fbpx
Сегодня
Опыт 10:45 21 Янв 2020

89-летняя бабушка с Львовщины прочитала 232 книги за год: как ей это удалось

Нет времени/сил/вдохновение на книги, но читать хочется? Мария Михайловна смогла — сможете и вы. Рассказываем о том, как находить время на чтение в нашем стремительном мире (укр.)

Усе більше справ і все менше часу на читання — знайомо? Або ж постійне (чи не нав'язливе?) бажання читати більше і такі ж постійні провали досягнути цієї мети було таке? А може, це саме ви ставите собі щорічну мету на Goodreads прочитати пятдесят книг, а в кінці грудня виявляєте, що прочитали лише десять і ще п'ять почали? Ми не знаємо, чи варто заганяти себе в рамки "прочитати 2020 книг у 2020 році" (мабуть, таки не варто). Але ми знаємо, що якщо читати хочеться, та якось все не виходить це встигати, то треба шукати рішень. Врешті, якщо щось приносить задоволення, то цього в житті має бути якомога більше! А значить, і книг теж.

як почати читати більше

Фото unsplash.com

Люди, які змогли

На початку січня ми дізналися, що у селі Бишів на Львівщині мешкає майже неймовірна читачка. Читачці цій уже 89 років, і звати її Біда Марія Михайлівна. У 2019 році вона прочитала цілих 232 книги! (Обережно! Не варто зараз згадувати, скільки книг прочитали ви, є ризик удару по власній самооцінці). Бабуся навіть отримала перемогу у конкурсі «Читач року» серед дорослих. Її досягнення вже розлетілося мережею і здійняло хвилю захоплення читачкою й цілком заслужено. 232 книги на рік це по понад півкниги на день, без свят і вихідних. Пробували так? А от Марія Михайлівна пробувала. 

як почати читати більше

Марія Михайлівна / Фото з Facebook

А ще у 2015 році ми дізналися про #bookchallenge_ua, які запустили разом українські письменники Катерина Бабкіна та Марк Лівін. Вони заявили, що кожен з них за рік прочитає по двісті книг, а отже разом вони подужають чотириста. Для Марка Лівіна, до речі, метою цього челленджа було саме змусити себе читати більше. "Ми теж хочемо здоровий спосіб життя і правильне харчування — для мозку і серця. Ми хочемо емоцій і знань, досвідів, уяви, історії", сказали вони і вирішили, що саме книги зможуть дати їм відповідь на ці запити. І їм вдалося! Вдалося тому, що вони структурували свій час уважніше і між роботою, творчістю, розвагами, спілкуванням та подорожами знаходили місце і для книжки.

як почати читати більше

Катерина Бабкіна та Марк Лівін / Фото buro247.ua

Ще раніше, у 2009 році медіа розповідали про найзавзятішу читачку з Великої Британії на ім'я Луїза Браун. У свій 91 рік вона позичила у бібліотеці 25 000-ну книгу. (Так, там три нулі. Із зором у вас усе добре). Позичати книги саме у цій бібліотеці вона почала у 31 рік, тобто ці 25 000 книжок нею були прочитані за 60 років. Не складні математичні підрахунки скажуть нам, що це те саме, що 416 книг на рік. Тобто більше, ніж по книзі за день. Луїза розповідала, що читати любила з дитинства до цього її призвичаїли батьки. Як вона знаходила час на читання? Судячи з того, що Луїза мала родину, обов'язки, а до того ж ще і читала газети і дивилася телевізор, не без допомоги магії. Жартуємо. Вочевидь, Луїза швидко читала і справді отримувала від цього задоволення. 

як почати читати більше

Луїза Браун / Фото dailymail.co.uk

Не треба чекати до старості, щоби тоді начитатися за все життя. Нащо відкладати? Починайте вже зараз 🙂 І хоча щастя, звісно, не в цифрах, але чим більше хороших книжок у нашому житті, тим краще, правда ж? 

То як почати читати більше вже зараз?

книги

Фото unsplash.com

Ми не пропонуємо вам читати по книзі на день. (Хоча, звісно, якщо ви хочете цього успіхів; напишіть нам, коли завершите цей челендж! *ми не жартуємо). Натомість ми пропонуємо вам кілька порад про те, як читати більше що би це більше не означало для вас. Чи вам треба читати більше? Вирішувати це теж вам. Але якщо так, то ось декілька порад, які допоможуть вам знайти час на читання у вашому житті.

📌 Читайте у «час між». Час між домом і роботою у транспорті (тільки не за кермом! Втім, тоді можете слухати аудіокниги), поки розігріваєте вечерю, в обідню перерву, у черзі… Варіантів насправді безліч, і хоча інколи корисно бездумно постояти в метро, частіше все ж ви більше виграєте від часу, проведеного за читанням.

📌 Виділіть собі невеликий проміжок часу на день для читання. Зізнаймося. Часто ми не читаємо, бо дивимося серіал. Або скролимо безкінечну стрічку в Інстаграмі. Або ще щось, або ще щось. І все це теж нам потрібно куди ж ми без нового сезону "Sex Education", але іноді можна було би ті півгодини, що ми гаємо, розглядаючи чиїсь фото з відпочинку, провести з книгою. Якщо ми цього хочемо. (А якщо ви це читаєте, то певне, таки хочете). Виділіть собі стільки часу, скільки можете хоч п'ятнадцять хвилин, хоч годину перед сном або відразу після пробудження, які ви знатимете, що присвятите читанню.

📌 Читайте коротку прозу. Коротка проза, тобто оповідання, новели, есеї, замальовки це саме те, що читати найбільш зручно в обмежений проміжок часу. Навряд чи ви за п'ятнадцять хвилин подужаєте останній роман Андруховича. Але за п'ять ви прочитаєте один есей з останньої збірки Прохаська. (Звісно, читати варто і того, і іншого тут питання не в тому). 

📌 Читайте вірші. Це ще швидше! А ще вірші це прекрасно. 

📌 Долучіться до книжкового клубу. Якщо те, чого вам бракує у читанні, це мотивації або компанії, то книжковий клуб ваша тема. Не лякайтеся, сьогодні книжковий клуб це майже будь-яка спільнота майже будь-де: хоч у бібліотеці за рогом, хоч в Інстаграмі Різ Візерспун. Там може бути двоє людей (ви і ваш друг), і тоді ви щомісяця можете збиратися на обід/вечерю/чашку кави/келих вина і обговорювати прочитане (або що завгодно інше), а може бути півтора мільйона людей, і тоді ви збиратиметеся в коментарях під черговим постом із анонсом книги на наступний місяць. Головне, що ви читатимете і вам буде не сумно за цим. 

📌 Ставте перед собою реальні цілі. Якщо ви вже хочете поставити перед собою ціль у цифрах, то будьте реалістичними. Скоріш за все, мета у дусі "365 книг за 365 днів" вами буде провалена і не принесе нічого, окрім розчарування. Оцініть свою завантаженість, свій час, свою оптимальну швидкість читання і поставте перед собою досяжну мету. Вона вас принаймні не буде деморалізовувати весь рік.

📌 Звертайте увагу на челенджі. Не знаєте, що читати? Не знаєте, скільки? Не знаєте, як дочитати вже ту книгу до кінця місяця? Долучіться до якогось челенджу, прийміть виклик (наприклад, прочитати 10 книг різних жанрів за якийсь час) і отримайте задоволення не лише від читання, а і від перемоги (у першу чергу, мабуть, над власними лінощами). Такі челенджі можна знайти у книжкових спільнотах, на сторінка книжкових блогерів, на тому самому Goodreads. Оберіть те, що вам до смаку і половину справи вже зроблено!  (інста, ютуб, гудрідз)

📌 Оберіть зручний вам режим. Якщо у вас немає ресурсу на читання, а читати хочеться, подумайте, що вам заважає. Можливо, вам просто треба змінити формат читання. Можливо, вам підійдуть аудіокниги. Можливо, вам важко тягати за собою весь день товстезний том, і натомість набагато простіше буде взяти електронну книжку, або й читати з телефона (гей, тільки не піратські версії, добре?). Читайте так, як вам зручно, і тоді, коли вам зручно і буде вам щастя. 

📌 Виходьте на пенсію. Жартую! Якщо до пенсії вам ще далеко не зволікайте, читайте те, що хочете, зараз.

10493

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: