fbpx
Сегодня
Кейсы 16:51 20 Июн 2024

“Первый миллион евро собрали менее чем за 48 часов”: как словаки поддерживают украинскую армию, несмотря на позицию своего правительства

Правительство Словакии возглавляет пророссийский премьер-министр Роберт Фицо, прекративший военную помощь Украине после избрания на должность. Он также не поддержал чешскую снарядную инициативу. Но ее поддержали простые словаки, которые собрали более 4 миллионов евро на боеприпасы для украинских военных. “Рубрика” пообщалась с организаторами кампании и рассказывает, как она работает. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Українські військові з початком 2024 року мали воювати в умовах снарядного голоду. Через брак боєприпасів артилеристи випускали їх в рази менше, ніж росіяни. Вони також були вимушені економити снаряди та застосовувати їх точково виключно по підтверджених цілях.

Відповідь на цю проблему запропонувала Чехія, яка знайшла змогу закупити близько 800 тисяч снарядів натівського та радянського калібру для України. Згодом представники чеського уряду повідомили, що їхня кількість може збільшитись до 1,5 мільйона.

Цю ініціативу підтримали понад 20 країн світу, але серед них немає сусідньої Словаччини. Таке рішення можна пояснити антиукраїнськістю та проросійськістю прем'єр-міністра Роберта Фіцо, обраного у жовтні 2023 року. Свою передвиборчу кампанію він зокрема побудував на обіцянках, що "не дасть Україні жодного снаряда".

"Я надаватиму нульову військову допомогу Україні… Негайне припинення військових дій є найкращим рішенням, яке ми маємо для України. ЄС має перетворитися з постачальника зброї на миротворця", — сказав прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо після обрання на посаду.

Саме на нього скоїли замах 15 травня після виїзного засідання уряду у місті Гандлова. Тоді повідомлялось, що ймовірно стріляв у прем'єра 71-річний Юрай Цинтула. У наслідок цього Фіцо госпіталізували у важкому стані, але зараз після низку операцій його стан покращився та він готується повертатись до роботи наприкінці червня. 

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо.

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Фото: РБК-Україна

Яке рішення?

З початком російського вторгнення у лютому 2022 року словаки створили організацію Mier Ukrajine для підтримки України та українців. Вона не погодилась з рішенням уряду не приєднуватись до чеської снарядної ініціативи. Тому оголосили власний збір коштів в межах кампанії "Боєприпаси для України".

"Багато громадян Словаччини не згодні з рішенням словацького уряду не надавати допомогу Україні у вигляді боєприпасів. А запустивши краудфандингову кампанію, ми надали цим людям можливість висловити свою думку та активно допомогти", — говорить одна із засновниць "Mier Ukrajine" Луція Штасселова.

Одна із засновниць організації Mier Ukrajine Луція Штасселова

Одна із засновниць організації Mier Ukrajine Луція Штасселова. Фото: Bratislava SME

Позиція уряду та настілки відмінна від громадянського суспільства, що прем'єр-міністр Фіцо дозволив собі образити словаків. Говорячи про зібрані кошти він назвав їх "prd do Stromovky", що перекладається як "пердіння у Стромовці". У своїй промові він також назвав ініціативу "суто символічною".

"Ми визнаємо, що 4 мільйони можна вважати символічними у порівнянні з тими коштами, які виділяють на підтримку України такі країни, як США. Однак у контексті словацької політики це значний жест, який має важливе значення для України. Він демонструє, що громадяни нашої країни солідарні з ними", — відповіла на слова прем'єра Луція Штасселова.

Вона також додала, що ця ініціатива — сигнал міжнародній спільноті, що словацьку позицію представляє не лише уряд Роберта Фіцо. Громадяни хочуть та можуть діяти, надавати допомогу самостійно.

Водночас організація Mier Ukrajine зібрала більше коштів на допомогу Україні, ніж гроші, які надали уряди Словенії та Ісландії. Вони виділили один та два мільйони євро відповідно, що у декілька разів менше за ініціативу громадянського суспільства Словаччини.

Як це працює?

Ідея зібрати гроші з'явилась у словацького філософа, публіциста та активіста Федора Блачшака та Володимира Шимичека, фотографа з Denník N, який регулярно відвідує Україну. Вони вирішили, що Словаччина має приєднатися до чеської снарядної ініціативи попри позицію власного уряду.

Так, об'єднавшись з організаціями Dárek pro Putina, Donio та All4Ukraine, розпочали кампанію "Боєприпаси для України". Її мета — мобілізувати словацьке громадянське суспільство, щоб воно могло висловити свою справжню позицію щодо війни в Україні. Саме тому збір коштів йде під гаслом "Якщо не уряд, то ми надсилаємо".

"Реакція словацького народу на нашу кампанію була неймовірною. Стрімким зростанням суми пожертв вона перевершила всі наші очікування. У перший день ми не могли відірвати очей від лічильника, оскільки сума змінювалася майже щосекунди", — говорить  Луція Штасселова.

Вона вважає, що причина такого успіху — час, коли розпочали збір коштів. Це відбулось після президентських виборів, які завершилися перемогою союзника Роберта Фіцо — Петера Пеллегріні. Тож багато виборців залишилися розчарованими, а донат на боєприпаси для України став можливістю висловити свою незгоду з позицією уряду та напрямком словацької політики.

словаки підтримують Україну

Команда, що займається кампанією "Боєприпаси для України". Фото: Mier Ukrajine

Спочатку організатори сподівались зібрати принаймні один мільйон євро на боєприпаси для українських військових. Це мав бути тривалий та поступовий процес, натомість словаки досягли цієї цифри менше, ніж за дві доби.

"Це наповнило нас величезною гордістю за чоловіків і жінок Словаччини, які продемонстрували своє розуміння агресора і жертви в цій війні. Стрімке зростання суми пожертв і перший мільйон, зібраний менш ніж за 48 годин, стало абсолютною несподіванкою", —  розповідає Луція Штасселова.

Зараз в межах краудфандингової кампанії зібрали вже понад 4 мільйони євро, які пожертвували понад 67 тисяч людей. Організатори поки не знають, скільки ще триватиме збір, але поки не планують зупинятись. Навпаки, вони прагнуть розширити свою діяльність до міжнародного рівня.

Для цього нещодавно запустили версії сайту англійською та угорською мовами, а також вивчають новий напрямок роботи — співпрацю з великими корпораціями, щоб заохотити їх до участі та внесків.

словаки підтримують Україну

Команда, що займається кампанією "Боєприпаси для України". Фото: Mier Ukrajine

Далі зібрані кошти переказують на спеціальний рахунок "Цільового фонду для України", куди також надсилають гроші в межах проєкту "Подарунок для Путіна". За словами Луції Штасселової, це надійний і перевірений партнер цієї та інших словацьких краудфандингових ініціатив.

"Подарунок для Путіна" співпрацює з Міністерством оборони Чехії, що дозволяє організації купувати зброю. Водночас у Словаччині не існує жодної подібної юридичної особи.  Її створення, відкриття та налаштування рахунків зайняло б кілька місяців.

Організатори кампанії "Боєприпаси для України" почали працювати разом із чеським проєктом. І завдяки цьому вони вже закупили снаряди на перші 4 мільйони, це приблизно 2700 снарядів.

"Вже відбулася перша поставка боєприпасів для України, закуплених на 4 мільйони євро. Ми сподіваємося, що вони будуть швидко відвантажені та доставлені і якнайшвидше потраплять на передову", — говорить Луція Штасселова.

854

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: