fbpx
Сегодня
Экорубрика 10:15 24 Фев 2019

Как сортируют мусор в регионах: опыт Ровно, Полтавы, Николаева

Практические решения, которые дают отходам вторую жизнь (укр.).

Буденне життя на тлі Макухівського сміттєзвалища – найпроблемнішого у Полтавській області / Фотопроект «Ekoltava»

Відповідно до закону «Про відходи» з 1 січня 2018 року всі українці мали б сортувати сміття. Проте на практиці закон про обов'язкове сортування сміття досі не реалізований. Ключова причина тому – відсутність інфраструктури для збирання, сортування, переробки і безпечного захоронення відходів.

Тим не менше, культура сортування сміття за останній рік активно розвивається, і з кожним днем все більше українців свідомо обирають еко-стиль життя. Про те, як самостійно почати сортувати сміття читайте у зручній інструкції від «Рубрики».

У цьому ж матеріалі ми розкажемо про те, як сортують сміття в різних регіонах України.

РІВНЕ

Щодня на Рівненський полігон привозять до 500 тонн різного сміття. Цінна вторсировина тут гниє, забруднюючі ґрунти і підземні води.

Активістка, мешканка Рівного, керівниця ГО «Країна зелених змін» Поліна Полюхович уже другий рік поспіль вчить містян сортувати сміття. Один з її проектів – громадська сортувальна станція. Сюди можуть приносити сміття, придатне для вторинної переробки, усі свідомі мешканці міста. Головна умова – сировина має бути чистою та сухою.

Сміттєва проблема у Рівному виглядає абсурдно. Адже на відміну від інших міст України тут є новий сміттєпереробний завод. Є спеціалізована техніка та понад дві тисячі контейнерів для збору пластику, скла.

Однак сортування не налагоджене. Причина фінансова: захоронити відходи вдесятеро дешевше, ніж відправити їх на переробку. А міська влада не наважується підняти ціну для населення. Тим не менше проектам Поліни і в таких умовах вдається поволі зрушувати віз з місця. Своїм досвідом активістка готова ділитися з владою.

«Я мала розмову з радником мера, і мені дали зрозуміти, що зараз влада в цьому проекті не зацікавлена. І взагалі це доволі складний процес. Я не можу стверджувати однозначно, що мер буде проти. Але відчуття і реалії свідчать про те, що буде негативний результат. Проте треба спробувати», — розповідає Поліна Полюхович в коментарі DW.

Відсортоване на станції сміття активістка відправляє на інші заводи. Приміром, папір – на картонно-паперову фабрику. Там з нього роблять серветки, лотки для яєць, туалетний папір. Пластик переробляють на тази, відра або навіть синтетичні наповнювачі для курток і подушок. На цементний завод іде решта відходів, їх використовують як паливо. Активістка каже, що усі підприємства чекають на сировину з нетерпінням. Деякі навіть вимушені закуповувати її за кордоном.

Тим часом на звичайних смітниках цінні відходи пропадають. Навіть там, де ГО «Країна зелених змін» власними зусиллями встановила сортувальні баки. Один з проектів – вулична сортувальна станція, яка стала радше експериментом. Він засвідчив: українцям все ще потрібно більше інформації про необхідність сортування сміття і про те, як це правильно робити.  Тому Поліна регулярно проводить тренінги і навчання. Особливо – у школах. Активістка розраховує, що такі зустрічі стимулюватимуть і дітей, і вчителів сортувати сміття також і вдома.

ПОЛТАВА

У Полтаві сортування сміття – не просто вимога виконання закону, а власна ініціатива, бажання полтавців. Багато з містян розуміють: якщо в найближчому майбутньому не почати вирішувати проблему, сміття буде нікуди складати.

Сміття з міста відвозять на полігон, що знаходиться під Полтавою, у село Макухівка. Відповідне сміттєзвалище функціонує з 1953-го. За неофіційними даними, смітник «розмістився» на 25 гектарах територій, подекуди сміття досягає висоти в 60 метрів. Це звалище давно переповнене, потребує санації та рекультивації. Активісти заявляють, що звалище вичерпало свій ресурс більше 10 років тому, і вже в 2006 році його наповненість становила 107%.

Макухівське сміттєзвалище

Макухівське сміттєзвалище з висоти пташиного польоту

Громадська організація Ekoltava заснувала рух за втілення роздільного збору сміття у Полтаві та Полтавській області – «ЧистоТак». Кінцевою метою проекту є поява та надійна робота системи роздільного збору твердих побутових відходів зразка розвинутих країн світу, з якомога більшим відсотком переробки сміття.

«Завдяки проекту «ЧистоТак!» ми намагаємося вплинути на перебіг подій у сміттєвому питанні якомога позитивніше і дещо у нас уже виходить: ми плідно співпрацюємо з Новосанжарською РДА, яка націлено йде до вирішення нагального питання цивілізованими методами та є передовими у районному масштабі в області; організувуємо яскраві вуличні акції для популяризації роздільного збору та сортування сміття; впливаємо на свідомість молодого покоління завдяки організації акцій збору вторсировини у школах Полтави та області», — розповідають активісти.

Активісти підкреслюють, що після проведення акцій майже всі школи, що приймали участь, продовжують збирати вторсировину.

Ще один важливий вектор роботи активістів – створення та оновлення інтерактивної карти пунктів прийому вторсировини у місті Полтава. На мапі відмічено пункти, де приймають такі види відходів, як макулатура, батарейки, склобій, скляні та пластикові пляшки, поліетилен, алюмінієві банки та ін. Більше тут — Пункти прийому вторсировини Полтави.

«Створення такої мапи для Полтави — це лише перший крок, який допоможе організувати роздільний збір», — підкреслюють активісти.

Читайте також: «Еколтава» VS сміттєві гори. Від лекцій до судів з міськрадою

На Полтавщині у сфері поводження з побутовими відходами просунувся Миргород. Миргородці з 2006-го року сортують сміття на три фракції: ПЕТ-пляшки, скло та макулатуру, розповідає zmist.pl.ua.

сортуй

Видаленням та сортуванням сміття в Миргороді займається комунальна установа «Спецкомунтранс». По місту, у секторі багатоповерхівок, поряд зі звичайними сміттєвими баками, розташовані близько сотні контейнерів для сортування. Серед них є контейнери типу «депо», які обмежують вилучення вторсировини з баків. Приватний сектор поки не сортує.

Крім трьох видів вторсировини, у контейнер для паперу миргородці можуть викинути упаковку «тетрапак». На дільниці досортування на базі «Спецкомунтранса» її відсортують та відправлять до підприємства у Харкові. Там наприкінці 2017 року почало функціонувати підприємство, яке займається переробкою  «тетрапаків».

А ще на Полтавщині, у Шишаках, відкрили новий полігон для твердих побутових відходів. Полігон створили за гроші субвенції на розвиток інфраструктури та за власні кошти, вивантаження сміття на нього буде платним. Паралельно з відкриттям полігону закупили понад 700 контейнерів для сміття, які будуть розставлені в усіх населених пунктах громади.

МИКОЛАЇВ

Миколаївський полігон ТПВ займає площу у 40 гектарів, сміття там накопичене за 46 років, а ресурс експлуатації звалища вичерпано більше, ніж на 90%. Альтернативи поки що немає.

Тим не менш, у місті намагаються знайти рішення, розвивають культуру сортування сміття серед містян тощо. Три роки тому на полігоні відкрилася станція з переробки біогазу в електроенергію. Інвестиційний проект розробило КП «Миколаївкомунтранс» спільно з американською компанією «ЛНК». На території звалища пробурені свердловини та прокладені труби, що збирають метан. Електроенергія продається за «зеленим» тарифом, а частину прибутку «ЛНК» перераховує місту.

полтава екологія

Фото adm.abo.media

Більш того, вже у 2018 році всі школи Миколаєва перейшли на щоденне сортування відходів. Це місто стало першим в Україні, яке запустило такий проект. Кожна миколаївська школа займається сортуванням свого сміття і отримує дохід від здачі його підприємствам, які приймають вторсировину.

Проект з роздільного збору сміття починаючи з 2016 року реалізує КУ «Агенція розвитку Миколаєва» за підтримки Миколаївського міського голови, департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради, управління охорони здоров'я Миколаївської міської ради, громадської організації «Let's do it, Ukraine!» та компанії PepsiCo Україна.

пакеты сдавайтесь

Міська влада наголошує, що проект має стратегічне значення для містян і є частиною міської програми «Миколаїв без звалищ 2020».

За даними Виконавчого комітету Миколаївської міської ради, у лютому 2019 року понад 2000 нових контейнерів з роздільного збору відходів отримали школи, дитячі садки та медичні заклади. Левова частка пластикових баків для сортування піде у школи та дитсадочки – понад 1300 контейнерів. Трохи менше, майже 950 скриньок, – у лікарні, пологові будинки, поліклініки, центри первинної медико-санітарної допомоги та інші медичні заклади міста.

Наразі у Миколаєві є три підприємства, які вивозять відходи: комунальне і два приватних, а контейнери для роздільного збору сміття встановлені в школах, дитсадках і лікарнях.

23790

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: