fbpx
Сегодня
Здоровье 09:04 24 Дек 2018

Как сделать вакцинацию от гриппа и 10 обязательных прививок для каждого

Лучшего способа обезопасить себя от инфекционных болезней пока не придумали (укр.)

За минулий тиждень на грип та ГРВІ захворіли понад 213 тисяч людей.

За даними МОЗ, епідемічні пороги перевищено у 9 областях — Хмельницькій, Житомирській, Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Луганській, Донецькій, Одеській.

Днями в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун нагадала, що дорослим також необхідно робити щеплення, і дала перелік, які саме. Також вона підкреслила, що в Україні є всі вакцини, необхідні для імунізації згідно з календарем щеплень.

Обов'язкові щеплення

Графік того, проти чого і коли треба робити щеплення українцям, викладений на сайті МОЗ у вільному доступі.

календар щеплень 2018

У цьому графіку мова йде не про всі можливі вакцини та сироватки. Туди включені лише обов'язкові щеплення від 10 інфекційних хвороб: гепатит В, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, туберкульоз та ХІБ-інфекції. Усі ці 10 вакцинацій потрібно робити дітям з перших днів народження і до 16 років. А дорослим – поновлювати вакцини від дифтерії та правця кожні 10 років.

На доказ того, що усі суспензії та порошки для ін'єкцій є в наявності, МОЗ надає таблицю по областях: скільки саме вакцин є у Києві та в кожному регіоні України, окрім окупованого Криму та непідконтрольних районів частин Донеччини і Луганщини.

За даними DW, найбільше вакцин є для профілактики дифтерії і правця – 4,5 млн вакцин на всю державу. Загалом же від 10-ти найстрашніших хвороб існує запас в майже 14,5 млн вакцин.

Зрозуміло, що вакцини замовляють не на всіх громадян України, а лише тим, кому потрібна вакцинація згідно національного Календаря профілактичних щеплень. Через те, що в країні досі немає централізованої системи обліку пацієнтів, уряд надсилає запити в області, скільки вакцин потрібно на місцях і відповідну кількість закуповує.

Цього року МОЗ почало розробляти нову методику розрахунків попиту. Усі ці вакцини закуповуються за кошти держбюджету, тому повинні робитися безкоштовно і дітям, і дорослим.

Важливо! Якщо вам заявили, що безкоштовної вакцини немає, слід піти до головного лікаря і нагадати про своє право на безкоштовну вакцинацію. Якщо ж він не допоможе – дзвонити в місцеве управляння охорони здоров'я або на гарячу лінію міністерства у Київ.

Щеплення від грипу

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. За даними минулого епідсезону, в нашій країні було зафіксовано сім летальних випадків унаслідок грипу. Жоден із пацієнтів не був щеплений.

Вакцини від грипу не закуповуються державою за кошти платників податків. Однак щеплення проти грипу Супрун радить робити щороку. І їх можна придбати самостійно в аптеці.

Серед українців досить поширене твердження про вакцинацію від грипу – начебто взимку робити щеплення вже надто пізно. Уляна Супрун розвінчує цей міф.

«Вакцинація — найбільш дієвий засіб захисту від хвороби! Якщо у вас є питання чи зараз не пізно — відповідь: однозначно ні. Від грипу потрібно вакцинуватися щороку за відсутності протипоказань. Робити це можна протягом всього епідсезону — з осені й до весни. Звісно, краще зробити щеплення якомога раніше», — пояснила в.о. міністра.

Імунітет формується протягом 2-3 тижнів після вакцинації. Якщо в цей період людина заразиться вірусом грипу, то захворіти можна. Тому важливо не затягувати з вакцинацією і зробити щеплення якомога швидше до початку епідемії.

Переваги вакцинації:

  • ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%;
  • ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%;
  • частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Кому варто вакцинуватися насамперед

Передусім МОЗ рекомендує робити щеплення людям, які входять до груп ризику:

  • медпрацівникам;
  • учителям;
  • дітям віком до п'яти років;
  • вагітним;
  • літнім людям віком від 60 років;
  • пацієнтам із хронічними захворюваннями;
  • усім, хто працює в місцях скупчення людей.

вакцини

Як пройти вакцинацію: інструкція від МОЗ

1. Зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра

Лікар огляне вас, визначить, чи немає проитпоказань, а також надасть поради щодо транспотування вакцини, адже вона вимагає збереження холодового ланцюга.

2. Придбайте вакцину в аптеці вашого міста чи безпосередньо у клініці

Від часу придбання вакцини до її введення має пройти не більше двох годин, інакше є ризик, що вакцина втратить свої захисні властивості. Тому важливо зберегти чек для визначення точної дати й часу придбання вакцини.

Доставити вакцину до кабінету щеплень важливо без порушень холодового ланцюга. Інакше вакцина може втратити свої якості. У пригоді стане спеціальна сумка з холодовим елементом, яку можна придбати або ж отримати під заставу в аптеці (близько 200 грн). Також деякі аптеки надають послугу безкоштовної доставки вакцини.

3. Отримайте щеплення

Вакцинацію здійснюють у кабінетах щеплень або кабінеті сімейного лікаря, якщо він облаштований для цього.

Більше тут.

Чому українці не хочуть робити щеплення?

Не дивлячись на всі можливості, рівень щеплень в Україні дуже низький. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у 2017 році вакцини отримали менше половини усіх дітей – 31-40%. Приблизно стільки ж було і в 2016 році.

Більш того. В Україні лише половина населення має щеплення від дифтерії та правця. Хоча для підтримки колективного імунітету суспільства вакцинація має бути на рівні 90 – 95% (!).

Проблема в тому, що багато батьків бояться можливих ускладнень, неякісних матеріалів або просто є прихильниками антивакцинального руху. І замість того, щоб отримати безкоштовні вакцини, купують у недобросовісних лікарів довідки про те, що їхня дитина отримала імунопрофілактику.

За дослідженням МОЗ та опитуванням фахівців, яке робило DW, всі вакцини є якісними, ефективними та безпечними. Оплачує їх український уряд, але замовляє ЮНІСЕФ – дитячий фонд ООН, який обирає лише ті вакцини, які відповідають вимогам ВООЗ.

Наразі українцям пропонують вакцини з Франції, США, Кореї, Бельгії, Болгарії та Індії. І заява Супрун, що в Україні є достатньо вакцин, відповідає дійсності. Єдине, що викликає складнощі при плануванні закупівель – це відсутність загальнонаціональної бази даних пацієнтів.

При цьому можливості імунізувати дітей користуються менше половини українських батьків, а рівень захисту населення України від можливих епідемій залишається вкрай низьким.

Розповсюджені міфи про вакцинацію від грипу

Міф №1. Одне щеплення від грипу забезпечує імунітет на все життя

Реальність: існує велика кількість штамів вірусу грипу, які швидко мутують та змінюються щороку. Кожного року вчені проводять масштабні дослідження та аналізують дані з більш ніж 100 країн, щоб спрогнозувати, які саме штами вірусу грипу будуть найпоширеніші в наступному сезоні, та на основі цих результатів розробляють вакцини проти грипу. Тож за рекомендацією ВООЗ щорічно змінюється штамовий склад вакцин і, відповідно, щеплення забезпечують захист протягом одного сезону грипу.

Міф №2. Вакцина проти грипу не захистить від "свинячого грипу"

Реальність: захистить. Для Північної півкулі в сезоні 2017 -2018 років в склад вакцин проти грипу включені три штами вірусів грипу, у тому числі – підтип H1N1, який називають "свинячим грипом". Згідно з оцінками експертів, цей підтип буде одним із найбільш поширених протягом сезону грипу цього року.

Міф №3. Дітям не можна робити щеплення від грипу

Реальність: найбільшу небезпеку грип становить для людей, котрі входять до групи ризику. Передусім, це діти до 5 років (особливо — діти до 2 років). Тому можна і варто робити щеплення від грипу дітям від шести місяців.

Міф №4. Вагітним не можна вакцинуватися проти грипу, щоб не нашкодити плоду

Реальність: вагітним жінкам у будь-якому триместрі варто вакцинуватися від грипу. Є дві основні причини: по-перше, вагітні зазвичай важко переносять грип, що також негативно впливає на плід; по-друге, в результаті вакцинації імунітет проти цього захворювання передасться малюку від матері та захистить дитину від грипу протягом перших місяців життя.

Міф №5. Здоровим людям вакцинуватися не потрібно

Реальність: у першу чергу вакцинуватися проти грипу варто людям, які належать до групи ризику або страждають від певних хронічних захворювань. Водночас усі авторитетні організації у сфері охорони здоров'я рекомендують усім людям (віком від 6 місяців) робити щеплення проти грипу кожного року. В середовищі, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 95-98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий "колективний імунітет".

Міф №6. Якщо людина не зробила щеплення від грипу у жовтні (на початку епідемічного періоду), то пізніше вакцинуватися немає сенсу

Реальність: ніколи не пізно. Звичайно ж, краще вакцинуватися як тільки вакцина проти грипу стане доступною. Однак щеплення можна робити і пізніше, навіть якщо у вашому регіоні уже зафіксовані сезонні спалахи грипу.

Міф №7. Якщо людина перехворіла грипом у цьому сезоні, їй уже не потрібно вакцинуватися

Реальність: потрібно. Особливо у тих випадках, коли ця людина належить до однієї із груп ризику розвитку цього небезпечного захворювання. Організм людини, яка перехворіла грипом, виробляє стійкий імунітет, що зберігається більше року. Але залишається ризик заразитися іншим штамом вірусу грипу, який в цей час теж циркулює.

Крім того, часто люди вважають, що перехворіли грипом (без підтвердження цього діагнозу лікарем), хоча насправді це була важка форма ГРЗ зі схожими симптомами.

Міф №8. Вакцина може стати причиною аутизму

Реальність: міф про те, що вакцини викликають аутизм, не була підтверджена жодними дослідженнями та реальними доказами. Цей міф був деякий час дуже поширеним та став причиною того, що багато людей перестали вакцинуватися та відмовлялися від щеплень для своїх дітей.

8515

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: