fbpx
Сегодня
Актуально 08:45 02 Мар 2020

Как поститься правильно: советы диетолога

Великий пост — время очищения и восстановления для верующих. Однако, для своеобразного детокс этим временем может воспользоваться любой — в том числе, и люди, далекие от религии. Узнавали у специалиста, как это сделать, не навредив здоровью (укр.)

Ще минулого тижня ми святкували Масляну, веселилися та смакували пишними млинцями з маслом, як вже прийшов Великий піст. Починаючи від сьогодні і аж до Великодня, всі православні християни долучаються до традиційного утримання від гріхів та опанування тіла над пристрастями. Вважається, що варто відмовитися та обмежити доступ до всіх шкідливих речей, які забирають у нас найбільше уваги та часу, та сконцентруватися на духовному зростанні та контролі своєї волі.

Релігія та віра може й не займати в вашому житті вагоме місце, проте, подібна практика та робота над собою може стати корисною для фізичного та психологічного здоров'я. Ці 48 днів можливість для вас попрацювати над собою та змінити усталені аспекти стилю свого життя, наприклад, довге перебування в соціальних мережах або погані звички, будь то куріння або шопоголізм. Великий піст це час удосконалити себе і опанувати спокуси тіла. Багатьом цей час допомагає побороти зловживання шкідливими стравами та продуктами тваринного походження, які у піст виключають з раціону харчування майже повністю. Відмова від червоного м'яса та молочних продуктів однозначно має позитивний вплив на здоров'я людини (ще і планеті допомагає!), але приступати до радикальних змін у стилі харчування варто з обережністю та розумом.

"РУБРИКА" поспілкувалася з сертифікакованою лікаркою-дієтологинею Світланою Скосарь та підготувала для вас 5 порад про те, як пройти таке випробування як піст, не зашкодивши своєму здоров'ю. 

1. Ставте своє здоров'я в пріоритет

Як поститися правильно

Великий піст вважається найсуворішим з усіх за обмеженнями в їжі. Окрім відмови від продуктів тваринного походження, за канонами посту, в деякі дні людині не дозволяється їсти нічого, окрім хліба з водою. За словами дієтологині Світлани Скосарь, такий радикальний підхід до харчування може стати для вас шкідливим, оскільки ви не буде отримувати всі необхідні речовини для здорової життєдіяльності. Альтернативою строгому посту може стати рослинна дієта. Пані Світлана пояснює: "Якщо дивитися на піст з точки зору обмеження зловживання продуктами тваринного походження, багато з яких є переробленими, якщо в цей період людина буде їсти більше продуктів рослинного походження: фруктів та овочів, злаків, бобових та урізноманітнювати свій раціон, то для організму це однозначно буде корисно".

Існують також протипоказання до дієтичної складової посту. Не варто долучатися до цієї стародавньої практики таким категоріям людей, як вагітні жінки, годуючі матері та люди зі захворюваннями в стадії загострення. Щоб вберегти себе від серйозних наслідків від змін харчування, обдумайте, чи варто вам дотримуватися посту. Проаналізуйте ваші фізичні та ментальні можливості та вирішіть для себе, чи потрібна вам ця практика. 

2. Змінюйте харчування поступово

Як поститися правильно

Як розповіла нам Світлана Скосарь, організм завжди помічає різкі зміни в стилі життя. Для нашого тіла не дуже приємні будь-які кардинальні зсуви в житті: виключення деяких страв у харчуванні, перепади температури або зміна часового поясу при перельоті. Тому запорукою безпечного посту є підготовка. Виключати продукти тваринного походження треба повільно і поступово, тобто такі обмеження треба розпланувати. Людина спочатку відмовляється від червоного м'яса, потім від молочних продуктів, далі від яєць та риби. 

"Якщо людина вирішила триматися посту, то їй потрібно заздалегідь спланувати свій раціон таким чином в ідеалі, в останній тиждень перед тим, як почати піст щоби вже було менше продуктів тваринного походження. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), людина має добре планувати свій раціон, щоб отримувати усі необхідні макроелементи (білки, жири та вуглеводи) та мікроелементи (вітаміни та нутрієнти)", каже пані Світлана.

3. Харчуйтеся різноманітно

Як поститися правильно

Якщо ви відмовляєтеся від продуктів тваринного походження, ви маєте обов'язково замінити їх рослинними альтернативами, щоб ваш огранізм отримував достатню кількість протеїну та всі незамінні амінокислоти, що зазвичай містяться саме у тваринних білках, та які ваше тіло не в змозі самостійно синтезувати. 

"Для того, щоб отримувати всі амінокислоти, треба вживати рослинні продукти, які їх вже в собі містять, або поєднувати різні продукти та комбінувати кислоти з різної їжі.  Як це зробити? Для України типовою є така поживна крупа, а саме гречка, яка вже у собі містить усі необхідні амінокислоти. Всі інші треба між собою комбінувати. Наприклад, скомбінувати рис і нут, або пшеничний коржик із квасолею", — радить пані Світлана.

Також на думку дієтологині, треба вживати продукти різних груп, щоб отримувати всі необхідні макро- і мікроелементи. Ваш раціон має бути багатим на овочі та фрукти, бобові та злакові, і рослинні нерафіновані жири. Чудовою комбінацією стане гречана каша, сезонні овочі, квасоля та зерновий коржик.

4. Ескперементуйте

Як поститися правильно

Ваше харчування має задовольняти вас та ваше тіло як на хімічному рівні, так і на психологічному. Пані Світлана наголошує на тому, що продукти, які ви вживаєте, повинні приносити задоволення, бути приємними на смак і вигляд, і одночасно по-справжньому живити організм вітамінами. Здорове харчування та рослинна дієта не мають асоціюватися у вас з чимось прісним та нецікавим. Ви маєте можливість відкрити для себе незвіданий світ різноманітних страв на рослинній основі, які ви ще ніколи не готували та не пробували.

"У нас у сім'ї ми дуже любимо готувати з гороху нуту хумус та додавати до нього різні овочі та зелень, що створюють різні кольори. Це подобається мені, подобається і моїй дитині, і багатьом моїм пацієнтам. Я завжди кажу їм: пробуйте, експериментуйте, комбінуйте та додавайте різні інгредієнти, пробуйте поєднувати продукти, котрі ви ще ніколи не поєднували у своїх стравах", розповідає Світлана Скосарь.

5. Проконсультуйтеся з лікарем-дієтологом

Як поститися правильно

Під час нашої розмови, пані Світлана наголосила, що головне для нас усіх розуміти, що не існує ідеальних універсальних порад. Кожен організм та кожна людина це унікальний випадок. В залежності від періоду та анамнезу життя, організм людини може сприймати зміни в харчуванні по-різному. "Бачення всіх медичних організацій та лікарів-дієтологів таке, що ми не даємо універсальних порад і рекомендацій для всіх", каже пані дієтологиня.  Якщо ви хочете повністю змінити свою дієту та не зашкодити своєму здоров'ю, вам слід звернутися до лікаря-дієтолога, який допоможе вам спланувати раціон та забезпечити правильний та позитивний ефект від нового стилю харчування.

Фото unsplash.com

40775

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: