українському суспільстві. Тож певні позитивні показники, які заявилися після подій 2014 року, свідчать про те, що українське суспільство стало більш дорослим, ніж було раніше.

З точки зору українського суспільства, позитивні зміни були недостатніми, але вони були, і вони відчутні.

4056

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: